A megatrendek térképe testre szabott útmutató az építési technológiák világában

612

Egyre összetettebb világunkban a megatrendek szolgálhatnak támpontként a tájékozódáshoz. Itt olyan hosszú távú és korszakalkotó változásokról van szó, amelyeket nem csak egyetlen jellemzőben figyelhetünk meg. A Light + Building szakvásár a Messe Frankfurt vásártársaságon belül az építési technológiák ágazati csoporthoz tartozik. A frankfurti jövőkutató intézettel közösen egyedi trendtérképet készítettek az épületgépészetben várt változások meghatározására.

Az építési technológiák ágazati csoportjába tartozik a Messe Frankfurt-nál többek között a kétévente és felváltva rendezett két vezető világvásár, a Light + Building, a világítástechnikai és az ISH, az épületgépészeti szakvásár. Mindkét seregszemle az épületekhez kapcsolódó témaköröket és szakmákat mutatja be.

Megatrend térkép, a testre szabott útmutató

A nemzetközi seregszemlékkel az iparág részének tekintjük magunkat, ezért összefogtunk a frankfurti jövőkutató intézet szakértőivel a hosszú távú perspektívák felmérésére. A társadalom és a gazdaság egészét érintő változásokból az épületgépészet területére levezetett trendtérkép támpontként és útmutatásként hivatott szolgálni és arra használjuk, hogy meghatározzuk, rendezzük a partnereinkkel, valamint a gyártókkal közösen az egyes iparágakat meghatározó változásokat” – fejtette ki Iris Jeglitza-Moshage, a Messe Frankfurt technológiai vezérigazgató-helyettese.

A jövőkutató intézet átfogó, megatrendeket felvonultató térképének kidolgozásában figyelembe veszik a gazdaság és a társadalom minden területét jelentős mértékben érintő megfigyeléseket és hosszú távú változásokat. Olyan helyzetértékelésekről és leírásokról van szó, amelyek nagy valószínűséggel jelentős hatással járnak a jövőben. Ebből kiindulva a jövőkutató intézet a Messe Frankfurt számára elemezte, hogy a tizenkettő megatrend közül melyek befolyásolják kifejezetten az épületgépészet területét. Az eredmény egy egyedi útmutató a jövő épített világához.

„A Messe Frankfurt rendkívül érdekes eset, ugyanis kétféle perspektívában jelenik meg: egyrészről rendezvényeket szervez, tehát a kiválasztott témáknak egyfajta tárolója. Másrészről a vásártársaság a tartalomhoz, tehát a saját vevőik sajátos tartalmához és témáihoz kötődik, ezért kiemelt érdeke fűződik ahhoz, hogy feltérképezze és megfigyelje a létező trendeket” – ismertette Raphael Shklarek, a jövőkutató Zukunftsinstitut GmbH módszertani és elemzési vezetője, majd így folytatta: „Egyrészről az volt a feladat, hogy megvizsgáljuk, miként készül a jövő változásaira az építési technológiák területe, másrészről elemeztük, hogy hosszú távon mi az, ami a kiállítók számára meghatározó.”

Az egyedi trendtérkép az épületgépészet területére vetítve elemzi a vásártársaság számára, hogy a megatrendek térképének mely állomásai befolyásolják kiemelten az épületgépészet jövőjét. Ezen kívül felismerhetjük az egyes trendek közötti kölcsönhatásokat. Ezzel a módszerrel négy konkrét cselekvési területet határoztak meg.

1. ábra. Forrás: Zukunftsinstitut & Messe Frankfurt Exhibition GmbH

A kifejezetten a Messe Frankfurt számára készített trendtérkép a belső és a külső perspektívából kiinduló többlépcsős folyamat eredménye és azokat a trendeket jeleníti meg, amelyek kiemelten jelentősek az építési technológiák területének jövőjét tekintve a Messe Frankfurt vásártársaságnál. (1. ábra)

1. cselekvési terület: az építési technológiák városai

Az intelligens városok az innovatív építési technológiákra alapoznak. A céljuk, hogy megfeleljenek a lakótér és az infrastruktúra bővítési igényeinek, egyúttal pedig magas életminőséget biztosítsanak. Erre a célra különböző technológiákat vehetnek igénybe: például az épületek intelligens vezérlését, a megújuló energiaforrásokat, a hálózatba kapcsolt mobilitást és a digitális igazgatási rendszereket. Emiatt az épületgépészet is beágyazódik a szélesebb körű összefüggésekbe. A technológiát előtérbe helyező városok nem csupán modern infrastruktúrát kínálnak, hanem munkahelyeket is az egyes ágazatokban.

