2023/4-5.

1301

TARTALOM

A szakma hírei

Csider Lászlóra emlékezve
Holcim márkanév alatt folytatja tovább tevékenységét a LAFARGE
Kihirdették az ÉV TETŐJE 2023 Nívódíj Pályázat győzteseit

JEGYZET

Bálint PéterTanyatörvény és egyebek

FÓKUSZ

Innováció az építéshelyszíni vagyonvédelemben
Kuczogi László okl. építő mérnök, okl. mérnök közgazdász, „Az építőipar digitális
átállása” rovat vezetője – Az építési területen már beépített eszközök és anyagok védelmére egy olyan speciális megoldás született a B Consulting Kft. és a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. generálkivitelező együttműködése révén, amellyel ellenőrizhetőbb a beléptetés és a vagyonvédelem jóval hatékonyabbá válik. 

FENNTARTHATÓSÁG

A Danucem innovatív ökoosztályozást vezetett be cementtermékeire
A fenntarthatóság előtérbe helyezése napjainkban már nem csupán lehetőség, hanem szükséges lépés. Éppen ezért a Danucem elkötelezte magát amellett, hogy építőanyagai előállítását felelősségteljesen, a jövő generációinak érdekeit tiszteletben tartva közelítse meg.

TECHNOLÓGIA

Épületszerkezet és gépészet aktív hőtárolás céljából
Józsa Árpád okleveles építészmérnök, Nebraska-Ház Kft. – Folytatjuk előző számunkban megkezdett témánkat, a hőenergia aktív tárolására szolgáló épületszerkezeti megoldások ismertetését egy újszerű, ipari jogvédelem alatt álló gépészeti megoldás bemutatásával.

TETŐK, FALAK, HOMLOKZATOK

35 év irányelvei, szabálygyűjteményei
Csobajiné Tóth Judit
okl. építészmérnök, okl. szigetelő szakmérnök, az ÉMSZ alapító tagja, az ÉMSZ vezetőségének tagja, Szalai Levente , az ÉMSZ ügyvezetője – Az ÉMSZ 1988-ban azért alakult meg, hogy a szakma színvonalát emelje, javítsa az oktatást és elismertesse a minőségi munkát. A Szövetség megalakulása után az alapítók – kivitelező szakemberek, szakértők, szakmérnökök és egyetemi tanárok – fontosnak tartották, hogy a Német Tetőfedő Szövetségnél (ZVDH) kidolgozott szakmai irányelvek mintájára Magyarországon is elkészüljenek hasonló kiadványok, ugyanis nagyon sok, korábban használatos hazai szabvány, szabálygyűjtemény érvényét veszítette (mint ahogyan a MOT – Magyar Országos Típustervek – is). A cikkünkben ezen kiadványokat ismertetjük.

Nagy sikerrel zárult a Tetős Szakemberek Találkozója
Szalai Levente, az ÉMSZ ügyvezetője, a projekt felelőse – A CONSTRUMA kiállítás adott otthont az ÉMSZ új „oktatóműhelyének”, a Tetős Szakemberek Találkozójának, ahol a szövetség legnívósabb szakemberei osztották meg tudásukat a tetős kollégáikkal.

TETŐ

Miért hasznos az energiahatékony tető?
A megnövekedett energiakeresletből következő drámai áremelkedés, a szigorodó hőtechnikai előírások és a környezetünk hőmérsékletének állandó növekedése egyre nagyobb kihívást jelent mindenki számára. Ezekre a problémákra kínálnak energiahatékony megoldást a BMI Clima Roof magas- és lapostetős csomagjai.

A budapesti Zeneakadémia épületének új tetője
Dr. Birghoffer Péter, a műszaki tudomány kandidátusa, az MTA köztestületének tagja, az MTA Építészeti Tudományos Bizottságának tagja – A Zeneakadémia felújítása számtalan szakterület tevékenységének összehangolását követelte meg az akusztikai tervezéstől a speciális tartószerkezeti kérdésekig. Közülük az egyik valódi különlegesség az egyedülálló fémlemez tetőfedés és díszműbádogos elemek műemléki hitelességű műszaki megoldásának megtervezése volt.

TŰZVÉDELEM

Változott az Országos Tűzvédelmi Szabályzat! – 10. rész
Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, szakújságíró – A szaklap előző három számában részletesen ismertettük azokat a tűzvédelmi teljesítményt igazoló dokumentumokat, amelyek az építési termékek és szerkezetek követelményeknek való megfelelőségének az igazolásához szükségesek, az irányelvek által meghatározott műszaki tartalom megtartásának fontosságát, valamint, hogy milyen felelőséggel tartoznak a Ptk. szerint a beépítésre kerülő anyagokkal kapcsolatban a kivitelezők. Ebben a számban a szabványokat ismertetjük.

SZIGETELÉS

Egészséges szigetelés? URSA Lignin
A cikkben az első URSA Lignin technológiával készült szigetelőanyagokat, az URSA
SF 34 LIGNIN és az URSA SF 32 LIGNIN ásványgyapotokat mutatjuk be.

Védelmi síkok felületfolytonosságának tűzvédelmi követelményei
Lestyán Mária
építésztervező szakmérnök, alkalmazástechnikus, ROCKWOOL Hungary Kft. – Az alkalmazott szerkezettípus OTSZ szerint elvárt tűzvédelmi teljesítménye igazolásától eltérő módon szükséges igazolni a védelmi síkok felületfolytonosságát, hogy a követelményt a szerkezetgyengítések, áttörések mentén is alá tudjuk támasztani megfelelő igazoló dokumentumokkal. A nem éghető kőzetgyapot szigetelések alkalmazása bevett
gyakorlat a rések, légrétegek, átvezetések, áttörések környezetében kialakítható tűzvédelemnek.

NYÍLÁSZÁRÓ

Teraszajtók a természetközeliség jegyében
Egy nagyméretű terasz- vagy erkélyajtóval közelebb hozhatjuk a természetet az otthon melegéhez. Az egyetlen mozdulattal elhúzható ajtókkal egy pillanat alatt összekapcsolható a kert a házzal.

ANYAGOK

Alga- és gombafertőzések a homlokzaton
A gondos és fáradságos munkával elkészült, esztétikus vakolt homlokzatokon megjelenő algásodás és gombásodás minden építtető rémálma. Legyen szó új építésről vagy felújításról – a lassan kialakuló zöldes-feketés foltok nemcsak a szemünket zavarják, de az egészségre is ártalmasak lehetnek. A cikkben erre nyújt a Baumit megoldást.

Fényvisszaverő energiahatékony lapostetők
A hűvös tetők (az angol „cool roof” kifejezésből fordítva) olyan tetők, amelyek rendkívül hatékonyan tükrözik vissza a napsugárzást, ugyanakkor infravörös hullámhosszakon is hőenergiát sugároznak vissza. Hogy melyek a hűvös tetők előnyei, mi az a termikus emisszió, mit jelent az SRI-érték, milyen termékmegoldások vannak? Többek között ezekre a kérdésekre adunk választ a cikkben.

A fenol-formaldehidgyanták építőipari felhasználása – I.
Dr. habil. Bozsaky Dávid
tanszékvezető egyetemi docens, okl. építészmérnök és Kőrössi Éva egyetemi adjunktus, okl. építészmérnök, Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék – A fenol-formaldehidgyanták (vagy más néven fenoplasztok) fenol és formaldehid polikondenzációs reakciója folytán létrejövő víz- és vegyszerálló műgyanták. Az építőiparban elsősorban festék-, ragasztó- és kötőanyagként ismertek, de habosított formájuk hőszigetelésre is alkalmas.