Az ipari ingatlanok piaca, a logisztika és az iroda-, valamint a hotelfejlesztések állnak a Magyarország-Budapest-stand fókuszában a világ egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztési kiállításán a MIPIM-en.

A március 14-17. között Cannes-ban rendezett több évtizedes múltú kiállításon a magyarországi fejlesztési irányok és lehetőségek sikeres bemutatása évről-évre kiemelt fontosságú a működőtőke-beáramlás szempontjából. A főváros és a vidéki városok beruházásainak népszerűsítésére, a magyarországi befektetői környezet, a fejlesztési célok és lehetőségek ismertetésére szolgáló Magyarország-Budapest-standot közösen alakította ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK). A fő kiállítók a Liget Budapest Projekt és a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF). A szakmai támogató a világ vezető ingatlantanácsadó vállalata, a CBRE.

A piac meghatározó ingatlanfejlesztői – az ATENOR, a GLP, a GTC, a HelloParks (a Futureal-csoport tagja), az InfoGroup és a WING – a legfrissebb, folyamatban lévő környezettudatos és fenntartható fejlesztéseikkel vesznek részt az élvonalbeli nemzetközi seregszemlén. Bemutatkozik két egyetemi városunk, Debrecen és Szeged is. A Magyarország-Budapest-stand díszvendége: Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete.

Piaci helyzetértékelés

A legnagyobb magyar ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke, Takács Ernő elmondta, hogy az ország nemzetközi porondon való részvétele kiemelt fontosságú, hiszen a szereplők azon dolgoznak, hogy az ingatlanbefektetési terület újra rekord magasságokba emelkedhessen. Tavaly az ingatlanbefektetési volumen a koronavírus-járvány alatti szintre esett vissza, a CBRE előrejelzése szerint idén újra meghaladhatja az 1 milliárd eurót. A koronavírus-járvány után megindult látványos bővülési trendet megakasztotta az ukrajnai háború, az energiakrízis, a világszerte megugró infláció, a recessziós félelmek erősödése, továbbá a monetáris szigorítások. Ugyanakkor az egyes szegmensek teljesítménye nagyon eltérő volt, a logisztika és az irodapiac kifejezetten jól teljesített és a hotelpiacon is nagy változások várhatók, így nem véletlen, hogy éppen erre a három területre fókuszálunk a kiállításon. Van elég szabad tőke, de a befektetők még kivárnak. Az idei év végére várható kamatcsökkenés a világban újabb költekezést, a piac felpörgését hozhatja, a magyar piacon pedig továbbra is jelentős a növekedési potenciál – jegyezte meg az IFK elnöke.

A lehetőségeket mutatja Takács Ernő szerint, hogy az építőipari költségek emelkedése és a szállítási láncok további problémái ellenére nagyon jól teljesített az irodapiac, 300.000 m²-t adtak át tavaly és ezzel a kereslet is lépés tartott, nem emelkedett a kihasználatlanság, 2022-ben 15%-kal nőtt a kereslet az egy évvel korábbihoz képest.

Az ipari, logisztikai piac évek óta nem látott ütemben bővül, 400.000 m² körül volt a budapesti kínálatnövekedés 2022-ben, a kereslet pedig meghaladta az 500.000 m²-t. Hozzátette, hogy a CBRE várakozásai szerint az ipari, logisztikai fejlesztések piaca lesz a legerősebben szárnyaló szegmens 2023-ban is, ami a kereslet és a budapesti piacon tapasztalható 5% alatti üresedés alapján komoly vidéki fejlesztési lehetőségeket jelent. Az ország egész területén, de főleg a főváros környékén jelentős az igény az ipari ingatlanok iránt, különösen az autóipari beszállítók kereslete erős. A legjobban eladható szegmens külföldön jelenleg az ipari, logisztikai ingatlanok piaca – fogalmazott az IFK elnöke, megemlítve, hogy az ipari parkok bővítésénél is elsődleges szempont az energiahatékonyság, a szén-dioxid-kibocsátás minimalizálása. A jó minőségű ipari ingatlanok ma már 20-30%-ban napenergiából fedezik energiaszükségletüket, ami óriási lépés a zöldebb világ felé – tette hozzá. Az ipari ingatlanok összterülete országosan 4,5 millió m²-re nőtt, Budapesten és környékén meghaladta a 3 millió m²-t; tervben van további közel 1 millió m² létesítése, és ebből közel 500.000 m² építés alatt van már a CBRE adatai szerint.

