Magyar Építéstechnika 2023/10-12.

901

TARTALOM

A szakma hírei

Jelentős visszaesés
Szarka László elnök, Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség – A hazai építőanyaggyártókat összefogó Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség
(MÉASZ) tagságában 2023 első 10 hónapjában jelentősen csökkent az egyes építőanyag és építési termékek forgalma.

Kihirdették az Év Homlokzata 2023 pályázat nyerteseit
November 16-án jelentették be az Év Homlokzata 2023 pályázat győzteseit. A díjátadó során a zsűri öt kategóriában hirdette ki a pályázatonként egymillió forint díjazásban részesülő nyerteseket és az oklevéllel elismert különdíjasokat.

Jelentős arculatváltás előtt áll a Cemix
A gyorsabb azonosítás és a vásárlói döntések megkönnyítése érdekében alapjaiban változik meg a Cemix termékek csomagolása: az egyes termékcsoportok egyedi színt, a termékek pedig négyjegyű egyedi számkódot kapnak. Ezzel párhuzamosan komoly változáson fognak átesni a cég marketing anyagai és online felületei is. A teljes vállalatcsoportot érintő arculatváltás 2023 végén indul.

JEGYZET

Bálint PéterNemzeti Építésgazdasági Stratégia 2023–2027

FÓKUSZ

Az építőipari szakképzés jelenlegi helyzete és jövője
Az elmúlt évtizedek építőipari trendjei megkövetelték az ágazat képzési rendszerének
megreformálását. Cikkünkben Tóth Istvánné ÉVOSZ alelnök, az Építőipar ÁKT elnöke októberi előadása alapján bemutatjuk a Szakképzés 4.0 stratégia mentén kialakult építőipari szakképzés rendszerét és a várható főbb fejlesztési irányokat.

Építőipari összefogás: gyakorlati képzésekkel számolnák fel a szakemberhiányt
Valós munkakörnyezetben gyakorolhatnak az építőiparban elhelyezkedni készülő diákok: három magyar nagyvállalat ugyanis különleges képzőközpontot hozott létre.

TETŐK, FALAK, HOMLOKZATOK

35 évnyi változás a hazai tetőfedésben
Szalai Levente és Kóbor Csaba – 35 év sok idő, sok minden megváltozik ennyi idő alatt: szakmák tűnnek el, vagy akár újak jönnek létre. Az előrejelzések azt mondják, 35 év múlva azok a szakmák lesznek a legkeresettebbek, amelyek most még nem is léteznek. A cikkben az ÉMSZ a 35. évfordulója kapcsán visszatekint a tetőfedésben lezajlott változásokra.

Jövő tavasszal ismét Tetős Szakemberek Találkozója!
Szalai Levente – Várakozáson felüli sikerrel zárult az idén áprilisban első alkalommal megrendezett Tetős Szakemberek Találkozója. A széles körű szakmai támogatás miatt, az ÉMSZ új hagyományt teremtve, minden tavasszal megszervezi az országos szakmai rendezvényt.

SZIGETELÉS

A szigetelőanyagok Jolly Jokere: URSA TECTONIC APh
Az URSA szakemberei egy olyan szálas ásványgyapot szigetelőanyagot fejlesztettek ki, amely több alkalmazási területen is kiválóan teljesít.

A megváltozott energetikai tanúsítás gépészeti szigeteléseket érintő részei
2023. november 2-ától lépett hatályba a 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról. Számos változás közül az egyik, hogy a rendelet rögzítette a fűtési és HMV elosztóvezetékek és szerelvények hőveszteségének korlátozására vonatkozó minimális hőszigetelési vastagságokat.

AZ ÉPÍTŐIPAR DIGITÁLIS ÁTÁLLÁSA

Graphisoft: fejlesztési léptékünk globális, de BIM megoldásaink országspecifikusak
A Graphisoft, az Építmény Információs Modellezés (BIM) globális vezető fejlesztője
hagyományosan ősszel mutatja be a vállalat szoftvereinek legújabb kiadásait, köztük az Archicad, a BIMcloud, a BIMx, valamint a DDScad frissítéseit.

A generatív MI megváltoztathatja az ingatlanpiacot
Kuczogi László okl. építő mérnök, okl. mérnök közgazdász „Az építőipar digitális átállása”
rovat vezetője – Az ingatlancégek a generatív MI (mesterséges intelligencia) segítségével hét lépésben kincsekké változtathatják az iparág adatait.

TECHNOLÓGIA

Energiahatékony otthonok Ytong vasalt pallós építési rendszerrel
Az építkezés folyamatát számos gazdasági tényező befolyásolja, amelyek nagyban meghatározzák a végleges költségeket. Kulcsfontosságú az építkezés időtartama, illetve a megfelelő szakképzett munkaerő megléte.

TŰZVÉDELEM

Energiahatékonyság tűzvédelemi vonatkozásai és a tulajdonosi értékvédelem
Lestyan Mária építésztervező szakmérnök, szakújságíró – Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat által meghatározott elvárt biztonsági szint elsődlegesen életvédelmi célokat szolgál, a speciális tulajdonosi értékvédelmi célokat a tervezés során szükséges figyelembe venni. Különös figyelmet igényelnek azok az esetek, amikor a tulajdonosi viszonyok összetettek, például társasházak esetében.

ANYAGOK

Falazatok megerősítése erősítő háló nélkül? Lehetséges!
A Mapei által kifejlesztett rendszereknél a hagyományos betont szálerősítéses, duktilis habarcs helyettesíti, amely mechanikailag és kémiailag is kompatibilis a falazattal.

Az epoxigyanták építőipari felhasználása – I.
Dr. habil. Bozsaky Dávid tanszékvezető egyetemi docens, okl. építészmérnök, Kőrössi Éva egyetemi adjunktus, okl. építészmérnök, Széchenyi István Egyetem, Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék – Az epoxigyanták olyan változatos szerkezetű és tulajdonságú hőre keményedő műgyanták, amelyek térhálósítójuk alapján amin- és amidtípusú gyantákra csoportosíthatók. Kitűnő mechanikai tulajdonságaik, rendkívüli jó tapadóképességük, valamint hő- és vegyszerállóságuk széles körű felhasználást tesz lehetővé. Az építőiparban beton és habarcs kötőanyagaként, padlóbevonatként, lakként vagy ragasztó és tömítőanyagként találkozhatunk velük.

ESZKÖZÖK

AmpShare – powered by Bosch – elindult az akkumulátorközösség
Számos márka, számos szerszám és egyetlen akkurendszer: a Bosch, a Fein és a Rothenberger összefogásával megvalósult.