Konferenciasorozat indult az öko-építés témakörében

340
Fotó: Borka Árpád, MAKÉSZ

Az összesen 14 állomásból álló konferenciasorozat nyitó rendezvényét 2024. február 22-23-án tartották Tökölön, ahol kétnapos rendezvényen az elméleti ismeretek mellett gyakorlati bemutatókkal is várták az érdeklődőket. „Az ÖKO-építkezés alapjai – a Fenntarthatóság, egészség és karbonsemlegesség jegyében” elnevezésű konferenciát a Magyar Építész Kamara is akkreditálta, fővédnöke az ÉVOSZ és a MAKÉSZ volt.

A rendezvényt az Építési és Közlekedési Minisztérium Építésgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkársága Építésinnovációs Főosztályának osztályvezetője, dr. Kapros Zoltán nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta az ökotudatos gondolkodás, a karbonsemleges építőipar fontosságát, és tájékoztatást adott a nemzeti építésgazdasági stratégiáról, mely előtérbe helyezi a természetes és hazai építőanyagok használatát.

Épületbiológia szerepe környezettudatos építésben

Bíró Péter nemzetközi épületbiológus, az ÉVOSZ-MAKÉSZ elnökségi tagja részletesen bemutatta a nemzetközi ökoépítészeti trendeket, a fenntartható építészet szükségszerűségét és a természetes építőanyag felhasználásában rejlő lehetőségeket. Példákon keresztül ismertette az épületbiológia tudományát és annak 25 alapszabályát.

A résztvevők megismerkedhettek az épületbiológiai méréstechnika alapjaival, melynek segítségével megelőzhetőek, kizárhatóak a rosszul megválasztott építőanyagok általi egészségügyi kockázati tényezők. Kifejtette, hogy mekkora problémát okoz a beteg épület szindróma az otthonainkban, és milyen megoldások vannak az egészséges otthonok és munkahelyek megvalósítására. A szakember hangsúlyozta, hogy a 2050-ig kitűzött klímavédelmi célok elérése érdekében kiemelt fontosságú a tradicionális építőanyagok, mint például a vályog, a fa, a szalma, a kender kombinálása a legmodernebb gyártástechnológiával.

Karbonkibocsátás csökkentés szükségszerűsége

Borka Árpád, az ÉVOSZ-MAKÉSZ elnökségi tagja előadásában rámutatott, hogy az új épületek CO2-kibocsátását jelentősen csökkenteni kell. Kiemelte, hogy nem csak az épületek hőszigetelésének kell kiválónak lenni, hanem a hazai termékeket is előnyben kell részesítenünk, mellyel egyrészt helyzetbe hozzuk a hazai termékeket a külföldiekkel szemben, másrészt a szállítási út minimalizálásával jelentősen csökkenthető a karbonkibocsátás. Ugyancsak fontosnak tekinti, hogy az épületek statikai szerkezete, hőszigetelése és minél több alkotóeleme lehetőleg természetes alapanyagból készüljön,  melynek köszönhetően a lakók egy egészséges épületben élhetnek, és az épület majdani elbontásakor minimalizálható a környezeti hatás.

Megemlítette, hogy az építőipari CO2-kibocsátás csökkentése tekintetében az egyik legjobb alapanyag az ipari kender, melyből OSB lapot, szálas, táblás és befújható hőszigetelést, kender kompozit anyagokat, kendertéglát és kender mészbetont lehet előállítani. A kender a legjobb CO2-lekötésre használható anyag, ami még egy kifejlett fenyőerdőnél is 50%-kal több CO2-t tud megkötni a légkörből minden évben, de csak 4 hónapig foglalja a földet és a termőföldet is javítja.

Borka Árpád kifejtette, hogy hazánk korábban nemzetközi szinten nagyhatalom volt a kendertermesztés és feldolgozás terén, hiszen 85 ezer hektáron folyt a termesztése és a betakarított termés feldolgozása. Hangsúlyozta, hogy csak összefogásban lehet ezt a karbonsemleges iparágat újra beindítani, mely jó a földünknek, a mezőgazdaságnak és az építőiparnak egyaránt. Ebből a célból megalakult egy új részvénytársaság a hazai ipari kendertermesztés és -feldolgozás létrehozása érdekében, mely várja a szakmai és pénzügyi befektetőket, földtulajdonosokat, csarnokkal és napelemparkkal rendelkezőket, fejlesztőket.