A hotel szegmensben Budapest és a fővároson kívüli desztinációk vonzerejének növelését célozzák a fejlesztések. Takács Ernő szerint vidéken a business hoteleké, Budapesten pedig a minőségi turizmushoz kapcsolódó fejlesztéseké a jövő, jó példának nevezte például a Liget Budapest Projekt újabb elemeit.

Liget Budapest Projekt is megjelenik

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: „büszkén térünk vissza a kiállításra, ugyanis tavaly a Magyar Zene Házával először kapta meg a zsűri fődíját magyar fejlesztés a legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai díj, a MIPIM Awards három évtizedes történetében.”

A 2011-ben indult Liget Budapest Projekt ma a kontinens legnagyobb léptékű és komplexitású, sokszorosan díjnyertes kulturális tartalmú városfejlesztési programja, amelyet egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés övez – mondta, emlékeztetve, hogy a beruházás célja a budapesti, 100 hektáros Városliget átfogó fejlesztése, amely magába foglalja a park zöldfelületének és rekreációs funkcióinak, valamint a Liget évszázados intézményrendszerének megújítását és bővítését.

„A Magyarország történetében egyedülálló projekt megvalósításának félidejében vagyunk, de a historikus léptékű vállalkozás eredményei már jól láthatók” – mondta. Elkészült a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum és az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), megújult a Szépművészeti Múzeum, a komáromi Csillagerőd, a Millennium Háza és természetesen maga a Liget is: új játszóterekkel, sportpályákkal, a Múzeum Mélygarázzsal, a Promenáddal, a Vakok Kertjével, a Mőcsényi Mihály Botanikus Kerttel – sorolta. Az új fejlesztések népszerűsége Gyorgyevics Benedek szerint minden korábbi várakozást felülmúlt, az elmúlt két évben csaknem ötmillió látogató vette birtokba a felújított, modernizált intézményeket, az újonnan emelt épületeket, valamint a megújult parkrészeket.

Néprajzi Múzeum Fotó: Liget Budapest

A folytatásban a Magyar Innováció Háza, a Városligeti Színház és a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda által jegyzett Új Nemzeti Galéria felépítésével teljeskörűen megvalósul a Liget Budapest programja, melynek köszönhetően a 21. századi módon megújult és kibővült kulturális negyed kiemelt helyet és vonzerőt fog biztosítani a magyar főváros számára az európai kulturális térképen – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Töretlen bizalom a magyar gazdaság iránt 

Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója arról számolt be, hogy töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító 2022. évi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. 2023-ban még erősebb évre számítunk. 2022-ben 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető – sorolta.

Joó István arról is beszélt, hogy a külföldi működőtőke-beruházások (FDI) földrajzi eredetét tekintve is kiegyensúlyozottak, hiszen a tőkeberuházások 48%-a keletről, míg 42%-a nyugatról érkezett, a magyar vállalatok által indított beruházások pedig a volumen 10%-át tették ki. Az országok közül Dél-Korea csaknem 2,8 milliárd eurót fordított tavaly magyarországi beruházásokra, és emellett a projektszámok, valamint a munkahelyteremtés kategóriájában is „remekelt”, mivel minden negyedik új állás és minden tizedik projekt dél-koreai vonatkozású volt. Az akkumulátorokhoz szeparátor fóliát gyártó W-Scope például egymaga 720 millió eurót fektetett be – mondta.

A HIPA vezérigazgatója hangsúlyozta Németország befolyásos szerepét is, a német vállalatok nemcsak a beruházási volumen 30%-át adták, hanem a legtöbb, huszonöt darab projektet is ők hozták tető alá, valamint befektetéseikkel hatezer új munkavállaló felvételének feltétételeit teremtették meg. Ez utóbbi 2022-ben az összes újonnan létrejövő munkahely 40%-ának felelt meg. Ezen túl Svájc, Franciaország, Japán és Kína emelkedett ki a Magyarországon legnagyobb intenzitással befektető nemzetek közül. A tőkeerős magyar cégek az új munkahelyek 11%-át teremtették meg, a projektszámból való részesedésük pedig 20%-ot tett ki.

