2022/10

1905

TARTALOM

A SZAKMA HÍREI

Nagyobb szerepet kap a szakma az építésügy szabályozásában
Kormányzati tájékoztató konferenciát szervezett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) október 11-én az új állami építési beruházási kerettörvény ismertetésére. A törvényjavaslat egyik legfőbb eleme, hogy létrejön az Állami Beruházások
Érdekegyeztető Tanácsa.

Megnyitotta kapuit a Saint-Gobain Akadémia
A Saint-Gobain Hungary Kft. pilisvörösvári székhelyén 2020-ban ingatlanfelújítási beruházásba kezdett annak érdekében, hogy egy – Magyarországon és a régióban is – jelentős szerepet betöltő edukációs központot hozzon létre.

Építőanyag-ipari körkép
Az energiaköltség-sokk, a lassulás és az átrendeződő kereslet az építőanyag-ipart is kedvezőtlenül érintette. Szarka Lászlót, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnökét kérdeztük, hogy az építőanyag-gyártói oldalon a jelenlegi építésgazdasági folyamatok hatásai hogyan jelentkeznek.

Építéstan 150 – Konferencia Sopronban
A Soproni Egyetem, Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar, Faépítészeti Intézet rendezte konferencia a soproni építéstan-oktatás 150 éves múltját volt hivatott ünnepelni. A jeles esemény egyben a XLIII. Épületszerkezetek konferenciát is magában foglalta.

JEGYZET

Bálint Péter – Hogyan éljük túl a beruházások visszafogását?

FÓKUSZ

Méltó koronát kapott a Nemzeti Atlétikai Stadion
A negyvenéves fennállását ünneplő KÉSZ Csoport ismét letette névjegyét Magyarország egyik legnívósabb építkezésén. A stadion acél- és kábeltető szerkezetének kivitelezését végző KÉSZ Metaltech Kft. vezetőjét, Barócsi Róbertet kérdeztük a kivitelezésről.

TERMÉKFEJLESZTÉS

Nanobeton kémény gyártásfejlesztés
A K. F. Építőipari Kft. 2017-ben kezdett bele a nanobeton anyagú moduláris kéményelemek
kifejlesztésébe. Ezt követte a gyártásfejlesztés, a technológiai irányok kimunkálása, majd az üzem felépítése, ahol megkezdődött a nanobeton kémények gyártása.

KIVITELEZÉS

Szerkezetépítés mesterfokon
A pesti belváros három értékes műemléképületéből rendkívül bonyolult szerkezetmegerősítési és szerkezet-építési, továbbá exkluzív minőségű generálkivitelezési munka eredményeként tömbrehabilitáció keretében szálloda, dunai panorámás apartmanok, exkluzív lakások, éttermek és üzlethelyiségek épülnek.

AZ ÉPÍTŐIPAR DIGITÁLIS ÁTÁLLÁSA

Újabb lépés a digitalizáció felé
A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) Betonüzletága amellett, hogy országszerte széles termékpalettával és kimagasló minőséggel várja a vevőit, a folyamatos fejlesztésre és a környezettudatosságra is kiemelt figyelmet fordít.

Az építőipar lehetőségei recesszió idején
Kuczogi László okl. építő mérnök, okl. mérnök közgazdász, „Az építőipar digitális átállása”
rovat vezetője – Bizonyos körülmények bekövetkezte esetén a gazdasági miniszter is már a recesszióról beszél, ezért nem ördögtől való, hogy egy cikk erejéig számba vegyük ezt az új helyzetet, és a digitális megoldások felől próbáljunk megoldást találni a kilábalásra.

Digitalizáció – kényszerpályán a világ?
Interjú Reicher Péterrel, a Graphisoft országigazgatójával, melyben arra keressük a választ, hogy az építőipari ágazatot meghatározó globális és lokális problémákra milyen megoldásokat adnak a digitális megoldások, nélkülük mennyire elképzelhető a jövő.

TECHNOLÓGIA

Most nem szabad megállni!
Az elmúlt időszak az építőiparban tevékenykedő cégek életében is sok változást eredményezett. A Horizont Global szerint most is menni kell előre az ágazati gépezet működésben tartása érdekében.

SZIGETELÉS

Szakmai téveszmék a szigetelésben
Horváthné Pintér Judit okl. épületszigetelő szakmérnök és Dr. Laczkovits Zoltán
okl. épületszigetelő szakmérnök – Az egyesek által elterjesztett hamis szakmai tézisek súlyos károkat okoznak és okoztak épületeink szigetelése során. Cikkükben a leggyakoribb szakmai tévedéseket veszik sorra.

Szigetelés okosan – avagy: hogyan kerüljük el a gazdasági totálkárt a felújításnál?
Elszabadultak az energiaárak. Az energiatudatos szemléletű épületfelújítás az egyetlen megoldás.

