2023/6-9.

839

TARTALOM

A szakma hírei

JEGYZET

Bálint Péter – Cunami

FÓKUSZ

Elkészült Európa egyik legmodernebb hírközléstechnikai mérőkomplexuma
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Visegrádi utcai épületkomplexuma bővítéseként épült többfunkciós épületben európai viszonylatban is egyedülálló EMC mérőkamrát alakítottak ki. A Grabarics Kft. kivitelezésében megvalósult projekt ünnepélyes átadására 2023. szeptember 7-én került sor.

Komfort és nyári hőstressz egy panelépületben
Szagri Dóra, PhD hallgató, Dr. Szalay Zsuzsa egyetemi docens, BME Építőmérnöki Kar, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék – Cikkünkben egy olyan kutatásról számolunk be, melynek során egy alacsony költségű, vezeték nélküli monitoringrendszer készült, amely képes a hőmérséklet, a relatív páratartalom, a CO2 és a felhasználói szokások monitorozására és rögzítésére.

FELÚJÍTÁS

Baumit Sanova felújító vakolatok alkalmazása nedves és sóterhelt falazatok esetén
A magyarországi települések utcaképéhez – sajnálatosan – szinte elmaradhatatlan módon hozzátartoznak a nedves, foltos, sókivirágzásokkal teli épületlábazatok. Pedig az esetek nagy részében a megfelelő felújító vakolatokkal ezek a problémák évtizedekre megoldhatók lennének.

TETŐK, FALAK, HOMLOKZATOK

35 év az ÉMSZ életében/Változások a vízszigetelési piacon: termékek, előírások, trendek
Kürtös Zoltán okleveles építészmérnök, épületszigetelő szakmérnök – Lassan egy komplett, munkával eltöltött élet hosszán létezik és működik az ÉMSZ, az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége. Létezése, működése során a szigetelőszakma jelentős átalakuláson ment át.

40 év változásai a bádogosszakmában
Szántó László
bádogos mesterbizottsági elnök, okleveles építészmérnök, az ÉMSZ vezetőségének tagja személyes hangú írásában az elmúlt 40 év történéseit, tapasztalatait és élményeit idézi fel.

SZIGETELÉS

Homlokzati hőszigetelő rendszerek felújítása
Fél évszázada ismert az EPS magú homlokzati hőszigetelés. Az anyag kiállta az idő próbáját, a régi szigetelések többnyire ma is épek. Csakhogy az energiahordozók ára az elmúlt négy évtizedben majdnem a 150-szeresére emelkedett, így a régi 4-5 centis szigetelési vastagság ma már nem elégséges. Mit lehet itt tenni? A cikkben az Austrotherm  mutatja be erre vonatkozó megoldását.

URSA TECTONIC HT: tűzálló ásványgyapot lapostetőkhöz
A lapostetők szigetelésében feltörekvőben van a magyar építőipari piacon egy teljesen új és izgalmas megközelítés.

EUROSKILLS

Hatalmas siker a szakmák Európabajnokságán

ÉPÍTŐANYAG

Sikeres küzdelem az idő vasfoga ellen
Az építtetők bizalmáért folytatott versenyben fontos és hatásos érv, ha egy építőanyag-gyártó a felhasznált alapanyagainak sokéves múltjára hivatkozik.

MÉLYÉPÍTÉS

Felújítás a föld alatt/Az M3 metróvonal rekonstrukciója
Az M3-as metró felújítása során kiemelt fontosságú volt az alagútba beszivárgó víz
mennyiségének csökkentése, illetve annak megfelelő, irányított elvezetése.

Megalakult az ÉVOSZ Mélyépítési Tagozata
A mélyépítési szakágazatokat képviselő ÉVOSZ tagszervezetek azzal a céllal hozták létre az
ÉVOSZ Mélyépítési Tagozatát, hogy piaci tevékenységüket, hatékonyságukat elősegítve speciális vállalkozói érdekeiket megjelenítő tagozatként működjenek.

TŰZVÉDELEM

Napelemek tűzvédelmi tervezési szempontjai
Az Európai Unió törekvéseivel összhangban ugrásszerűen megemelkedett a tetőkön,
homlokzatokon a napelemek alkalmazása. A napelemek elhelyezése jelentős mértékben kihathat az épület tűzvédelmi helyzetére, melyet a tervezés során a megfelelő súllyal kell kezelni.

Erőmű a tetőn
Lestyan Mária építésztervező szakmérnök, szakújságíró – Cikkünkben sorra vesszük, milyen hatása lehet az alternatív energiaforrásoknak az épület külső burkára, melyek a tervezés ismérvei, a kockázatok, a legfontosabb tudnivalók.

FENNTARTHATÓSÁG

Épületbiológiai Tanácsadóhelyek Nemzetközi Találkozója
Fenntartható építkezés, energiatakarékos szalmaház és közösségi építkezés – Magyarország idén is képviseltette magát a németországi plankstätteni kolostorban megrendezett nemzetközi találkozón.

ANYAGOK

A fenol-formaldehidgyanták építőipari felhasználása – II.
Dr. habil. Bozsaky Dávid tanszékvezető egyetemi docens, okl. építészmérnök, Kőrössi Éva egyetemi adjunktus, okl. építészmérnök, Széchenyi István Egyetem, Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék – Előző számunkban ismertettük a fenol-formaldehid gyanták tulajdonságait, előállítását és alkalmazását. Cikkünk második részében folytatjuk a fenoplasztok építőipari felhasználásának bemutatását.