Az ágazatok közül az elektronika a teljes beruházási volumen 43%-át vonzotta, és ennek többsége az e-mobilitás területén valósult meg. A járműipar és az élelmiszeripar együtt az összes projekt 37%-át, illetve az új munkahelyek 44%-át tette ki. Lényeges eredmény az is, hogy 2022-ben húsz projekt ügyében született pozitív döntés mintegy 2500 munkahelyet teremtve az üzleti szolgáltató központok, az IT és a K+F területén, ami fontos lépés Magyarország azon erőfeszítésében, hogy a lehető legtöbb magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari beruházást valósítsa meg – tette hozzá a HIPA vezérigazgatója. A projektek földrajzi eloszlása kiegyenlített volt: három-három vármegye adhat otthont egyenként 8, illetve 7 projektnek. Az összes pozitív döntéssel zárult beruházás 90%-a vidéki helyszínen található, és szinte minden vármegyét érint legalább egy pozitív projekt. Ezzel a tudatos stratégiával lehetővé válik annak elősegítése, hogy az elmaradottabb régiók felzárkóztatását előmozdítsuk – emelte ki Joó István.

Ipari ingatlanokban rejlő nagy potenciál 

Köves Béla, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt. vezérigazgatója az ipari parkok iránti robusztus keresletről beszélt. A Magyarország-Budapest-standon főleg ipari ingatlanokkal mutatkozik be az ország, mert a szegmensben bőven van potenciál.

Köves Béla hangsúlyozta, hogy a NIPÜF 2016-ban állami vállalatként vetette meg a lábát a piaci szereplők között az ipari ingatlanok fejlesztési piacán, ahol INPARK márkanév alatt lett ismert. Az ipari ingatlanfejlesztő cégcsoport Magyarország 17 városában, közel 900 hektáron van jelen, ezzel a magyarországi piac legnagyobb fejlesztési telekportfólióját mondhatja magáénak. A cégcsoport komplex fejlesztéseivel ösztönzi a hazai és külföldi cégek betelepülését, új technológiák meghonosítását, a munkahelyteremtést és a gazdaság élénkítését. AZ INPARK mára olyan „brand”-et jelent, ahol az ügyfél tudja, hogy befektetésbarát környezetben, egyedi igényeinek megfelelően a legmodernebb műszaki megoldásokat, és a fenntartható, költséghatékony szolgáltatásokat kapja – mondta. A cégcsoport legdinamikusabb éve 2022 volt, öt helyszínen, közel 80.000 m² csarnokot adott át, melyek többek között az Airbus Helicopters és a Honeywell számára épültek. A korábbi években átadott számos ipari ingatlan közül az INPARK hatvani csarnokában működik a Robert Bosch legnagyobb regionális disztribúciós központja.

Fókuszban az ipari ingatlanok és a prémium irodafejlesztések

A Magyarország-Budapest-standon bemutatott kormányzati fejlesztések és magánberuházások új befektetők érdeklődését kelthetik fel, erősítik Magyarország pozícióját a befektetésekért folyó globális versenyben.

Debrecen általános ingatlanpiaci bemutatásán túl, a hosszú távú gazdaságfejlesztési és humán erőforrás stratégiához illeszkedve promótálják a lakhatásfejlesztést, melynek egyik legnagyobb projektje a közel 1200 lakást tartalmazó Tócóvölgy fejlesztés. Emellett népszerűsítik a város előkészítés alatt lévő vagy már megvalósult szállodafejlesztéseit (Mercure Hotel, Hilton Garden Inn), amelyek nem csak turisztikai, de üzleti szempontból is kulcsfontosságúak a városnak.

Dósa Nádor téri hotelfejlesztés, Debrecen

Szeged a világszínvonalú ELI-ALPS Kutatóközpontot és a Science Park Szeged Tudományos és Innovációs Parkot, valamint a közvetlen szomszédságukban épülő 40.000 m²-es 3*-os 100 szobás üzleti hotellel, irodákkal és szabadidő parkkal vegyes fejlesztést viszi a kiállításra. A tudományos és innovációs park kialakításával a Szegedi Tudomány-egyetemmel jelenleg is együttműködő, illetve további kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységgel foglalkozó vállalkozások települhetnek a felsőoktatási intézmény és a tudományos kiválóságot megtestesítő európai kutatási infrastruktúra – ELI-ALPS – közvetlen környezetébe.

Science Park, Szeged

A piac meghatározó ingatlanfejlesztői vesznek részt a seregszemlén

Az ATENOR prémium kategóriás irodaprojektjeit, az Aréna Business Campus projektet, a RoseVille-t és a BakerStreet I-et, mutatja be, melyek több mint 200 millió eurós értéket képviselnek 53.000 m² alapterületen, a további fázisokkal kb. 92.000 m²-en. Az ATENOR mindegyik projektjét a fenntarthatóság jegyében hozta létre, valamint az ESG elvei is teljesülnek, ezért a házak rendelkeznek BREEAM Excellent es Access4You Gold minősítéssel.

