Új Európai Bauhaus: reflektorfényben az elért eredmények a hamarosan kezdődő brüsszeli fesztiválon

130

Ismét megrendezésre kerül az Új Európai Bauhaus (ÚEB) Fesztivál Brüsszelben, immár második alkalommal. Az Új Európai Bauhaus az Európai Bizottság kezdeményezése, mely az Európai Zöld Megállapodást a mindennapi életünkkel, élettereinkkel kapcsolja össze. A fesztivál apropóján az Európai Bizottság közzétette 2024-es helyzetjelentését, amely összegzi a program eddigi eredményeit, valamint a kulcsfontosságú tényeket és adatokat.

Az Új Európai Bauhaus (ÚEB) az Európai Bizottság kezdeményezése, melynek célja, hogy az Európai Zöld Megállapodást kézzelfogható, a mindennapi életünket javító, gyakorlati változásokká alakítsa. Fenntartható megoldásaival az épített környezet és az életmód javítására törekszik a zöld átmenet érdekében. A fenntarthatóságot a megfelelő designnal hangolja össze, amely kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár. Az ÚEB ezeket a megoldásokat mindenki számára befogadóvá, elérhetővé és megfizethetővé teszi, miközben tiszteletben tartja az európai hagyományok és kultúrák sokféleségét.

2021-es indulása óta az Új Európai Bauhaus egy erős, alulról szerveződő mozgalmat hívott életre közel 1400 tagot számláló, aktív közösséggel. Az ÚEB számos projekt és beruházás révén mutatta meg hatását, és sikeresen halad céljai felé Európában és azon kívül is. 2024 márciusáig közel 380 millió euró uniós forrást fordítottak az Új Európai Bauhaus kezdeményezésre.

Kevesebb mint három év alatt az Új Európai Bauhaus projektek minden uniós tagállamban megjelentek. Emellett olyan, az Unión kívüli országokat is elértek, mint Izland, Izrael, Montenegró, Észak-Macedónia, Norvégia, Szerbia, Svájc, Törökország, Ukrajna és az Egyesült Királyság. Összesen 90 millió eurót fektettek be 20 mintaprojektbe, amelyek különböző témákra, többek között épületfelújításra, körforgásos gazdaságra, művészetekre, kulturális örökségre, oktatásra, intelligens városokra, valamint a városok és a vidék megújulására fókuszáltak. Az évente odaítélt Új Európai Bauhaus Díjakkal az ÚEB alapelveihez igazodó példaértékű projekteket, új koncepciókat és ötleteket ismerik el. Az ÚEB Díjakat eddig négy alkalommal hirdették meg (2021-2024), melyekre összesen közel 5000 pályázat érkezett.

Az Új Európai Bauhaus útnak indította az ÚEB Lab és az ÚEB Akadémia kezdeményezést is

A dinamikus ÚEB Lab platform lehetőséget nyújt arra, hogy az ÚEB Közösség tagjai önszerveződő alapon találkozzanak és megismerjék egymást, projekteket javasoljanak és partnereket keressenek az alulról jövő ÚEB kezdeményezések megvalósításához. Eközben az ÚEB Akadémia magas színvonalú, jól felépített és hozzáférhető képzéseket kínál a fenntartható építészettel kapcsolatos készségek fejlesztésére, valamint az építőipar fair és zöld átalakulásának felgyorsítása érdekében.

Ukrajna újjáépítésének támogatása 

Az Új Európai Bauhaus emellett számos különböző akcióval támogatja Ukrajna fenntartható és befogadó újjáépítését is. 2023-ban az Európai Bizottság ukrán szervezetekkel partnerségben Új Európai Bauhaus kapacitásbővítő workshop-sorozatot indított az ukrán újjáépítésért.  A kapacitásbővítő program azzal a céllal jött létre, hogy inspirációt és gyakorlati segítséget nyújtson az Ukrajna újjáépítésében részt vevő több mint 60 önkormányzat számára az ÚEB értékei mentén.

A teljes helyzetjelentés ITT érhető el.

Új Európai Bauhaus Fesztivál 2024

Az Új Európai Bauhaus Fesztivált 2024. április 9–13. között rendezik meg a brüsszeli Cinquantenaire parkban és a Művészeti és Történeti Múzeumban, kísérőeseményei pedig világszerte több városban is lesznek. A művészet, a kultúra és a zene ünneplése mellett a fesztivál workshopokat, kiállításokat és színvonalas panelbeszélgetéseket is kínál. A neves előadók közt szerepel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Alexander De Croo belga miniszterelnök, mellettük iparági vezetők is megszólalnak a művészetek, az építészet, a design, a fenntarthatóság és az innováció területéről. Az ÚEB Fesztivál programja, valamint további információk a szekciókról és előadókról elérhetők az esemény honlapján.

Idén negyedik alkalommal adják át az Új Európai Bauhaus Díjakat, ahol az ÚEB értékeihez illeszkedő 20 projektet, dizájnokat és ötleteket ismernek el összesen 390 000 euróval. A 2024-es ÚEB Díjak kapcsán külön elismerésben részesülnek az Ukrajna újjáépítésére és helyreállítására irányuló erőfeszítések, valamint az EU azon régiói is reflektorfénybe kerülnek, amelyek intenzív társadalmi-gazdasági korlátokkal küzdenek, és ahol a legnagyobb kihívást jelenti a szén-dioxid-semleges gazdaságra való áttérés.

 

Forrás: sajtóközlemény