Előregyártott házak szerepe

Borka Árpád arról is beszélt, hogy az üzemben előregyártott készházak, valamint modulházak kivitelezése sokkal gyorsabb, méretpontosabb, jobb minőségben megvalósítható, mint a helyszínen betonozott, falazott technológiák. Ennek oka a megfelelő mennyiségű szakember hiánya és az előregyártás során használt innovációk. A helyszínen szerelő, kiváló minőségű lakóingatlanokat építő készházas cégek is CNC-s anyagmegmunkálással dolgoznak a méretpontosság és a hatékonyabb munka elősegítése érdekében.

A környezettudatos és karbonsemleges szerelt házak, készházak ma már az általánosságban ismert, „hagyományosnak” nevezett technológiáknál lényegesen jobb hőszigetelés mellett akár háromszor nagyobb hőtároló kapacitással rendelkeznek, mely a nyári átmelegedés ellen rendkívül hasznos.

Modulházak reneszánsza

A MAKÉSZ elnökségi tagja kiemelte, hogy reneszánszát éli hazánkban a modulházak gyártása és nagyon nagy probléma, hogy a törvényi szabályozásban nem szerepel olyan fogalom, hogy modulház vagy mobilház, konténerház, így ezt rengetegen kihasználják, és olyan épületeket értékesítenek, melyek nem felelnek meg a modern és szigorú követelményeknek. Emellett általános probléma, hogy a statikai és hőszigeteléssel szemben támasztott paramétereket sem teljesítik. A MAKÉSZ, mint az ÉVOSZ készház tagozata a döntéshozókhoz fordul a szabályozás megteremtése érdekében.

A moduláris házépítéssel kapcsolatban elhangzott, hogy egy fiatal, ha a családból külön költözik, akkor egy 25 m2-es otthonban mindent egyben megkap. Később, ha lesz párja és megszületik a gyermeke, akkor egy-egy modullal bővíthető a ház, és mindig annyi térelemet kell megvásárolni, amire a bent élőknek szükséges van. Ez a megoldás arra is lehetőséget kínál, hogy ha a családban a gyermekek felnőnek, akkor a családi otthonból egy-egy modulelem leválasztásával, azok áthelyezésével egy másik telekre, meglesz az indulásukhoz szükséges első lakásuk. Nem kell betonozni, nem kell humuszt elvinni a területről, egyszerűen talajcsavarra telepíthető, és az idősebb szülőknek egyre kisebb épületük lesz, míg a felnőtt gyermekeknek az induló otthona megvalósul kis befektetéssel. Ha környezettudatos a modulház, eleve kicsi a karbonlábnyoma, ha viszont mindig akkorát használunk belőle, mely az igényeinket kielégíti, akkor még tovább csökken a környezetünkre és pénztárcánkra gyakorolt hatás.

Tűztesztek

Borka Árpád előadásának részét képezte egy modern készház falszerkezet égetési tesztje, melyet 45 percen át 1000 Celsius fokos nyílt lángnak tettek ki, majd lebontották a speciális gipszkarton falburkolatot, és jól látható módon nem keletkezett tűzkár a faszerkezetes épület falában, a tartóvázat el sem érte a tűz.

Ezt követően a fenntartható, környezetbarát befújható farost hőszigetelést is tűztesztnek vetették alá, mely több percig tartó 1000 Celsius fok feletti nyílt láng hatására is megtartotta méretét, állagát, és csak kis mértékben szenesedett a felülete, de a tüzet nem táplálta.

Megkezdődött a Nemzeti Mintaházpark kivitelezése 

Borka Árpád kiemelte, hogy az ÉMI szentendrei székhelyén, Magyarország legnagyobb épület- és építőanyag-ipari minőségellenőrző innovációs intézményének területén 2024-ben megkezdődik a „Nemzeti Mintaházpark” kivitelezése, ahol az első évben legalább 9 darab innovatív, környezettudatos családi házat építenek fel hazai vállalatok, melyek közül 5 épületet MAKÉSZ tagok valósítanak meg.

