Bejelentették az új otthonfelújítási programot

210

Az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni a várhatóan júniusban induló új otthonfelújítási programot – jelentette be a kormány a mai sajtótájékoztatón. A kormány várakozása szerint legalább 127 milliárd forint értékben, közel 20 ezer családi ház felújítása valósul meg a programnak köszönhetően.

Az új, RePower EU uniós forrásból finanszírozott 108 milliárd forintos keretösszegű program célja az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése, azok vehetik igénybe, amelyek a vezetékes gázhálózatra rá vannak csatlakozva.

Szigetelésre, nyílászárók cserére, használati melegvíz rendszer korszerűsítésére, fűtésrendszer korszerűsítésére, 7 millió forintos beruházási keret mellett lehet igénybe venni a támogatást. 1 millió forint önrészt kell biztosítani a tulajdonosnak, a maradék 6 millió forint pedig egy vissza nem térítendő támogatásból és egy kedvezményes hitelből áll majd. A két utóbbi 2,5-3,5 millió forint között szóródhat. Minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál kisebb lesz az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege, és annál nagyobb a felveendő hitel. A törlesztőrészlet 25-36 ezer forint lesz, és a kereskedelmi bankok MFB Pontjain igényelhető hitelt 8 éven belül kell visszafizetni.

A családi házak energiamegtakarítást célzó felújítási támogatási program összhangban van az ÉVOSZ várakozásaival

Az építésgazdaság meghatározó piaci szereplőit tömörítő szakmai szövetség javaslatai beépültek a Kormány támogatási programjába. A bejelentett támogatási program 2024. évben mintegy 200 milliárd Ft nagyságrendű építési feladatot generál, elsősorban a mikró és kisvállalkozások számára.

A felújításokhoz szükséges hazai gyártású építési termékek és tervezői-kivitelezői kapacitás rendelkezésre áll. Az ÉVOSZ elsődlegesen a hazai gyártású, környezeti minősítéssel rendelkező termékekre hívja fel a figyelmet (www.termekinfo.emi.hu).

Koji László, az ÉVOSZ elnöke hangsúlyozza, hogy a támogatási program gyors elindulása lehetőséget teremt arra, hogy már a 2024. évi őszi fűtési szezonra elkészüljenek a jelentős energiamegtakarítást eredményező lakásfelújítások.

 

Forrás: portfolio.hu/ÉVOSZ