Egyre jelentősebb összegeket hoz a befektetési céllal vásárolt lakások kiadása

447

Az elmúlt években egyre jelentősebb összegeket hozott havonta a lakástulajdonosok számára ingatlanuk bérleményként való kiadása, a trendek pedig még tovább segítik a magasabb hozamok elérését. A bérlemények iránti kereslet növekedése, valamint a bérleti díjak emelkedése is jelentős pénzügyi előnyöket eredményez, de egyéb kedvező feltételek is segítik az ingatlanba fektetőket. Annak érdekében, hogy a befektetési céllal lakást vásárlók figyelmét felhívja, Magyarország egyik vezető lakóingatlan-fejlesztője, a LIVING és az ELTINGA kutatóközpont egy újabb közös tanulmányt készített, amelyben a bérlői piac változását és a tulajdonosok számára elérhető lehetőségeket vizsgálták.

A lakossági megtakarítók közül sokan döntöttek az elmúlt években a befektetési célú lakásvásárlás mellett annak érdekében, hogy a tulajdonuk bérleményként kiadva termeljen hozamot számukra. A LIVING és az ELTINGA kutatóközpont közös kutatása alapján az ilyen jellegű befektetések sikerét a jövőben is több trend segítheti, többek között a bérlemények iránti kereslet növekedése és a bérleti díjak emelkedése.

Egyre többen döntenek a lakásbérlés mellett

Országosan és a fővárosban is jelentősen növekedett az elmúlt években a bérelt lakásban élők száma, utóbbi helyen pedig még magasabb arányt képviselnek a nem saját otthonban élők. A trendek folyamatos növekedést mutatnak: a KSH számai szerint Budapesten a piaci áron bérelt lakásban élők aránya 2010-ben 7,3 százalékos, 2015-ben 8 százalékos, míg 2020-ban már 9,8 százalékos volt.

A fiatalabb generáció esetében a lakásbérlés megítélése is jelentős változáson ment keresztül, hiszen ez a csoport már kevésbé ragaszkodik a saját tulajdonhoz, de a rugalmasság is döntő tényező náluk. A K&H 2022 harmadik negyedéves ifjúsági index felmérése szerint például a megkérdezett 19-29 évesek már kevesebb mint a fele gondolta azt, hogy a lakásbérlés pénzkidobást jelent, a két évvel korábbi több mint kétharmados arányhoz képest. A megkérdezettek ötöde pedig már az egész életét illetően el tudta képzelni, hogy saját lakás helyett bérelt ingatlanban éljen.

1.ábra. A 35 év alattiak lakhatási szerkezetének alakulása Budapesten (Forrás: Csizmady, Kőszeghy: Generation Rent’ in a Super Homeownership Environment: The Case of Budapest, Hungary)

A bérleti díjak emelkedése is kiemelkedő hozamot jelent a befektetők számára

A befektetők számára szintén kedvező, hogy az elmúlt két évben dinamikusan emelkedett a lakások bérleti díja. Bár a covid-járvány jelentős esést okozott az elkért díjakban, a piac mostanra magára talált, sőt a korábbi maximumot is túlszárnyalják a bérelhető ingatlanokért elkért összegek. 2020 januárjához képest a KSH budapesti lakbérindexe körülbelül 29 százalékkal emelkedett idén júliusig, míg a járvány idején jellemző minimumhoz képest több mint 50 százalékos drágulás volt megfigyelhető. Az átlagos lakbér szintje a KSH közlése szerint 2023 első felében 221 ezer forint volt a fővárosban, de hasonló magas szintekről számoltak be az ingatlan-közvetítő hálózatok is. Az újépítésű, korszerű ingatlanok pedig ennél magasabb bérleti díj mellett is bérlőre találhatnak az alacsony rezsiköltségek miatt, hiszen a bérlők leendő lakásaik összköltségét nézik.

Szintén a lakásbefektetések felé terelhet, hogy július 1-től kezdődően, néhány kivételtől eltekintve (állampapírok, ingatlanbefektetési jegyek) a hozamok után a személyi jövedelemadó mellett szocho-t is kell fizetni. A lakásbefektetésen keletkező hozamok után azonban a 15 százalékos személyi jövedelemadón kívül nem kell más teherrel számolni, vagyis a realizált nettó hozam is magasabb lesz.

A piac is felismerte a befektetési céllal lakást vásárlók igényeit

A lakásvásárlók közül sokan szeretnének úgy befektetni, hogy a havonta realizált hozam mellett az idejüket nem kell a lakásra fordítani. Ma pedig már erre is van megoldás a bérbeadási szolgáltatást nyújtó, vagyis a property managementtel és üzemeltetéssel foglalkozó cégeknek köszönhetően.

A LIVING-nél mi is a folyamatos fejlődésre, az ingatlanpiaci trendek gyors adaptálására, ezáltal a vásárlói igényekre való gyors válaszadásra törekszünk. A lakóingatlan-fejlesztéseink nagy hányadát választják befektetési célból ügyfeleink, a hazai ügyfélkör mellett pedig jelentős számban megjelentek a nemzetközi befektetők is. LIVING Service szolgáltatáscsomagunkat ennek megfelelően alakítottuk ki, célunk, hogy a lakástulajdonosoknak az ingatlanukkal kapcsolatos teendőik intézését gördülékenyebbé tegyük. A szolgáltatás az ingatlan berendezésének összeállításától kezdve, a bérbeadáson át, a lakás folyamatos hasznosításáig teljeskörűen kiterjed” – emelte ki Martin János, a WING vezérigazgató-helyettese, a LIVING lakó üzletágért felelős igazgatója.

A tulajdonosok számára az ingatlanbefektetés ezáltal jelentősen leegyszerűsödik, kockázatai csökkennek. Az ingatlan ügyeinek professzionális kezekbe való átadásával pedig a tulajdonos akár magasabb bérleti díj és jobb kihasználtság mellett is ki tudja adni az adott ingatlant, ami így magasabb hozamot termelhet számára.

A teljes elemzés ide kattintva érhető el. 

 

Forrás: LIVING