Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2%-kal nőtt az építőipari termelés volumene

238
Forrás: KSH

2024 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 2,8, az egyéb építményeké 4,4%-kal bővült. A szezonálisan és munkanap-hatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 8,5%-kal kisebb volt a januárinál.

2024 februárjában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése nagyobb lett, az épületeké 2,8, az egyéb építményeké 4,4%-kal. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,9, az egyéb építmények építésében 3,0%-kal csökkent a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése viszont 13,0%-kal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 84,1%-kal bővült. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 150,9%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Utóbbi jelentős növekedését az alacsony bázis mellett a közútfejlesztésre kötött szerződések okozták.

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 7,6, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 8,7, az egyéb építményekre vonatkozóké 6,6%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

2024 első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 9,5%-kal emelkedett.

 

Forrás: KSH