Az Ytong Lambda falazóelemek alkalmazásával a kiegészítő hőszigetelések idő- és költségvonzata megtakarítható.

Bár a közel nulla energiaigényt előíró köve­telményrendszer életbe léptetése további két évet, 2024. július 1-re csúszik, mégis érdemes teljesíteni a követelményszintet már csak a jelentős energiaáremelkedések kompenzálása miatt is. Tehát javasolt alapul venni a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet 6. mellékletében meg­határozott közel nulla energiaigényű épü­letek követelményszintje kapcsán megha­tározott értékeket, mely alapján az épület energiafelhasználása 81–100 kWh/m2 évente, amiben a megújuló energia rész­aránya minimum 25 százalék. A Zöld Otthon Program (ZOP) a legalább BB energetikai besorolású, és legfeljebb 90 kWh/m2/év primer energiaigényű új lakóingatlanokra terjedt ki.

2022-től nincs változás az épülethatá­roló szerkezet követelményértékeiben, így a 2018-ban szigorodott hőátbocsátási tényező követelmény marad idén is (U = 0 ,24 W /m2K). A hőátbocsátási tényezőből tudhatjuk meg, hogy egy adott szerkezeten keresztül mennyi hő áramlik át.

Egyedülálló jellemzők

Az Ytong pórusbeton ma már a „fehér tégla” szinonimája. Természeténél fogva kiváló hőszigetelő, mert millió apró pórusba zárt levegőt tartalmaz, így nem igé­nyel kiegészítő hőszigetelést sem. Emellett optimális nyomószilárdságú, A1-es tűzvé­delmi osztályba sorolt, nem éghető minő­ségi falazó anyag.

Kiváló hőszigetelő képességével – egy rétegben – egyedülálló a hazai falazó­elem piacon. Emellett a CO2-kibocsátás-csökkentés, az egészséges lakóklíma és a hosszú távú fenntarthatóság éllovas építő­anyaga. Egyedüliként rendelkezik „Kör­nyezetbarát Termék” védjeggyel, amely igazolja a vállalat környezettudatos elhi­vatottságát. A hazai független intézet sza­vatolja, hogy a termékek megfelelnek a meghatározott környezetvédelmi köve­telményeknek a kitermelt alapanyagok, az alacsony energiaigényű, hulladékmen­tes előállítás, a kész épület energiahaté­konysága tekintetében. Az Ytong termékek használatával egyrétegű, energiahatékony, környezetbarát, korszerű falazatok épít­hetők, ezáltal a kiegészítő hőszigetelé­sek idő- és költségvonzata megtakarítható.

Könnyen, gyorsan megmunkálható, ami lehetővé teszi a szerkezetépítés minőségé­nek javítását. A kész falazatban szükséges gépészeti vezetékek, elektromos szerelvé­nyek helye kis mértékű roncsolással alakít­ható ki, így a felületek javítása minimális munkát igényel.

Innováció

Az Ytong Lambda 37,5 cm termék hasz­nálatával a követelményekhez képest is magasabb hőszigetelő képességű falakat (U = 0,22 W/m2K) építünk úgy, hogy eközben nem generálunk – esetleg nem átgondolt kiegészítő hőszigetelés beépí­tésével – páratechnikai problémákat sem. A vállalat fontos stratégiai jellem­zője, hogy folyamatosan felméri az aktu­ális piaci igényeket, és ennek megfele­lően reagál. Innovációs termékfejlesztés és gyártásoptimalizálás eredményeként kibővült az Ytong Lambda termékek szor­timentje egy 45 cm-es elemvastagság­gal. Az Ytong Lambda 45 cm egyré­tegű energiahatékony falszerkezet növeli a beruházás értékét, hisz már idén meg­felel a jövő évre tervezett szigorodó ener­getikai előírásoknak (U = 0 ,19 W /m2K). Az Ytong Lambda 50 cm széles elemei­vel már passzívházak mutatóihoz közelítő (U = 0 ,16 W /m2K) hőszigetelő képességű falazatok építhetők egyetlen munkafolya­mattal, ami ezekben a munkaerőhiányos időkben igen hasznos. Az innovatív termék alkalmazása hosszú távon fenntartható és értékálló befektetést biztosít.

Csakúgy, mint az élet sok területén, épít­kezéskor is érdemes rendszerben gondol­kodni. Elsősorban azért, mert megkönnyíti a kivitelezést, másodsorban pedig azért, mert egy komplex megoldás mindig job­ban ki van dolgozva. Ez nemcsak a falak felhúzását könnyíti meg, de (például az Ytong esetében) megoldást is kínál a „ter­mikus burok” kialakítására. Egy komplex rendszer jellemzője, hogy egyszerre kínál falazatot, hőhídmentes csomóponti eleme­ket (áthidalókat, falazati indítóelemeket), illetve födémelemeket.

 

 

 

www.xella.hu