Kuczogi László
okl. építő mérnök,
okl. mérnök közgazdász, „Az építőipar digitális átállása”
rovat vezetője

Különböző nemzetközi források és hazai piaci információk alapján összeállítottuk a TOP 10 építőipari szoftver listáját, amelyet a nemzetközi irodalom elsősorban a construction project management (CPM) alatt taglal.

A hatékony építési projektmenedzsment szoftverrel a vállalkozók, építészek, tulajdonosok és más építőipari szakemberek a következő előnyöket élvezhetik:

 • A jövőbeli projektek tervezésének és becslésének ellenőrzése
 • Költségkontroll
 • Az optimalizálás ütemezése
 • Elszámoltathatóság és láthatóság a projekt élettartama alatt
 • A projekt mérföldköveinek és határidőinek pontos nyomon követése
 • A hibás kommunikáció vagy a helytelen dokumentáció csökkentése
 • Munkafolyamat-hatékonyság és -optimalizálás
 • Folyamatszabványosítás

A válogatás szubjektív, és a sorrend nem jelent semmilyen rangsort.

VICO OFFICE

A Vico következő generációs 5D BIM megoldását építőipari projektmenedzsment célra alakították ki. A Vico Office™ az építési folyamatok kezelésére készült, egy szorosan integrált, BIM-semleges platform, amelyen többféle BIM modellt lehet közzétenni, szintetizálni és kiegészíteni költség- és ütemezési információkkal.

A különböző építési fázisok igényeinek maximális kielégítése érdekében a Vico Office™ moduláris módon van felépítve, testre szabható és bővíthető, könnyen használható környezetet biztosít.

A Vico Office™ használatával az épületek tulajdonosai, beruházói és a különböző szintű vállalkozók hatékonyan működhetnek együtt, csökkenthetik a kockázatot, kezelhetik a költségeket és optimalizálhatják a nagy, összetett építési projektek menetrendjét.

A Vico rendszert sokáig hazánkban fejlesztették, így szakmai kompetencia létezik hazánkban, közvetlen képviselet nincs, de a TRIMBLE eladási csatornáin elérhető. Jelenleg magyar nyelvű verzió nem létezik.
https://connect.trimble.com/feature/vico-office.html

RIB ITWO

Egy komplex építőipai szoftvercsomag, amely a CPM rendszereknél is komplexebb lehetőséget rejt. A RIB informatikai megoldások a virtuális és a valós építési folyamatok együttesét képviselik. A teljes életciklus digitalizálása a BIM 5D szimulációval támogatja az ügyfeleket a költség- és határidőtúllépések elkerülésében, illetve az építés termelékenyebbé, költséghatékonyabbá és fenntarthatóbbá tételében.

Fontosabb funkciói:

 • Költségtervezés (AKVS)
 • 5D Modelling (BIM 5D-s projektmenedzsment)
 • Költség- és projektkontroll (AVA)
 • E-tendering

Hazai képviselet még nincs, de a hazai bevezetés már folyamatban van. Elsősorban német nyelvterületen erős a szoftver felhasználása.
https://www.rib-software.com/home/

STR VISION CPM

Egy komplex építőipari szoftver, amely lehetőséget ad a költségvetés teljes körű kezelésére, a projektek tervezésére, menedzselésére és a kivitelezés folyamatos követésére, elszámolására. Mivel az összes adat egy adatbázisba integrálódik, a projektek kontrollja azonnali és részletgazdag. A szoftver BIM-kompatibilis, mind a költségvetéskészítés, mind a projekt menedzselése, mind az elszámolások során. A szoftver felhőmegoldása a végső tesztelés fázisában van, még az idei évben elérhető a felhasználók számára.

Az építési telephelyen pedig mobilalkalmazással menedzselhető a folyamat. A szoftver hazánkban elérhető, és két cég is foglalkozik a szoftver támogatásával, és létezik magyar nyelvű verzió.
http://www.epitoipariszoftver.hu/

BEXEL MANAGER

A Bexel Manager olyan BIM menedzsment szoftver, ahol minden elemzés egyetlen modellbe és megoldásba integrálódik. A megadott termékek közül ez az egyetlen, amely már BIM alapon jött létre, és így a BIM alapokon kezelt projekteket legfelhasználóbarátabb módon tudja kezelni. Képes költségvetéseket menedzselni a Bexel Manager, de a következő hónapokban itt várható a legnagyobb változás.

A szoftver hazai képviselete napjainkban állt fel, de magyar nyelvű verzió egyelőre nem elérhető.
https://bexelmanager.com/

ORACLE’S PRIMAVERA

A projektmenedzsment rendszerek királya, ami már jóval meghaladta a hagyományos projekttervező rendszerek tudását. Az Oracle Primavera P6 Enterprise Project Portfolio Management a legerősebb, legmegbízhatóbb és könnyen használható megoldás a projektek és portfóliók prioritásainak meghatározására, tervezésére, kezelésére és értékelésére.

