Magyar Építéstechnika 2024/1-2.

512

TARTALOM

A szakma hírei

INTERJÚ

Az idei az építkezés éve lesz!?
Az elmúlt másfél-két évben számos tényező negatívan hatott az építőipar teljesítményére. Bár már látni pozitív változásokat némely területen, de összességében egy beszűkülő piacon kell a vállalkozásoknak helytállniuk. Mikor várható a trendforduló, és mit hozhat a 2024-es év az iparág számára? Többek között ezekről kérdeztük Koji Lászlót, az ÉVOSZ elnökét.

AGORA 

Bálint Péter: Kastélytörvény

FENNTARTHATÓSÁG

A beépült karbon és az EPD-k szerepe 
Bajnóczki Csongor vezető fenntarthatósági tanácsadó, denkstatt Hungary Kft. – Az épületek energiateljesítményére vonatkozóan új fogalmak és követelmények jelentek meg az uniós jogalkotásban, amire itt az idő felkészülni. Az EPBD módosítása nem feltétlenül jelent csak adminisztratív terhet az építőipar szereplői számára, hanem üzleti előny is kovácsolható a konkurenciával szemben.

KIÁLLÍTÁS

CONSTRUMA – A hely, ahol a tervek életre kelnek
A 42. CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítást és a 12. OTTHONDesign Otthonteremtési szakkiállítást idén április 10–14. között rendezik meg a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

TETŐK, FALAK, HOMLOKZATOK

Dr. Kakasy László okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi docens, építésügyi- és igazságügyi műszaki szakértő – Mechanikai rögzítésű műanyaglemez-szigetelések viharkár esetei 
Az utóbbi években megsokasodtak a lapostetőkön a viharkárok. Az esetek jelentős részében a kivitelezési szabályok be nem tartása okozta a meghibásodásokat. Ezekből gyűjtött össze a szerző néhány jellegzetes hibát.

TECHNOLÓGIA

Teknikum TEK-SPACER™: betonacél távtartók a gyors építkezéshez
A magyar piacra újonnan bevezetett Teknikum TEK-SPACER™ betonacél távtartók gyorsabbá és egyszerűbbé teszik a betonacél rögzítését, és a vasbeton szerkezet részévé válnak.

AZ ÉPÍTŐIPAR DIGITÁLIS ÁTÁLLÁSA

Új 3D eszköz nagy léptékű infrastrukturális területekre
A Dalux építőipari szoftvercég új technológiát mutat be, amely több kilométernyi tervezést és dokumentációt képes egyetlen digitális pontban rögzíteni. A technológia „nélkülözhetetlen” szerepet játszik a norvégiai Sotra Link nagy léptékű projektjében.

TŰZVÉDELEM

ROCKWOOL megoldások az új energetikai kihívásokra
Az energiahatékonysági beruházások egyre növekvő tűzvédelmi kockázatot hordozhatnak az újabb és újabb veszélyforrások megjelenése miatt. A szerkezet tűzterjedés elleni védelme napjainkban egyre nagyobb kihívást jelent.

Energiahatékonyság tűzvédelmi vonatkozásai és a tulajdonosi értékvédelem – II.
Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, szakújságíró – Folytatjuk a lapunk előző számában körbejárt kérdéskör tárgyalását. Milyen módon hathatnak ki a tulajdonosi értékvédelmi célok az Országos Tűzvédelmi Szabályzat által elvárt biztonsági szinten felüli tűzvédelmi célokra?

BERUHÁZÁS

Miért több a végszámla?
Borbély György Dipl. Ing./FH./Eur. Ing., Felsőfokú iparjogvédelmi szakképesítés O.T.H. 60/1988. és Garai-Szabadi Renáta Erzsébet okl. építészmérnök, okl. magasépítési műszaki ellenőr, Építésügyi Műszaki Szakértő, Beruházási Szakértő – A tervezett beruházási költségek növekedésének okai és kézben tartása a megvalósulás során. Ipari termelő létesítmények megvalósításának tapasztalatai.

SZIGETELÉS

Korszakalkotó szigetelések
Fokozatosan, de biztosan el kell indulni a passzívházak építésének rögös útján. Hátunk mögött kell hagyni a „régi jól bevált” – ám nyilvánvalóan elavult – módszereket; helyettük össze kell barátkozni a modern anyagokkal és technológiákkal.

ANYAGOK

Hogyan lehet egy szerkezetet megerősíteni a Mapei innovatív rendszereivel?
Az élet nagyon sokféle esetet produkál, amikor egy szerkezet megerősítéséről van szó. Érdemes megvizsgálni azokat a megerősítési lehetőségeket, amelyekkel az ilyen problémát meg lehet oldani. Az áttekintés természetesen nem teljes körű, jelen cikkben csak a Mapei innovatív megerősítési rendszereiről lesz szó.

Az epoxigyanták építőipari felhasználása – II.
Dr. habil. Bozsaky Dávid tanszékvezető egyetemi docens, okl. építészmérnök, Kőrössi Éva egyetemi adjunktus, okl. építészmérnök, Széchenyi István Egyetem, Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék – Az epoxigyantákkal az építőiparban beton és habarcs kötőanyagaként, padlóbevonatként, lakként vagy ragasztó- és tömítőanyagként találkozhatunk. Cikkünk második részében folytatjuk felhasználásuk ismertetését.