ATENOR BakerStreet I

A GLP Hungary legújabb logisztikai parkját, a Sziget 1-et mutatja be, melynek mindkét csarnoka bérlőre is talált. Az A kategóriás létesítmények megtestesítik a GLP piacvezető tervezési sztenderdjeit és specifikációit. Folyamatban van a Sziget 2 logisztikai park engedélyezése. A fejlesztés több mint 100.000 m²-nyi első osztályú logisztikai ingatlannal bővíti a magyarországi piaci kínálatot.

A GTC jelenlegi portfoliójában minden igényt kielégítő megoldásai vannak a bérlői számára, akár a lokáció, akár az energiahatékonyság a cél, megoldást kínálnak minden igényre. Ennek demonstrálására bemutatják Cannes-ban a 75.000 m²-es Centerpointot, a fővárosi irodapiac egyik különleges fejlesztését, a XIII. kerület szívében, a Duna Tower Duna parti irodaház szabad területeit és az energiahatékonysági fejlesztéseit a Váci Greens D épületén.

A Futureal csoporthoz tartozó HelloParks két és fél év alatt piacvezető szerepet ért el a Magyarországon építés alatt álló ipari ingatlanok területén a piaci részesedés tekintetében. Ezt 2023-ban tovább erősíti egy újabb stratégiai lokációval Budapest déli alpiacán. A HelloParks jelenleg összesen 222 hektáron mintegy 1 millió m², rendkívül magas fenntarthatósági kritériumokat teljesítő raktár- és ipari terület fejlesztésén dolgozik három helyszínen, Maglódon, Fóton és Pátyon. A MIPIM-en bemutatásra kerülő átadott és folyamatban lévő projektjeinek teljes fejlesztési értéke megközelíti a 350 millió eurót.

Az Infogroup a közép-kelet magyarországi régió ipari-logisztikai fejlesztéseinek specialistája, Kecskemét, Miskolc, Polgár, Tiszaújváros, Karcag külterületein elhelyezkedő ipari parkjait mutatja be, amelyekben spekulatív és built-to-suit ipari-logisztikai fejlesztések és értékesítendő ipari területek egyaránt megtalálhatók. A cég régiós projektjei közül kiemelkedik az IGPark Polgár ipari parkban épülő 15.000 m²-es csarnok, a Kecskeméten épülő spekulatív 21.000 m²-es gyártó- és logisztikai célra alkalmas csarnok, valamint az IGPark Miskolc ipari parkban egy 19.000 m²-es built-to-suit ipari-logisztikai épület.

IGPark, Kecskemét

A WING – a közép-európai ingatlanpiac meghatározó ingatlanfejlesztő és -befektető vállalatcsoportja, amely Magyarországon, Lengyelországban és Németországban van jelen – a hazai ingatlanpiac minden szegmensében aktív, így irodák, ipari és logisztikai ingatlanok, kiskereskedelemi projektek, szállodák és lakófejlesztések is a portfóliója részét képezik, melyeket egyaránt bemutat a nemzetközi porondon. Mind a fejlesztés alatt álló Liberty komplexum, Liget Center projekt, East Gate Pro, valamint a LIVING ernyőmárkája alá tartozó lakófejlesztései, mind pedig a már megvalósított projektjei világszínvonalú és környezettudatos ingatlanfejlesztések, amelyek új funkciókkal, emberközpontú, élhető és inspiráló terekkel gazdagítják a környezetet és a közösségeket.

A világ vezető ingatlantanácsadó vállalata, a CBRE is jelen lesz a kiállítók között, legfrissebb elemzéseikkel árnyalják a Magyarország-Budapest-standon zajló kerekasztal beszélgetéseket. A Diófa Alapkezelő Zrt. a magyarországi makrogazdasági és befektetési környezetet, valamint az ingatlanalapok által kínált befektetési lehetőségeket ismerteti.

A bemutatott projektek részletes leírásai megtalálhatók Magyarország-Budapest-stand weboldalán: http://budapest-at-propertyexpos.com/hu/projektek/

A bemutatott fejlesztések VIDEÓI: https://www.youtube.com/@budapestatpropertyexpos5451

 

Forrás: Bepresent