Magyar projekt az Új Európai Bauhaus Díj 2024 nyertesei között

171
"Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt. Forrás: https://prizes.new-european-bauhaus.europa.eu/application/3101?etrans=hu

Az Európai Bizottság kihirdette az Új Európai Bauhaus Díj 2024 20 díjazottját. A díjat negyedik alkalommal, az EU Kohéziós Politikájának finanszírozásával rendezték meg.

Az Új Európai Bauhaus (ÚEB) díjakkal olyan kiemelkedő projekteket és kezdeményezéseket ismernek el, amelyek ötvözik a fenntarthatóságot, a befogadást és az esztétikumot, bemutatva, hogy az Európai Zöld Megállapodás hogyan gazdagíthatja a gyakorlatban az emberek és a közösségek életét. A díjakat négy kategóriában és két ágon ítélik oda: az egyik ág a már befejezett projektek között kerül kihirdetésre („Az Új Európai Bauhaus Bajnokai”), a másik ágon pedig a fiatal pályázók ígéretes kezdeményezései („Az Új Európai Bauhaus Feltörekvő Csillagai”) kapnak elismerést.

Az ÚEB Díj 2024 keretében külön díjat hirdettek meg az ukrajnai helyreállítási projektek számára. Emellett kiemelt figyelmet fordítottak azon régiókra, amelyek intenzív társadalmi-gazdasági problémákkal küzdenek, illetve ahol a legnagyobb kihívást jelenti a zöld átmenet.

A díjakat április 12-én az Új Európai Bauhaus Fesztiválon tartott ünnepségen Elisa Ferreira, a kohézióért és reformokért felelős uniós biztos és Iliana Ivanova, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős uniós biztos adták át Vszevolod Csencov, Ukrajna uniós nagykövete jelenlétében.

Az Új Európai Bauhaus Díj nyertesei 2024-ben

„Az Új Európai Bauhaus Bajnokai” díj győztesei és a második helyezettek a befejezett projektek közül:

  • Map4Water: Az ezer szökőkút városa (Bosznia és Hercegovina) nyerte el a legtöbb szavazatot az összes kategóriában zajló közönségszavazáson. A projekt a szarajevói nyilvános szökőkutak feltérképezését és fejlesztését célozza a nyilvánosság széles körű bevonásával, beleértve a helyi hatóságot, a város lakóit és a turistákat.
  • Făget Erdőpark; Kolozsvár zöld tüdeje (Románia) az „Újrakapcsolódás a természettel” kategória első helyezettje. A projekt egy nagy erdőpark rekreációját és megőrzését tűzi célul.
  • Flytevi – Kék Városi Közösségi Kert (Svédország) az „Újrakapcsolódás a természettel” kategória második helyezettje. A projekt célja a közösségek támogatása fenntartható élelmiszer- és vízellátási megoldásokkal.
  • SET Közösségi Kertek (Hollandia) „Az összetartozás érzésének visszanyerése” kategória győztese. A projekt a különböző szociokulturális háttérrel rendelkező generációk összekapcsolására fókuszál egy városi permakultúrás közösségi kert és központ segítségével.
  • Betonból kultúra (Bulgária) „Az összetartozás érzésének visszanyerése” kategória második helyezettje. A projekt keretében egy Szófia külvárosában található irodakomplexumot alakítottak át aktív közösségi térré.
  • Tetőkert (Spanyolország) „A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése” kategória első helyezettje. A projekt célja a fogyatékkal élők társadalmi befogadásának a kertészet segítségével történő előmozdítása.
  • Yes We Camp (Franciaország) „A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése” kategória második helyezettje. A projekt közösségi kezdeményezések előmozdítására fókuszál különböző terek kihasználásával.
  • A Kampusz fenntartható átalakítása (Luxemburg) „A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában” kategória győztese. A projekt keretében újrahasznosított anyagok segítségével újítottak fel épületeket a környezeti hatások minimalizálása érdekében.
  • Re-Sourcing Commons (Ausztria) „A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában” kategória második helyezettje. A projekt a fenntarthatóság előmozdítását célozza újrahasznosított anyagok felhasználásával és közösségi együttműködéssel egy közparkban.

Az ígéretes koncepciókért járó „Új Európai Bauhaus Feltörekvő Csillagai” díj első és második helyezettjei:

  • Regeneratív Mezőgazdasági Központ (Spanyolország) lett a közönségszavazás győztese a Feltörekvő Csillagok ágon. A projekt a fenntartható, környezetbarát gazdálkodási gyakorlatok ösztönzésére fókuszál, melyek a biodiverzitást segítik elő.
  • A társas kapcsolatok ápolása (Németország) az „Újrakapcsolódás a természettel” kategória első helyezettje. A projekt egy kutatási központ kialakítását javasolja egy kukoricaföldön, mely az építészek és a gazdálkodók életközeli tervezői gondolkodását segíti elő.
  • Hydroscape Lisbon (Portugália) az „Újrakapcsolódás a természettel” kategória második helyezettje. Célja a víz éghajlattal szembeni ellenállásban és a városi közösségi terekben betöltött szerepének feltárása.
  • Együttműködés a közösségekért (Magyarország) „Az összetartozás érzésének visszanyerése” kategória győztese, célja a megfizethető lakhatás és a befogadás előmozdítása körforgásos felújítás és fenntartható gyakorlatok segítségével.
  • Co-llection (Görögország) „Az összetartozás érzésének visszanyerése” kategória második helyezettje, célja a vidék narratíva újragondolása a művészet és a közösségi együttműködés révén.
  • Community reBuilding (Ukrajna) „A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése” kategória első helyezettje, célja Ukrajna közösségeinek megerősítése Közösségépítő Központok kialakításával vagy felújításával.
  • Teufelsberg Transformation Lab (Németország) „A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése” kategória második helyezettje. Az elismerést a design thinking segítségével megvalósuló, együttműködésen alapuló szakpolitikai innováció úttörő tevékenységéért nyerte el.
  • Urban_MYCOskin (Portugália) „A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában” kategória győztese, célja a hulladék környezetbarát anyaggá történő alakítása.
  • Az állomás (Belgium) „A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában” kategória második helyezettje. A projekt egy önellátó, megújuló energiával működő munkavégző állomást javasol a szezonális betakarítási munkák átalakítására.

Az „Ukrajna újjáépítési és helyreállítási erőfeszítéseiért járó különleges elismerés” díj győztese és második helyezettje:

  • Nad Dzherelom Lviv Város Önkormányzatának projektje lett a győztes, amely egy elhagyott természeti terület társadalmi integrációt szolgáló, ugyanakkor az ökoszisztémát és a biológiai sokféleséget megőrző helyreállításáért kapta az elismerést.
  • Leo States a második helyezett projekt, melynek célja ideiglenes szállás biztosítása az Ukrajnában lakóhelyük elhagyására kényszerült emberek számára.

A 20 díjazott projektet 49 döntős közül választották ki, amelyek az Új Európai Bauhaus elveit testesítik meg. A pályázók 30 000 euróig terjedő pénzjutalomban részesülnek, emellett kommunikációs csomagot kapnak, amely elősegíti a projektek továbbfejlesztését, illetve hasonló projektek megvalósítását Európában.

További részletek: https://prizes.new-european-bauhaus.europa.eu/

 

Forrás: sajtóközlemény