2023/3

1055

TARTALOM

A szakma hírei

A MÉASZ álláspontja az új építészeti törvény tervezetéről
Építs Itáliával! – Olasz kollektíva a CONSTRUMÁN
Kihirdették a CONSTRUMA- és HUNGAROTHERM-DÍJ nyertes kiállítóit 

JEGYZET

Bálint Péter – Cintányér 2.0?

FÓKUSZ

A BIM értékteremtése a létesítmény- és ingatlangazdálkodásban
Fecske Károly mérnökgazdász, városi energetikus – Ez az a pillanat, amire a piac régóta várt: itt az Operational BIM! Az üzemeltetési BIM alapvetően a pénzről, a megtakarításokról, a jobb ingatlanhasznosításról és a „felhasználói élményről” szól.

TETŐK, FALAK, HOMLOKZATOK

35 év a magyar építőipar edukációjában
Szalai Levente ÉMSZ ügyvezető – Idén ünnepli a 35. születésnapját az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ), amit az oktatásban betöltött szerepéről szóló cikksorozattal ünnepel meg.

SZIGETELÉS

Ha csak a hővezetési tényezőt nézzük, építési hibát véthetünk!
Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, alkalmazástechnikus, ROCKWOOL Hungary Kft. – Törekedni kell arra, hogy az adott beépítési szituációhoz igazodóan, ne csak egy-egy kiragadott vagy legjobbnak ítélt teljesítményjellemző alapján válasszuk ki az alkalmazott szigetelést, hanem a teljesítményjellemzők összességének az értékelésével.

Vizet szüntess! – avagy talajból származó nedvesség elleni védelem különös tekintettel a lábazatok kialakítására
Pataky Rita okl. építészmérnök, okl. épületszigetelő szakmérnök, mestertanár BME Épületszerkezettani Tanszék – A nedvesség és a sók okozta károk roncsolják az épületszerkezeteket, de az okok megszüntetése helyett gyakran csak a látható jeleket próbálják eltüntetni, ami akár a károk fokozódásához vezet. Pedig lenne más megoldás is.

Öntapadó, modifikált bitumenes lemezek a tetőszigetelésben
Számos érv szól a modern, modifikált bitumenes lemezek mellett, hiszen sokkal magasabb az ellenálló képességük, és hosszabb élettartammal is rendelkeznek az elavult termékekhez képest.

Pénztárcabarát a pincefödém szigetelése
Az URSA új technológiával egyedülálló minőséget hívott életre üveggyapot alapanyagból kifejezetten alulról hűlő helyiségek mennyezeti szigetelésére.

ANYAGOK

A poliuretán építőipari felhasználása – II.
Dr. habil. Bozsaky Dávid tanszékvezető egyetemi docens, okl. építészmérnök, Kőrössi Éva egyetemi adjunktus, okl. építészmérnök, Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék – A poliuretánokkal az építőiparban keményhab, bevonatszigetelés, festék, lakk és ragasztó formájában találkozhatunk. Írásunk második részében folytatjuk az alkalmazások ismertetését.

Építsen családi házat környezettudatosan!
Az Ytong termékek használatával korszerű egyrétegű, energiahatékony, környezetbarát falazatok építhetők, ezáltal a kiegészítő hőszigetelések idő- és költségvonzata megtakarítható.

FENNTARTHATÓSÁG

ISH 2023 – az építőipar már kész a technológiaváltásra
2023. március 13–17. között rendezték meg Frankfurtban az épületgépészet, az energetika, a klímatechnika, a megújuló energiák iparágának trendmutató kiállítását, amely egyben a modern fürdőszoba-koncepciók legnagyobb bemutatóterme is. 54 ország 2025 kiállítója mutatta be az energiabiztonságot és fenntarthatóságot támogató megoldásait, innovációit.

TECHNOLÓGIA

HORIZONT™, a földrengésbiztos technológia
Az elmúlt időszakban történt földrengések és az általuk bekövetkezett humanitárius katasztrófák sok kérdést vetnek fel. Hogyan óvhatnánk meg magunkat és otthonainkat egy hasonló természeti katasztrófától? Sok aspektusból vizsgálhatnánk ezt a kérdést, mi most a földrengések egyik legellenállóbb technológiájának hazai, piacvezető képviselőjét kérdeztük a témában.

Negyvenéves ferihegyi kupolák
Horkai András egyetemi tanársegéd, tanszékvezető helyettes, Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Építészmérnöki Intézet, Szimulációs Design Tanszék, Janurikné Soltész Erika egyetemi tanársegéd, intézetigazgató helyettes, tanszékvezető helyettes, Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Építészmérnöki Intézet, Építéstan Tanszék – A Binishells technológia lényege az, hogy a vasbeton héjszerkezet felfújható zsaluzat segítségével készül. A lapban megjelenő tanulmány célja bemutatni ezt a napjainkban részben elfeledett, kevésbé alkalmazott metódust, valamint a ferihegyi kupolák múltját és jelenét.

Épületszerkezeti megoldások a hőenergia aktív tárolására
Józsa Árpád okleveles építészmérnök, Nebraska-Ház Kft. – Az épületek energiahatékonyságának növelése az energia raktározásával is megvalósítható. Az épületek szerkezetei hőtárolóként működnek, de a megújuló energiák hőtermelési célú alkalmazására is folynak kísérletek.

TŰZVÉDELEM

Változik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat! – 9. rész
Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, szakújságíró – Előző két számunkban ismertettük azokat a tűzvédelmi teljesítményt igazoló dokumentumokat, amelyek a megfelelőség igazolásához szükségesek, valamint, hogy a Ptk. szerint mi a kivitelezők felelőssége a beépítésre kerülő anyagokkal kapcsolatban. Ebben a számban az irányelvek és szabványok által meghatározott műszaki tartalom megtartásának fontosságát mutatjuk be.

KIÁLLÍTÁS

BAU 2023 – Fókuszban a fenntarthatóság
A BAU kiállítás 2023. április 17–22. között várja az érdeklődőket a Müncheni Vásárközpontban. A felvonultatott témák és termékek esetén is központi szerepet kap a környezettudatos szemlélet.