Kismértékű belföldi növekedés mellett feleződött a Mapei Kft. export forgalma

206

A Mapei Kft. az év első három hónapjában 7,3 milliárd forint belföldi forgalmat ért el, ami 1,8 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az export forgalom 80 millió forint volt, ami jelentősen, mintegy 50 százalékkal maradt el a tervezettől és az előző évi eredményektől.

Az év első hónapjaiban tapasztalt keresleti nehézségek ellenére a vállalat kismértékű, de stabil belföldi növekedést ért el. Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője pozitívan értékeli az eredményeket és optimista az év második felére nézve, részben a kormány által bejelentett új otthonfelújítási program várható pozitív hatásai miatt. A vállalat bejelentette, hogy külön alprogram kidolgozásáról döntött, amely lehetővé teszi a pályázók számára, hogy a kormány támogatásain felül további megtakarításokat érjenek el.

Jelentősen visszaesett azonban a Mapei Kft. exportforgalma. A csökkenés oka, hogy a magas alapanyagárak közvetlenül befolyásolták a vállalat exportárazását, nem tudott versenyképes árakat kínálni a lengyel versenytársak által dominált külpiacokon.

„Miután szembesültük a problémával, átalakítottuk az exportstratégiánkat, új árazási modelleket dolgoztunk ki, ami növeli a versenyképességünket. Ennek eredményeként a második negyedévtől exportteljesítményük javulására számítunk” – jelentette ki Markovich Béla.

A szakember az egész évet tekintve bizakodó. Az év második felétől keresletnövekedést prognosztizál, különösen az új otthonfelújítási program várható pozitív hatásai miatt. Véleménye szerint a program által generált megnövekedett kereslet serkenteni fogja az ágazat növekedését.

 

Forrás: Hírnévügynökség