2022/11-12

2297

TARTALOM

A SZAKMA HÍREI 

Hazai építőanyag-gyártók 2022 őszén – Energiahatékonyság felé forduló kereslet, extrém gyártási költségek
A MÉASZ tagjainak tapasztalata szerint az erős első félévet követően számos befejeződő projekt és csökkenő szerződésszám mellett egyértelműen a fékeződés jelei látszanak. Gyakoribbá váltak a halasztások mind a lakásépítési, mind pedig a kereskedelmi és ipari ingatlanoknál.

WorldSkills Special Edition, Bordeaux
2022. október 19–22-én a szárazépítő, a digitális építés, a kőfaragó, az egészségügyi és szociális ellátás, a mobil robotika, valamint a gépészet CAD szakmák világbajnokságát rendezték meg Bordeaux-ban.

Média Építészeti Díja
November 12-én 18. alkalommal ismerték el az idei év legkiemelkedőbb alkotásait a Média
Építészeti Díja gála keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Váncza Művek épülete
és Rátgéber László terve nyerte az idei díjat.

JEGYZET

Bálint Péter – Jogszabályalkotás

TETŐK, FALAK, HOMLOKZATOK

Magyar sikerek az IFD Fiatal Tetőfedők Világbajnokságán
Világbajnoki ezüstérmes lett a magyar bádogos csapat és mind a szigetelő, mind a tetőfedő csapat a tisztes 4. helyen végzett a november 9–11. között megrendezett világversenyen.

A szakértelem és a minőségre való törekvés évtizedekre szóló eredményt hoz
A Masterplast életében aktívan jelen van a társadalmi felelősségvállalás. A hazai építőanyaggyártás meghatározó szereplője több más mellett a 2022-es Fiatal Tetőfedők Világbajnokságának magyar csapatait is támogatja. Ennek apropóján beszélgettünk Ács Balázzsal, a Masterplast Nyrt. alelnökével, aki elárulta, milyen jövőbeni terve van a vállalatnak a szakemberképzés terén.

SCHÖCK Isokorb – 40 év termékfejlesztés a hőhidak kiküszöbölésére
A növekvő energiaárak és a szigorodó épületfizikai követelmények a figyelem középpontjába emelték az energiamegtakarítás és a költséghatékonyság témaköreit.

Megújul a Tejfalusy Ház Veszprémben
Ez a projekt jól példázza, hogy olyan mérnöki és szakkivitelezői feladatok, mint a nagy teherbírás elérése nagy fesztávon, szűk hely, változatos geometria, hatékonyan megvalósíthatók rendszeren belül, kiegészítő szerkezetek alkalmazása nélkül.

SZIGETELÉS

BACHL Thermorolle: a tekercses hő- és hangszigetelő EPS
Padlók, födémek esetében érdemes odafigyelnünk a hőszigetelés mértékére, mert épületszerkezeteink közül talán ezeknél a legnehezebb és a legköltségesebb megoldani utólagosan a hiányosságokat.

KIVITELEZÉS

Egy tájba illeszkedő zöldtető vízszigetelése
Az észak-itáliai Montello-hegy legfőbb ékessége az új Cantina Giusti Pincészet. Az 5000 négyzetméteres objektum minden egyes négyzetcentiméteréből sugárzik a vidék szeretete és a helyi hagyományok tisztelete.

TECHNOLÓGIA

Reform az építőipar területén – Interjú Dienstmann Olivérrel, a Horizont Global Kft. résztulajdonosával.
Az elkövetkezendő évek egyik legnagyobb kihívása lesz, hogy az építőipari kivitelezések során gyors, lehetőleg olcsó és energiatakarékos beruházások valósuljanak meg.

NAGÉV Csoport: a korrózióvédelem élvonalában
A tűzihorganyzás során olyan bevonat alakul ki, amely megfelelő korróziós környezetben akár 100 évig is képes ellátni az acélszerkezetek korrózióvédelmét.

ANYAGOK

A butilkaucsuk építőipari felhasználása
Dr. habil. Bozsaky Dávid tanszékvezető egyetemi docens, okl. építészmérnökKőrössi Éva egyetemi adjunktus, okl. építészmérnök, Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani TanszékA butilkaucsuk a műkaucsukok egyik fajtája. Nagy százalékban az autóipar használja, de jelen van a gyógyászati, az élelmiszeripari (pl. rágógumi) termékekben, és széles körben felhasználható az építőiparban is.

Építkezés gyorsan és költséghatékonyan
Az Ytong vasalt palló termékek szintmagas, masszív, daruval mozgatható építőelemek. A nagy elemekből álló rendszer a korszerű kivitelezés záloga.

FENNTARTHATÓSÁG

Trend vagy norma? – Fenntartható építészet a kereskedelmi ingatlanpiacon
Egyre több szó esik az építőiparban a környezetvédő megoldások bevezetésének
szükségességéről. Ezért néhány éve fokozódó érdeklődés figyelhető meg a fenntartható építészeti trend iránt. Milyen hatással van ez a kereskedelmi építészet jövőjére?

Létezik-e karbonsemleges épület?
Dr. Horváth Levente irodavezető, Budapesti Gazdasági Egyetem, Fenntarthatósági és Esélyegyenlőségi IrodaA válasz egyszerű: nem létezik. Ha visszagondolunk a legősibb lakóhelyeinkre, már azokat is fával kellett fűteni, hogy melegen tartsák, ám a legmodernebb, nullaenergiás házak felépítése is rengeteg kibocsátással jár.

TŰZVÉDELEM

Változik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat! – 7. rész
Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, szakújságíró – Jelen cikkben folytatjuk az igazoló és alátámasztó dokumentumok ismertetését a fogalmak tételes meghatározásával, a terminológiai kérdések tisztázásával az OTSZ módosítása kapcsán.

IRÁNYTŰ

Új építésügyi műszaki irányelv – Bontott faanyag minősítése újrahasználat előtt
Papp Imre szakértő mérnök, ÉMI Nonprofit Kft. műszaki szakértő, igazságügyi
szakértő – Az irányelv célja, hogy közös terminológiát, eljárásokat, követelményeket biztosítson a bontott faanyagok további hasznosításához.

PROJEKT

Véghajrában az iváncsai akkumulátorgyár építése
Jelenleg mintegy 85%-os készültségnél tart a dél-koreai tulajdonú SK Innovation számára Iváncsán épülő akkumulátorgyár kivitelezése.

 

A lapszám megrendelhető az alábbi linken:
https://magyarepitestechnika.hu/index.php/megrendeles/