Új: integrált hőszigeteléssel gyártott vasbeton kéregfal

463

A Leier innovációi között az előregyártott betontechnológia területén újdonság a 30, 35, illetve 40 cm vastagságú kéregfal, amelyet gyári körülmények között 5-14 cm vastag hőszigeteléssel látnak el. Mindez tovább gyorsítja az építkezést.

Folyamatos fejlesztésnek köszönhetően az elmúlt évek szinte mindig hoztak újdonságot a Leier előregyártott betontechnológiával készülő termékeinek körében. Ezek között a legutóbbi a vasbeton klímafal és klímafödém voltak, amelyek az energiahatékony építési trendre adott válaszként a korszerű gépészeti eszközök fogadására előkészítetten gördülnek le a gyártósorról. Ezeket már egy sor társasházba be is építették.

Betonfal integrált hőszigeteléssel

A legfrissebb újdonságok között mindenképpen figyelemre méltó a belső oldali hőszigeteléssel ellátott Leier kéregfal. Ennek lényege, hogy a két beton kéreg közötti hézagba, a külső kéreghez kapcsolódóan, gyári körülmények között hőszigetelés kerül, amivel a teljes szerkezet hőszigetelő képessége javul. Emellett a hőszigeteléssel ellátott elemek beépítése a Leier előregyártott termékek esetén már megszokott azon előnnyel is párosul, hogy a szerkezet nem igényel több élőmunkát, mint amennyi a kéregfalakkal kapcsolatosan a kivitelezők megszoktak.

Az integrált hőszigeteléssel gyártott kéregfalak alkalmazása miközben gyorsítja az építkezést, a helyi ad hoc megoldások és ezzel a hibázás lehetőségét csökkenti, egyúttal segíti a kivitelezés költség- és időráfordítás pontosabb kalkulációját is.

A hőszigetelő réteg vastagsága a tapasztalatok szerint általában 5–14 cm közötti, persze ez az épület funkciójához igazodik, és a tervezői igényeknek megfelelően külön méretezés szerinti. A Leier gyárak expandált polisztirol (EPS), extrudált polisztirol (XPS), vagy Poliuretán (PIR) habbal integrált panelek gyártására egyaránt képesek. A beépített hőszigeteléssel együtt 30, 35, illetve 40 cm falvastagságú kéregfalak tervezhetők.

Az előállított integrált hőszigeteléssel készülő kéregfalak minőségét üzemi körülmények biztosítják. A gépészeti előkészítésekkel előállított falpanelek felhasználásának lehetőségei meglehetősen szélesek, hiszen a látványbeton felület igényétől, az ipari létesítmények át a foghíjbeépítésig rugalmasan alkalmazhatók, de főleg ott ajánlottak, ahol a homlokzaton látszódó betonfelületet elérése a cél. Ebben az esetben – megfelelő méretezéssel – nincs szükség külső oldali hőszigetelő réteg kialakítására. Egy 40 cm falvastagságú, 14 cm PIR hőszigeteléssel ellátott kéregfal hőátbocsátási tényezője U=0.17 [W/m²K].

Hőhíd-megszakító és liftakna-elem

A Leier folyamatos termékfejlesztései egyre több innovatív megoldást biztosítanak a betontechnológiát előnyben részesítő egyre népesebb kivitelezői réteg számra.

Leier erkélyelem

Ezek között érdemes megemlíteni a már betervezhető, változatos geometriával rendelkezésre álló ún. hőhíd-megszakító elemmel ellátott erkélyelemet. Ez utólag a födémhez építve nem igényli a felületképzést, ami gyorsítja a kivitelezést. Ez főleg társasházak kivitelezése során hozhat előnyt. Hasonló előnyöket kínál kivitelezéseken az emeletnyi méretű liftakna elemek alkalmazása. Az egyenként bedaruzható egységekkel a helyszíni zsaluzás hagyható el, ami szintén további idő- és költségmegtakarítást is eredményez.

Bővebben: https://www.leier.hu/hu/termekek/leier-belsohoszigetelessel-ellatott-fal