Országszerte sok helyen elegendő az állami forrás a lakásvásárláshoz

199

Magyarország számos településén elegendő az állami támogatás ahhoz, hogy szinte teljes mértékben fedezze a lakásvásárlás költségeit, így például egy kétgyermekes család akár 90 négyzetméteres ingatlant is vehet a CSOK-ból egy kistelepülésen – derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank kutatásából, amelyben az elemzők megvizsgálták, hogy milyen állami támogatásokat igényelhetnek Magyarország különböző részein az ingatlanvásárlást tervező családok. Az év első két hónapjában az új lakáshitel szerződések összege országosan a tavalyi azonos időszakban mért volumenhez képest több mint kétszeresére, 167 milliárd forintra nőtt, melynek jelentős részét a támogatott hitelek adják.

2024 elején több változás is érvénybe lépett a lakásvásárláshoz elérhető családtámogatási rendszerben Magyarországon. A városokban a CSOK helyét átvette a CSOK Plusz, amely kedvezményes kamatozású hitel felvételére ad lehetőséget. A vidéki kedvezményezett településeken nőttek a falusi CSOK keretében felvehető összegek, és a támogatás mellé CSOK hitel, illetve CSOK Plusz hitel is igényelhető. A Babaváró támogatás feltételei tavalyhoz képest szigorodtak, azonban növekedett a felvehető összeg mértéke. Az MBH Jelzálogbank elemzése az egész ország területére kiterjedő kutatásban vizsgálta, hogy a változások nyomán jelenleg milyen támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre, és mire elegendők az otthonteremtéshez.

A vidéki kedvezményezett településeken élők jelentős támogatásban részesülhetnek

A különböző megyék kedvezményezett településein élő családok jelentős részben finanszírozhatják egy lakás vételárát állami támogatásból: a falusi CSOK hitel által országos szinten az ezeken a településeken élők számolhatnak a legmagasabb támogatási összegekkel. A legkedvezőbb helyzetben azok a legalább kétgyermekes családok vannak, amelyek a gyerekek közül legalább egyet előre vállaltak: az elérhető állami források ugyanis összességében minden megyében lehetővé teszik számukra egy átlagos árú, 90 négyzetméteres ingatlan megvásárlását.

A kedvezményezett településeken az újabb gyermeket nem vállaló családok is igénybe vehetik az állami forrásokat: míg egy meglévő gyermek esetén az elérhető összeg a vételár mindössze pár százalékának finanszírozásához nyújt segítséget, addig a kétgyermekes családok a támogatás mellett 10 millió forint értékű kedvezményes hitelt igényelhetnek, amely öt vármegyében segítheti jelentősen a lakásvásárlást (Nógrád, Tolna, Bács-Kiskun, Heves és Csongrád-Csanád). A háromgyermekes, további gyermeket nem vállaló családok ennél is kedvezőbb helyzetben vannak, ugyanis az állami támogatások hat vármegye kivételével lehetővé teszik számukra egy átlagos árú, 90 négyzetméteres ingatlan megvásárlását.

A CSOK-ot felváltotta a CSOK Plusz

2024. január 1-jétől a nem kedvezményezett településeken a lakásvásárlásokhoz elérhető CSOK rendszert a CSOK Plusz váltotta fel, így a városokban az idei évtől már csak a további gyermeket tervezők juthatnak hozzá állami forrásokhoz. A még gyermekvállalás előtt álló, egy gyermeket tervező párok számára a Babaváró támogatás és a CSOK Plusz hat vármegyében (Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok) teszi lehetővé a lakásvásárlást teljesen állami forrásból, és nem sokkal marad el ettől Bács-Kiskun és Csongrád sem.

A lakásvásárlást Somogyban (33%) és Pest (42%) vármegyében fedezik a legkisebb mértékben a támogatások. A további legalább egy, legfeljebb két gyermeket tervező, és megfelelő hitelképességgel rendelkező családok ennél kedvezőbb helyzetben vannak, számukra tizenhárom vármegyében elegendők az állami források a lakásvásárláshoz. A legalacsonyabb aránnyal szintén a Somogy és Pest vármegyében élők számolhatnak. Azok számára, akik további legfeljebb három gyermeket terveznek, ez utóbbi két megye kivételével mindenhol elegendőnek bizonyulnak az állami források egy 90 négyzetméteres ingatlan megvásárlásához.

Dinamikus növekedést tapasztalunk a hitelpiacon: az év első két hónapjában az új lakáshitel szerződések összege több mint kétszeresére nőtt az országban a tavalyi év azonos hónapjaihoz képest és a következő időszakban további élénkülésre számítunk. A növekvő kereslet motorját a csökkenő kamatok mellett a támogatott hitelek adják, amelyek a hitelkihelyezéseink közel 30 százalékát jelentik. A CSOK Plusz hitelprogram év eleji bevezetésével a hitelfelvevő családok száma országos szinten a 12 ezret is elérheti az MBH Bank előrejelzése szerint. Ez – átlagosan 25 millió forintos hitelösszeggel számolva – 300 milliárd forintnyi új hitel forgalmazását jelenti a bankok számára. Hitelintézetünk a jogszabályban meghatározott 3 százalékos támogatott kamathoz képest még kedvezőbb, 2,89 százalékos kamattal nyújtja a CSOK Plusz hitelt, hogy ezáltal is segíthessük a családokat az otthonteremtésben” – mondta Soós Csaba az MBH Bank lakossági üzletfejlesztési ügyvezetője.

A megyeszékhelyeken is elérhetők a támogatások

Az elemzők a megyeszékhelyeket vizsgálva megállapították, hogy az egy gyermeket tervező családok hat megyeszékhelyen, Békéscsabán, Kaposváron, Miskolcon, Salgótarjánban, Szekszárdon és Szolnokon juthatnak új lakáshoz pusztán állami források segítségével, és további három megyében számolhatnak 90 százalék fölötti támogatással.  A legnehezebb helyzetben azok vannak, akik a fővárosban terveznek lakást vásárolni, ők a vételár kevesebb mint felét (47%) tudják biztosítani egy 60 négyzetméteres lakás esetében állami forrásokból. A vállalt gyermekek számával arányosan egyre több támogatásban részesülhetnek a családok, a legalább egy gyermeket előre vállaló, két gyermeket tervezők számára – Veszprém és Budapest kivételével – az összes megyeszékhelyen elegendő fedezetet jelentenek az állami támogatások egy 60 négyzetméteres lakás megvásárlására. A három gyermeket tervezők pedig bármely megyében 100 százalékos állami fedezettel számolhatnak.

 

A részletes elemzés hamarosan elérhető lesz az MBH Index weboldalán: https://www.mbhindex.hu/

 

Forrás: sajtóközlemény