Az építtetők bizalmáért folytatott versenyben fontos és hatásos érv, ha egy építőanyag-gyártó a felhasznált alapanyagainak sokéves múltjára hivatkozik.

Azok az építőelemek, amelyekből őseink építkeztek, eredeti formájukban ma már nem találhatók meg az építőanyag-telepe­ken. Viszont minden olyan gyártó, aki ter­mékeihez az alapanyagait a föld felszíni rétegeiből nyeri, ugyanazt a többmillió éves garanciát élvezi.

100 éves termék

Az 1900-as évek elején Svédországban fejlesztések indultak, hogy a fa mint épí­tőanyag, mivel helyettesíthető úgy, hogy ipari mennyiségben előállítható legyen, és továbbra is rendelkezzen az elvárt épü­letfizikai tulajdonságokkal (kiváló hőszi­getelés, könnyű megmunkálhatóság, magas nyomószilárdság).

A kísérlet ered­ményeképpen létrejött a pórusbeton, amit Dr. Axel Erikson építész szabadalmazta­tott 1923-ban. Néhány év elteltével talál­kozott Karl August Carlennal, aki kész volt beruházni egy új üzembe, és 1929- ben az YTONG elsőként engedélyt kapott a svédországi Yxhult városában lévő gyárban, hogy építőipari terméket gyárt­son. Az Y-Tong a város nevének és a beton svéd szónak (betong) a rövidítésé­ből képződött. Az ásványi alapanyagok­ból összeállított pórusbeton alkotóelemei ezalatt a 100 év alatt mit sem változtak, ugyanúgy kvarchomok + mész + víz a tégla fő összetevője.

30 éve Magyarországon

Hazánkban az Ytong pórusbeton gyártása 1991-ben indult el, amikor a németországi Ytong Deutschland AG megalapította az Ytong Hungary Kft.-t. Az azóta több név­változáson átesett Xella Magyarország Kft. Ytong-Falazóelem gyára Halmajugrán, a Mátrai Hőerőmű szomszédságában máig kitűnő minőségű és hosszú élettartamú építőanyagot állít elő.

Hazai termék

A környéken élő gyári szakmunkások loja­litását kiválóan bizonyítja, hogy több kol­léga már a kezdet kezdete óta dolgozik az üzemben. A vállalat küldetésének érzi, hogy hatékony, megfizethető és hosszú távon fenntartható építési megoldásokat kínáljon ügyfelei részére. A környezetvé­delem az üzleti tevékenység középpontjá­ban áll. Ez már a termékek gyártásánál megjelenik, hisz csak a közelben bányá­szott, helyi nyersanyagokból készülnek a falazóelemek.

Országos mérnöktanácsadói hálózat

Nincs olyan kivitelezési kihívás, melyre a Xella termékpalettája ne kínálna optimá­lis műszaki megoldást. A falazóanyagok mellé biztosított professzionális szolgál­tatások, valamint az értékesítési kollégák szaktudása és hozzáállása példaértékű a hazai építőanyag-ipari piacon.

Építhetsz rá!

www.xella.hu