Új 3D eszköz nagy léptékű infrastruktúra területekre

1483
Forrás: FCC Construction

A Dalux építőipari szoftvercég új technológiát mutat be, amely több kilométernyi tervezést és dokumentációt képes tenni egyetlen digitális pontba. A technológia “nélkülözhetetlen” szerepet játszik a norvégiai Sotra Link nevű nagy léptékű projektben.

Amikor vasutat vagy víz alatti alagutat építenek, számos csapat, például felmérők és földmunkások működnek együtt a különböző építési területeken. Minden csapat saját irányítási rendszert üzemeltethet, miközben kilométerekre dolgoznak egymástól. Az infrastruktúraprojektek mérete ezért kihívást jelenthet a területi kommunikációban, ami hibákhoz, nézeteltérésekhez és végül a projekt eredményességével kapcsolatos problémákhoz vezethet.

A Dalux építőipari szoftvercég, amelynek helyi irodája Budapesten található, ezeket a kihívásokat az InfraField-del kezeli, egy újonnan bevezetett digitális eszközzel a mélyépítés területén. Az InfraField kifejezetten nagy léptékű infrastrukturális projektek kezelésére készült, és több kilométer 2D és 3D modellt tarthat egyetlen alkalmazásban. A szoftver a BIM (Épületinformációs Modellezés) technológián alapul, és lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy a helyszínen telefonjukon megtekinthessék a 3D modelleket, valamint helyszíni regisztrációkat végezzenek a modellhez kapcsolódóan egy 3D környezetben.

Az InfraField az első kifejezetten ilyen célra készült eszköz az infrastrukturális projektek kezeléséhez, amely része egy teljes digitális portfoliónak mind az építési helyszínen, mind azon kívül.

Egy nagy infrastrukturális projekt üdvözli a szakosított 3D eszközt

2022 óta a Dalux szoftvert használja a Sotra Connection projekten az FCC Construction vállalat. A projekt magában foglal egy autópálya-fejlesztést (ami mintegy 80 kilométernyi utat jelent), nagyjából 200 szerkezetet, 11 alagutat és egy négy sávos függőhidat is.

Laura Belarra, a FCC Construction BIM koordinátora

Laura Belarra, a FCC Construction BIM koordinátora szerint egy olyan 3D eszköz, amelyet kifejezetten mélyépítéshez fejlesztettek, kulcsfontosságú a komplex projektkövetelmények teljesítéséhez a nagy léptékű lineáris projekteken: “Évek óta szorosan együttműködünk a Dalux-szal. A BIM világa folyamatosan fejlődik, és a projekt követelményei egyre csak nőnek. Örülünk, hogy a Dalux folyamatosan fejleszti az új funkciókat, hogy megfeleljenek a speciális igényeinknek a Sotra Link projektben” – mondja Laura Belarra.

A FCC Construction vezeti a Sotra Link Construction nevű konzorciumot, amely kezeli a Sotra Link projektet (Rv. 555 Sotrasambandet) – összekötendő Sotra szigetét Bergen városával. A projekt a Norvég Közúti Igazgatóság által valaha kezelt legnagyobb egyedi szerződés – egy modellezési projekt, amely kihívást jelentő digitalizációs követelményekkel rendelkezik, a Norvég Közúti Igazgatóság (Statens Vegvesen) sztenderdjei alapján.

Térbeli információ támogatja a helyszíni együttműködést

Az InfraField segítségével a munkavállalók láthatják a pontos helyzetüket a több kilométer hosszúságú 3D modelleken, valamint megtalálhatják a térbeli információkat – mint például a környezetükben levő szolgáltatások és közművek – közvetlenül a Dalux alkalmazásban.

Az FCC Construction szerint a digitális átalakulás lehetőségének kulcsa a közös munka. Az információ elérhetővé tétele minden munkavállaló számára elősegíti a zökkenőmentes kommunikációt a különböző csapatok között, akik a Sotra Link projekten dolgoznak: “A BIM-GIS funkció lehetővé teszi számunkra, hogy több mint 1500 3D modellt (beleértve az alagutakat, szerkezeteket és utakat), több 2D réteget (környezeti, zónázási tervek stb.), és majdnem 300 útvonalat egyesítsünk. Ez biztosítja az információk világos térbeli és vizuális megértését, könnyen érthetővé téve az összes projektfelhasználó számára. Ez a kombinált modell, amelyhez kollégáink a helyszínen közvetlenül hozzáférhetnek, megkérdőjelezhetetlenné teszi az információforrást” – mondja Belarra.

Forrás: FCC Construction

Az InfraField a világ legnagyobb digitális hídmodelljét tartalmazza a Sotra Link projekt 3D környezete részeként.

Dalux InfraField jellemzői és előnyei

  • Teljes digitális eszközkészlet a mélyépítési és infrastrukturális projektekhez egyetlen pontban.
  • 3D modellek megtekintése a GIS adatok kontextusában; például talajrétegek, csövek-vezetékek és kábelezés a helyszínt körülvevő területen.
  • GPS segítségével koordináták mutatják a felhasználó pontos helyzetét a projekten.
  • Működik offline (például alagutakban), és szinkronizál, amikor visszaáll a lefedettség.

 

További részletek:
https://www.dalux.com/hu/infrafield/