Az Oracle Primavera P6 EPPM egy felhőalapú szoftver a világ egyik legnagyobb felhőszolgáltatója által nyújtott támogatással. Alkalmazkodik különböző komplexitású projektszintekhez, intelligensen skálázható, hogy megfeleljen a szervezet és a projektcsapat minden szerepének, funkciójának vagy szakértelmének. Mobilfelületen is kezelhető a szoftver, BIM-es (4D) háttér is elérhető már.

A szoftver hazai támogatása megoldott, vásárolni az Oracle hálózatán keresztül lehet. Magyar nyelvű verzió friss verziója nem ismert.
https://www.oracle.com/applications/primavera/products/project-portfoliomanagement/

BUILDERTREND

A Buildertrend egy webalapú építési menedzsment platform, amely integrált megoldást nyújt a projektkommunikációra, -ütemezésre, a költségvetés és a dokumentumok kezelésére. Kisebb építési folyamatokra is jól használható, bármely webes eszköz számára hozzáférhető.

A BuildTools-ot alacsony havi díjszabással kínálják, és korlátlan használatra, projektekre, felhasználókra és dokumentumok tárolására szolgál. Az Egyesült Államokban, Minneapolisban található, európai jelenléte nincs, de a felhőmegoldás miatt bárhonnan elérhető.
www.buildertrend.com

PROCORE

A Procore egy felhőalapú építési projektmenedzsment szoftver, amely a projekt dokumentációjának és kommunikációjának mobilizálásával és egyszerűsítésével segít a vállalatoknak a projektek elszámoltathatóságának és hatékonyságának növelésében.

A program rendelkezik azokkal a projektfunkciókkal, mint az RFI-k (requests for information – információ kérések) szervezése, az ütemterv szervezése különböző eszközökkel, mint például a Napló, a Gantt-diagramok, a naptárnézet vagy a szoftver integrációja a MS Project, Primavera és más szoftverekkel. Automatizálja a találkozókat, a megrendelési kéréseket, az átadásokat, a spec menedzsmentet és az időkártyákat is. A Procore korlátlan felhasználó számára elérhető alacsony költségen.

A Procore alkalmazás elérhető a Play Store-ban (Android) és az App Store-ban (IOS) is. A szoftver elsősorban amerikai piacon érhető el, hazánkban nem ismert. https://www.procore.com/

BUILDTOOLS

A BuildTools egy webalapú, teljesen integrált építési projektmenedzsment szoftver. Egy moduláris építési menedzsment platform, melyet az építtetők és építők back-office folyamatainak kezelésére terveztek. A felhasználók kezelni tudják a költségvetésüket, az alvállalkozók ütemezését, a megbízások kiadását és a különböző építési munkafolyamatokat.

Tucatnyi modul ad lehetőséget a jól ütemezett bevezetésre, testreszabásra. Egyetlen platformon található az ajánlatkezelés, a dokumentumkezelés, a költségvetés, a kommunikáció, a vásárlási megrendelések, könyvelési integráció és így tovább.

A szoftver elsősorban amerikai piacon érhető el, hazánkban nem ismert. https://www.buildtools.com/

NAVISWORKS MANAGE

Az Autodesk Navisworks szoftverrel lehetővé válik a teljes, akár más-más szoftverekkel készített, de egy közös, központi fájlba összeillesztett 3D-s modellek valósidejű megtekintése és a szakágak összehangolása. Az ütemtervek felhasználásával 4D tervezés valósítható meg.

A Navisworks nem egy klasszikus CPM rendszer, de sok funkciót képes ellátni egy komplex CPM rendszer szolgáltatásaiból.
https://www.autodesk.hu/products

E-BUILDER

Ez a szoftver BIM-koordinációt, beruházás- tervezést, költséggazdálkodást és vezérlést, folyamat-automatizálást, jelentéseket és műszerfalakat, ütemezést, dokumentum- és ajánlatkezelést kínál egy integrált szoftvercsomagban. A Critical Path Methodology (CPM) ütemezés teljesítményét együtt alkalmazza az internet- alapú együttműködési képességekkel, hogy a program minden részére kiterjedő ütemezési és mérföldkő követő rendszer t biztosítson. A rendszerbe beépített, naprakész projektköltség- és menetrendinformációval a felhasználók jobb áttekintést kapnak építési projektjeikről, és javíthatják a döntéshozatalok minőségét, különösen az RFI-k, az ajánlatok és egyéb adminisztratív feladatok esetében.

Ez a megoldás számos más alkalmazással és szoftverrel is integrálható a jobb felhasználói élmény érdekében. Néhány ilyen integráció például a PeopleSoft, a Salesforce, a Microsoft Project. Ez a mobilalkalmazás elérhető az Apple & Android eszközökön.

Hazánkban a termék nem ismert.
https://www.e-builder.net/

 

Források

https://learn.g2.com/construction-project-management-software

https://www.predictiveanalyticstoday.com/top-construction-project-management-software/

https://sharecodex.com/construction-project-management-software/

https://project-management.com/top-5-construction-project-management-software/