Lakások és családi házak belső zajvédelme – IV.
Dr. habil. Kocsis Lajos okleveles építészmérnök, főiskolai tanár, PTE – Cikksorozatunk utolsó része a saját lakótéren belüli zajvédelem szempontjából fontos német VDI (Verein Deutsche Ingenieure) ajánlásokat vizsgálja a lakások és családi házak egyes belső szerkezeteire vonatkozóan.

Csőbilincsbetétek a passzív minősítések szolgálatában
Az épületgépészeti szigetelési rendszerek fontos részlete a csőbilincsbetétek használata és minősége.

TETŐK FALAK HOMLOKZATOK

Fenntartható fejlődésből fenntartható építőipar
Az építőipar világszerte jelentős hatást gyakorol a környezetre és pozitív szerepet tölt be az épületek lakóinak biztonsága és komfortja szempontjából. Épp ezért sok lehetőséget kínál a cselekvésre. Ez az oka annak, hogy az építőiparban érdekelt felek, köztük az ISOVER úgy döntött, lépéseket tesz az épületek környezetvédelmi minőségének javítása érdekében.

FENNTARTHATÓSÁG

A beépült karbon az új fókusz
Bajnóczki Csongor, Jenei Attila, Klopfer András, denkstatt Hungary Kft. – Az épületek számának növekedése és a szektor szén-dioxid-kibocsátásának volumene miatt
érthető, miért váltak fontossá az iparágban a nettó zéró kibocsátást célzó önkéntes vállalások.

Bolygóbarát és gazdaságos zsaluzás
Az „ökolábnyom” csökkentésére való törekvés egyre gyakoribb az építőipari cégek innovációjában. A MEVA elnyűhetetlen, műanyag zsaluhéja többek között az ipari fakitermelés visszaszorításában játszik szerepet több mint 20 éve, és amelynek „örök életéhez” a felújítási, karbantartási szolgáltatás is jelentősen hozzájárul.

Az építőipar és az életciklus-elemzés
Dr. Tóthné Dr. Szita Klára elnök, LCA Center – Az épületek környezeti hatása jelentős, ami különösen igaz, ha az épület teljes életciklusát vizsgáljuk az építőanyag gyártásától, az építésen és használaton keresztül az épületbontásig.

Elkezdődött az első hazai zöld cement forgalmazása
A LAFARGE Cement Magyarország Kft. stratégiai célkitűzése, hogy a fenntartható építési
megoldások hazai úttörője legyen. E cél elérése érdekében új, zöld cementet vezet be a magyar építőipari piacra ECOPlanet fantázianévvel.

Változó tendenciák az építési-bontási hulladékok kezelésében
Dr. Kozma Katalin SZE AKMK Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszék – Az Európai Unió kiemelt figyelmet fordít a hulladékgazdálkodás szabályozására. Ennek oka az, hogy nagymértékben megnőtt a hulladék gazdasági életben betöltött szerepe és jelentősége.

Egyedi megoldások hulladékkezeléshez
A KRAUSE név a hagyomány, az innováció és a biztonság szinonimája. A KRAUSE egyedi
megoldásainak köszönhetően a hulladékkezelés sosem volt könnyebb.

ANYAGOK

A poliizobutilén építőipari felhasználása
Dr. habil. Bozsaky Dávid tanszékvezető egyetemi docens, okl. építészmérnök, Kőrössi Éva egyetemi adjunktus, okl. építészmérnök, Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék – A poliizobutilén egy hőre lágyuló, rugalmas, gumiszerű, jó időjárásálló, lúg- és saválló műanyag. A köztudatban a rágógumi alapanyagaként ismert, az építőiparban tekercselt lemez, diszperzió, tömítő-, szigetelő- és ragasztószalag formájában találkozhatunk vele.

Építsen családi házat környezettudatosan!
Az Ytong Lambda falazóelemek alkalmazásával a kiegészítő hőszigetelések idő- és költségvonzata megtakarítható.

TŰZVÉDELEM

Változik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat! – 6. rész
Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, szakújságíró – Lapunk előző számában megkezdtük az igazoló és alátámasztó dokumentumok ismertetését, a fogalmak tisztázását. Folytatjuk sorozatunkat az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása kapcsán.

FIATAL TETŐFEDŐK VILÁGBAJNOKSÁGA 2022 ST.GALLEN

Jól képzett szakemberek nélkül nem készülhetnek jó tetők, homlokzatok
Interjú Nemere Judittal, a PREFA ügyvezetőjével
Novemberben rendezik meg a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságát Svájcban. A nemzetközi versenyen a magyar fiatalok korábban is számos érmet szereztek, és ezúttal is ez a cél. Ebben a PREFA nagymértékben támogatja őket.

 

A lapszám megrendelhető az alábbi linken:
https://magyarepitestechnika.hu/index.php/megrendeles/