2017. november 25., szombat

EUGIC-2017-BUDAPEST

Eptech 2017 10 B1-tartalomTartalom

 • A szakma hírei

JEGYZET

 • Toronyház

FÓKUSZ

FEJLESZTÉS

TECHNOLÓGIA

 • Nanotechnológia és bionika

TETŐ

 • Clickelés a Lindabbal!
 • Kéthéjú lapostető utólagos hőszigetelése és vizsgálata
 • Védekezés a tetőkárok ellen

INNOVÁCIÓ

KÖRNYEZETVÉDELEM

ÉPÍTŐANYAG

 • Aranyló szőlőhegyek a homlokzaton
 • Minden igényt kiegyenlítenek
 • Érdekes homlokzatok
 • Használhatunk-e télen PUR-habot?

ÉPÜLETGÉPÉSZET

 • Épületgépészeti újdonságok

IRÁNYTŰ

 • Messe Frankfurt új magyar képviselettel
 • Építőipari Konferencia – Eger
 • Az egyes építőanyagszegmensek 2017. harmadik negyedévi teljesítménye

 

 

kep12017. szeptember 15-én megnyílt a Horizont Műhely, mely a Szent István Egyetem Ybl Építéstudományi Kar Thököly úti patinás épületében a régi tanterem struktúra helyi visszaállításával egy nagyobb műhely/műterem, egy kisebb elméleti terem és multifunkcionális előterek felújításával alkalmassá vált a megcélzott új oktatási módszer elvárásait és helyigényét kiszolgálni. Az ünnepélyes keretek között átadott épületszárny egyaránt örömet okozott a diákoknak és az oktatóknak. A megnyitón az egyetem rektora, dr. Tőzsér János és dr. Markó Balázs dékán egyaránt örömét és köszönetét fejezte ki Dienstmann Tamásnak, a Horizont Globál Kft. tulajdonosának a színvonalas oktatói bázis létrehozásáért.

Dr. Kiss Gyula építész szakfelelős az oktatói gárda és az új elsőéves hallgatóság nevében mondott köszönetet az egyetem és a cég vezetésnek, hogy létrehozták mindezt: „Minden rajtunk múlik, de rajtunk nem fog múlni!".

Bővebben...

A társasházfejlesztések 14 százalékánál már eltolták 1-2 negyedévvel a befejezés eredeti, a tervezésnél kitűzött határidejét – derült ki az ingatlan.com elemzéséből. A csúszásban lévő építkezések nagy aránya utal arra, hogy az építőiparban kapacitás- és munkaerőhiány alakult ki – mondta Balogh László, az ingatlan.com szakértője.

Bővebben...

IMG 0199A Magyar Kéménygyártó Kft. pár éve a Mórahalmi Ipari Parkban egy közel egyhektáros területet vásárolt, ahol zöldmezős beruházásba fogtak. Elsődleges céljuk egy betonüzem létesítése, ahol a jelenleginél jobb minőségű beton köpenyelemeket tudnak gyártani. Az új köpenyelemek valamivel könnyebbek és szebbek lesznek a jelenleginél.

Mindkét változás elsősorban a kivitelezők kedvéért történik. A kéményépítés során ugyanis nem mindegy, hogy 27 vagy 22 kg súlyú elemekkel kell dolgozni. A tervek szerint ennyi lesz a különbség a régi és új elemek tömege közt. A szépség alatt azt kell érteni, hogy az élek simábbak, a méretek pontosabbak lesznek. Egy ilyen elemet könnyebb lesz kézbe fogni és kevesebb igazgatással lehet a helyére tenni.

Bővebben...

kep1Egyes ágazatokban egyre nagyobb problémát okoz Magyarországon a munkaerőhiány, így a tartósan betöltetlen pozíciókat ukrán vendégmunkásokkal töltenék fel.

Miközben az ország keleti felében a munkanélküliség okoz nagyobb problémákat, addig a nyugati megyékben sokkal inkább a megfelelő munkaerő hiánya fogja vissza a gazdaság száguldani akaró paripáit. Tavaly a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége kidolgozott egy javaslatot, hogy jól működne egy olyan kormányzati program, ami a kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő bevonására irányulna. Erre példaként Lengyelországot hozták fel, ahol 1 millió ukrán dolgozik, ez népességarányosan hazánk esetében 250 ezer munkavállalót jelentene.

Bővebben...