Az építési technológiának döntő szerepe van az okos városok fejlesztésében, de az infrastruktúra és az okos városhoz kapcsolódó környezet is lényeges. A meglévő helyiségek többcélú vagy csökkentett helyigényű, sűrített hasznosításával rugalmasabb és hatékonyabb a kihasználás. A lakásterület csökkentése és a moduláris életkörnyezet is olyan elképzelés, amivel mind a statikai adottságokat, mind a belső tereket jobban lehet adaptálni a mindenkori igényekhez. Az épületek és az eszközök az IoT, a „dolgok internete” alapú összekapcsolással gyűjtik és a mesterséges intelligencia alkalmazásával elemzik, összesítik az adatokat például a közlekedési áramok optimalizálására vagy az energia-felhasználás intelligens szabályozására. Valamennyi városlakó életminőségének emeléséhez egy holisztikus, a demográfiát meghaladó megközelítésre van szükség, amely lehetővé teszi a kellemes életet a technológia kellős közepén a valós digitalizációban.

Az ismertetett jövőkép mutatja be az épületgépészet jövőbeni fejlődését, amire már ma készülünk. Minden vállalatnak meg kell vizsgálnia, hogy ma hol tart, és hogy a változások miben és mennyiben érintik. Ezt figyelembe véve a Light + Building szakvásár is ugyanígy jár el a partnerekkel és kiállítókkal karöltve. Véleményt cseréltünk arról, hogy mi foglalkoztatja az iparágat és ezt megfogalmaztuk a 2024-es év kiemelt témáiban” – ismertette Johannes Möller, a Light + Building igazgatója, hogy a világítástechnika és az épületgépészet vezető világvásárán hogyan tükröződnek az iparágat meghatározó változások.

A Light + Building kiemelt témái: az iparágak legújabb fejleményei

Az iparág jövőjét új építésű és meglévő épületek digitalizációja, valamint az egyes rendszerek villamosműködésre történő átállítása alapozza meg. Ezekkel az alapvetéssekkel foglalkozik 2024. március 3 -8. között a Light + Building szakvásár a „Connectivity” kiemelt témakörében, ahol az egyes szakiparok sikeres összekapcsolása a lényeg, ami egyúttal biztosítja az alapokat az erőforrások kíméletes felhasználásához.

Az épület-állomány fenntarthatóságát elősegítő rendszereket és megközelítéseket helyezik előtérbe a második kiemelt téma, a „Sustainibility” esetében. Ebbe a körbe tartozik a megújuló forrásból termelt energia tárolása és a hatékony energiagazdálkodás. A fenntarthatóságnak emellett fontos szerepe van az anyagok, valamint a gyártástechnológiák körében is.

A harmadik kiemelt téma a „Work + Living a közlekedéssel, a lakóterekkel és munkahelyekkel, az üzemekkel és értékesítési helyekkel szemben támasztott igények megváltozásával és ezek városépítési összefüggéseivel foglalkozik. A munkahelyektől – legyen szó akár az otthoni, irodai vagy ipari épületben történő munkavégzésről – az okos otthonokon át az okos épületekig mindent a rugalmas használat alapján alakítanak ki.

A harmadik kiemelt téma mindenekelőtt a fénnyel és a világítással foglalkozik. A világítótestek a 2024/25-ös szezont meghatározó formatervezési trendjeit a bora.herke.palmisano stíluskutató iroda elemezte. A kutatók előadások és az ezeket kísérő trendbemutató keretében ismertetik, hogy a küszöbön álló szezon stílusvilágát milyen színek, formák és anyagok határozzák meg. Az előadásokat a 3.1-es vásárcsarnokban, a Design Plaza területén láthatjuk és hallhatjuk, közvetlenül az egyes kiemelt témák bemutatása mellett.

További részletek: 
www.light-building.messefrankfurt.com

Magyarországi képviselet:
BD-Expo Kft.
E-mail: office@bdexpo.hu