Több modern bemutató otthonban felhasználásra kerülnek hazai gyártású innovatív és természetes, karbonsemleges építőanyagok. A MAKÉSZ tagok közül többen különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a teljes életciklus elemzés alapján is kiválóak legyenek a bemutatásra kerülő otthonok és a felhasznált építőanyagok legnagyobb arányban itthon készüljenek, ezzel is növelve a hazai értéket és csökkentve a karbonlábnyomot. A beruházás a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával jön létre.

Természetes építőanyagok szerepe

Európa legjelentősebb szalma alapú hőszigeteléseket gyártó vállalkozását, a VESTA ECO-t Robert Kocewicz PhD építészmérnök, a cég az ügyvezetője képviselte a rendezvényen. Előadásában kitért a szalmaépítészet és a készházépítészet kapcsolatára, valamint a szalma alapú hőszigetelések pozitív tulajdonágaira. Gyakorlati bemutató keretén belül egy készház falszerkezet külső és belső oldalára, valamint a falszerkezetbe is beépítésre került a szalma hőszigetelés, melyet vályogalapú természetes vakolattal láttak el a szakemberek mind a két oldalon.

Fotó: Borka Árpád, MAKÉSZ

Horesnyi Béla, a hazai kender-mészbeton házak és a kendertégla megálmodója és kidolgozója “Kender, mint CO2 negatív anyag” című előadásában bemutatta, hogy milyen előnyökkel jár egy modern kender-mészbeton ház felépítése, és a rendkívüli hőtároló, valamint hőszigetelő képesség mellett részletesen beszélt a kender-mészbeton igazolhatóan pozitív egészségügyi hatásairól.

A készház, mint a környezettudatos építés eszköze” címmel Kárpáti József készháztanácsadó tartott előadást, melynek keretein belül bemutatta az európai és magyarországi trendeket, típusokat, és kiemelt több érdekességet, köztük egy több darab faszerkezetből épült toronyházat.

A kétnapos rendezvény leglátványosabb elemeit Bíró Árpád vályogépítő- és kőművesmester, az Európai Vályogépítészeti Oktatási Központ szakoktatója és tanítványai, Csabai Imre asztalos mester, Lovász István dekorfestő és Magyar Erika művész valósították meg. Különböző hazai gyártású vályogvakolatok és dekoratív vályog felületképző anyagok – vályog tükörglett, vályog nemesvakolat és természetes földpigmentek – felhasználásával egyedi dekoratív és egészséges művészi faldesign megoldásokat, burkolatokat alkottak, melyek a nappali és a hálószobákon kívül még fürdőszobai használatra is alkalmasak. A 15 féle gyönyörű, természetes faldekoráció a rendezvény helyszínén egész évben megtekinthető marad.

Az épületbiológus szakemberek szerint a vályog építőanyagok bírnak a legnagyobb pozitív hatással a belső lakóklíma szempontjából, mivel képesek a levegő páratartalmát szabályozni, antisztatikusak, és laborvizsgálatokkal igazoltan képesek közömbösíteni a levegőben lévő illékony szerves vegyületeket (VOC-éket).

Kivitelezési bemutató 

Józsa Árpád ÉVOSZ-MAKÉSZ elnökségi tag saját kivitelező csapatával 15 perc alatt 15 m2-es készház falszerkezetet épített fel, melyet természetes befújt farost hőszigeteléssel láttak el, és mindkét oldalon speciális tűz- és vízálló lapburkolattal burkoltak. Szemléltetésre került, hogy az üzemi előregyártott vázszerkezet a helyszíni szereléssel is jelentős időmegtakarítást jelent a hagyományos építőipari technológiákkal szemben.

Készház-tervezés 

Halla Krisztina, Reszegi Sándor és Jurtin László építész- és építőmérnökök a készházak tervezési és engedélyeztetési procedúrájáról, valamint a gyártmánytervezésről, statikáról és BIM-es megoldások használatáról oktatták a megjelent mérnököket, az ÖKO építési technológia után érdeklődő gyártókat, kivitelezőket és építtetőket.

A rendezvénysorozat az alábbi helyszíneken folytatódik, újabb előadókkal és témákkal bővülve: Eger, Lenti, Sopron, Gyula, Budapest, Pécs, Szeged, Győr, Sopron, Szombathely.

 

Forrás: ÉVOSZ-MAKÉSZ