Mosoni-Duna-hidMérföldkőhöz érkezett a Győr keleti elkerülő megvalósítása. A kivitelező 2017 eleje óta dolgozik az 5,2 km hosszú útszakaszon. A projekt keretén belül egy 395 méteres híd épül a Mosoni-Duna és a kapcsolódó szakaszok felett, Győrszentiván kertváros és Győr Bácsa között. A munkálatok most jutottak el a hídbetolás fázisába.

A 813. sz. főút III. ütem keretében megvalósuló Mosoni-Duna műtárgy, 180 méter hosszú mederhíd felszerkezete a szerelőtéren elkészült. A híd kialakítása hálós elrendezésű kábelekkel függesztett ortotróp acél pályaszerkezetű „kosárfüles" ívhíd lesz.

Bővebben...

Az ÉVOSZ elnöksége 2017. szeptember 27-i elnökségi ülésén napirendre tűzte a szakmunkás-utánpótlásról készült, az ÉVOSZ Oktatási Bizottsága által megtárgyalt és több nagyvállalati vezető egyetértésével rendelkező vitaanyagot.

Az ÉVOSZ ülésén jelen voltak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építőipari Kollégiumának tagjai is, valamint a kamara oktatásért felelős munkatársai. Tóth Istvánné, az ÉVOSZ Oktatási Bizottságának elnöke, az ÉVOSZ alelnöke és Pete Zoltán, az ÉVOSZ igazgatóhelyettese által készített vitaanyagról Tóth Istvánné tájékoztatta a jelenlévőket.

Bővebben...

Budapest 2013 májusában publikált Fejlesztési Terve az infrastrukturális fejlesztések között a Margitsziget közlekedési infrastruktúráját javító célokat is tartalmaz. Érdemes lenne talán elgondolkodni a sziget megközelíthetőségét javító két gyalogos alagút megépítésén is, amelyek a sziget középmagasságában teremtenének kapcsolatot a várossal.

A Margitsziget jelenleg nem igazán jól megközelíthető része Budapestnek. A legtöbben talán a 4-es 6-os villamosok révén érik el a déli szigetcsúcsnál, az északi részen viszont nem lehet az 1-es villamosnak megállóhelyet kialakítani a szigeti bejárónál. A Duna „koronaékszerének" is tekintett Margitsziget elérhetőségét éppen a Duna gátolja természetes akadályként a sziget teljes hosszában és sokkal hosszabban, mint amely távolság a Margit hídtól délre fekvő budapesti hidak között átlagosan jellemző (1,1 kilométer) (1. ábra).

Bővebben...

A hazai építőipari folyamatok IT támogatása részeiben megoldott, így a legkisebb vállalkozásokban is található valamilyen program. Azonban a különböző funkciók integráltsága egy komplex rendszer hiányában szinte sehol sem valósult meg. Ennek hatásait korábbi cikkünkben áttekintettük, most nézzük meg, hogy 2017-ben milyen megoldással érhető el a világszínvonal.

BIMÁRAJÁNLAT-KÉSZÍTÉS

A létesítmény fejlesztése során különböző részletességű ajánlatok készülnek, kezdve a pársoros becsléstől az alvállalkozó adatait integráló ajánlaton át a részletes költségvetésig. A megfelelő rendszer, így az STR Vision CPM a folyamatot ez elejétől a végéig támogatja, lehetőséget nyújt tetszőleges árlisták használatára, különböző formátumú és tartalmú ajánlatok, tenderdokumentációk gyors elkészítésére. Az ajánlat nem készülhet a normatív adatok, a területek ismerete, komplex kigyűjtés nélkül. A méretadatok képzéséhez külön funkció létezik, ahol különféle szabályokkal viszonylag gyorsan lehetséges kigyűjtést készíteni 3D-s modell nélkül is.

Bővebben...

Goda portreA napenergia-felhasználás, azon belül a naperőművek létjogosultságáról talán már senkit nem kell meggyőzni. Az előző számban olvasható írásunk első részében a naperőműves rendszerek előnyei mellett érvelve a naperőmű felépítését ismertettük, jelen írásunkban pedig egyedi terveket mutatunk be, majd pedig megtérülési számításaink eredményeit közöljük.

 

Csondor portreA TERVEZETT BERUHÁZÁS

A tartályokon többféle módon helyezhetők el a napelemek. Vízszintesen több napelem összeépítésével egy nagy felületű délre tájolt rendszert alkottunk. Egy tartályra három sor napelemet helyeztünk. Soronként pedig 64, 52, 36 darabot terveztünk (1. ábra).

 

Bővebben...

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

November 2017
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Keresés

Banner-MAPASZ-120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

 

 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web