Magyar Építéstechnika 2024/3-4.

320

Tartalom

A szakma hírei

KIÁLLÍTÁS

CONSTRUMA 2024 – A CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás keretében idén április 10–14. között ismét több száz kiállító várja a látogatókat legújabb termékeivel, szolgáltatásokkal, innovációkkal. A CONSTRUMA Otthonteremtési csokor része lesz még 2024-ben az OTTHONDesign Otthonteremtési szakkiállítás.

AGORA – vita jegyzet

Bálint Péter – Kiemelt beruházások

ANYAGOK

A plexi építőipari felhasználása – I.
Dr. habil. Bozsaky Dávid tanszékvezető egyetemi docens, okl. építészmérnök, az ÉTE Győr-Moson-Sopron vármegyei szervezetének elnöke és Kőrössi Éva egyetemi adjunktus, okl. építészmérnök, Széchenyi István Egyetem, Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék – A plexi (polimetil-metakrilát, más néven szerves üveg, ill. akrilüveg), egy hőre lágyuló, amorf szerkezetű, víztiszta, nagy vegyi ellenállóképességű, polimerizációs műanyag. Átlátszósága kis önsúlya és nagyobb rugalmassága miatt az építőiparban általában az üveg kiváltására, illetve dekoratív célokra használják.

NYÍLÁSZÁRÓ

Ablakok és ajtók szakszerű beépítése
Kocsis Lajos okl. faipari mérnök, címzetes egyetemi docens, MÉASZ elnökségi tag – A korszerű ablakok beépítése az építési folyamat döntő lépése, az ablakokkal kapcsolatos
reklamációk kétharmad része a hibás beépítésre vezethető vissza.

TECHNOLÓGIA

Eljött az idő!
Pasker Iván ügyvezető, Magyar Doka Kft. – Hosszas és alapos előkészületek után a Doka is megjelenik modul állványrendszerével a magyar piacon.

SZIGETELÉS

Korszakalkotó URSA újítás
Minden tető szigetelésével kapcsolatban felmerül egy semmiképp nem elhanyagolható, megoldandó probléma: az eredetileg statikailag méretezett tetők terhelhetősége véges, lehet, hogy nem bír már el nagyobb terhelést. Itt kerül előtérbe a beépítendő szerkezeti elemek önsúlya, tömege.

A bitumenes lemeztechnológia új szintje
Forradalmi REOXTHENE® technológiás bitumenes vízszigetelő lemezek a MAPEI-től

Mindegy, hogy kőzetgyapot, üveggyapot vagy ásványgyapot a szigetelés?
Lestyán Mária szakújságíró, szakmai kapcsolatokért felelős igazgató, ROCKWOOL Hungary Kft. – Tűzvédelmi szempontból egyre nagyobb problémát jelent, hogy a tervezők összekeverik a szálas szigetelőanyagokra vonatkozó fogalmakat, valamint azt gondolják, hogy ezek a termékek teljes mértékben csereszabatosak egymással.

AZ ÉPÍTŐIPAR DIGITÁLIS ÁTÁLLÁSA

Miért alkalmazza a világ a BIM klasszifikációs struktúrát?
A nemzetközi sztenderdek támogatják a mély- és magasépítés egységes rendszerezési
alapjainak létrehozását. A globális BIM szoftverfejlesztő, a Graphisoft szakemberei Reicher Péter országigazgató és Kari Szabolcs BIM menedzser az alábbiakban osztják meg eddigi vállalati tapasztalataikat.

TETŐ

Ipari könnyűszerkezetes lapostetők RAVATHERM SW kőzetgyapot hőszigeteléssel
A trapézlemezes tartószerkezettel rendelkező lapostetők RAVATHERM SW kőzetgyapottal történő szigetelése különösen előnyös az anyag tulajdonságaiból adódó kiváló hang- és hőszigetelő képesség, valamint tűzállóság miatt.

ÉPÜLETFELÚJÍTÁS

Felelősen a társasház-felújítási pályázatokban!
Czabarka Mihály ügyvezető, Projectdoctor Kft. – Egy többlakásos lakóépület energiahatékonysági korszerűsítő felújításának sikeres megvalósítása a szabályozási, piaci előzmények és alapok ismeretével stabil adatokra és koncepcióra alapozott forgatókönyv kimunkálását és kontrollált megvalósítását igényli.

FENNTARTHATÓSÁG

Fenntartható építészet: Az Ytong tégla példája
Amikor házat építünk, általában hosszú távra tervezünk. Egy nagyobb családi ház esetében
a jövőbeli elképzelés az, hogy több generációnak készül, így a tervezés során nem árt az olyan épületfizikai sajátosságokra összpontosítani, melyek nemcsak az értékállóságot és a tartósságot biztosítják, de a fenntarthatóságot is.

Zöld átállás az építésgazdaságban
Szarvas Gábort, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete elnökét kérdezte Goda Gabriella a tavalyi év eredményeiről és arról, hogy milyen célkitűzései vannak az egyesületnek 2024-ben.

Komplex megközelítés a fenntartható épülethomlokzatok kialakításához
A Schüco Carbon Control egy különböző termékekből és szolgáltatásokból álló moduláris
rendszer, mely lehetővé teszi a szén-dioxid-kibocsátás projektspecifikus minimalizálását az
adott épület teljes életciklusa során a tervezésen, az építésen és üzemeltetésen át egészen az újrahasznosításig.

Fából glikolos közvetítőközeg?
Lignocellulóz alapú etilén- és propilén-glikolok növényi „hulladékból”.

TŰZVÉDELEM

Ez év februárjától változtak a TvMI-k
Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, szakújságíró – A Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek az Országos Tűzvédelmi Szabályzat elválaszthatatlan részét képezik. Tartalmazzák azokat az információkat, műszaki megoldásokat, iránymutatásokat, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a létesítmények az OTSZ által elvárt biztonsági szinten valósuljanak meg. A Tűzvédelmi Műszaki bizottság évről évre felülvizsgálja a Tűzvédelmi Műszaki Irányelveket, valamint tematikus fejezetekkel egészíti ki.

IRÁNYTŰ

Új EU-s rendelet: nyűg vagy reménysugár?