A Grabarics Építőipari Kft. új dekorbeton gyártó üzemet adott át Hevesen, ahol a termelés május utolsó hetében indult. A gyár működéséről, az ott készülő dekorbeton termékekről dr. Perjés Zoltán gyárigazgatóval és Benkő József dekor beton üzletág vezetővel beszélgettünk.

Dr. Perjés Zoltán, a Grabarics Vasbeton gyárigazgatója

A Grabarics Vasbeton a már meglévő 7500 m2-es üzemében az előregyártott vasbeton termékek, szerkezeti elemek és betonacél-előregyártás készítése mellett már eddig is foglalkozott dekor- és látszóbeton termékek előállításával. Miért döntöttek az új, kimondottan a dekor- és látszóbetonok gyártására dedikált üzem létrehozása mellett?

Mindig is célunk volt, hogy a beton sokszínűségét kihasználva, egyedi elképzelések megvalósításán túl, folyamatosan bővítsük termékpalettánkat. Ennek megfelelően a meglévő üzemünkben már több évtizede foglalkozunk dekorbeton termékek előállításával, amely egy művészi megközelítést igényel a biztos betontechnológiai tudás mellett, határterületet képezve a művészet és az építőipar között.  Az új gyártóegység létrehozását a Grabarics Kft. által kivitelezett munkák során felmerülő és a növekvő külső igények is indokolták. Az új üzem létrehozásával egy régi álmunk vált valóra, további lépést tettünk a dekorbetonban rejlő lehetőségek jobb kiaknázása felé.

Mekkora az új üzem mérete? Hány fővel működik?

Benkő József, a dekorbeton üzletág vezetője

Az üzem területe 1000 m2, és jelenleg 8 fő állandó személyzettel működik. Szükség szerint, a feladatok függvényében alvállalkozók bevonására kerül sor.

Milyen technológiával dolgoznak?

Többfrakciós kényszerkeverő (plusz rotor) segítségével állítjuk elő a magas követelményi szintet kielégítő, UHPC értékig terjedően a friss betont, mely egy súlyadagolós rendszernek köszönhetően szériaelemek előállítására is képessé teszi a technológiát. A szériatermékeken kívül nagy pontosságú, vibrálható asztalokon egyedi, speciális termékstruktúrákat is megvalósítunk a megrendelői igényeknek megfelelően.

Milyen termékekből áll az üzem portfóliója?

Precíz méretezésű, különböző színben – akár anyagában, akár festett kivitelben -, statikai szálerősítésű vékony héjelemek, illetve falburkolatok, padlóburkolatok, speciális háromdimenziós elemek (pl. emlékművek, keresztek), kerti szegélyek, bútorok, telepíthető betonasztalok, speciális támfalak, lépcsők alkotják a termékkínálatunkat. Ugyanakkor a termékskálánknak csak a képzeletünk szab határt. Gyakorlatilag bármit megvalósítunk, amit a partnereink megálmodnak.

Kérem, említsenek néhány megvalósult vagy folyamatban lévő projektet, ahová már innen kerültek ki dekorbeton termékek.

Az üzem eddigi közel kéthónapos működése során már gyártott a Budai Irgalmasrendi Kórházhoz falburkolatokat, a Sasadi lakóparkba virágvályúkat és csúszásmentes padlóburkolatokat, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új épületéhez padokat, burkolatokat, fedköveket.

Emellett itt készültek a Lechner Ödön fasoron található Infinity Budapest projekt több mint 4000 darab egyedi tervezésű homlokzati burkolatai éppúgy, mint a fonyódi Sunset Resort apartmanházakhoz kerülő kerti bútorok, virágvályúk, burkolatok, vagy a Hercegkúton kihelyezett csomóponti kereszt.

A fent említett projektek a Grabarics Kft. által kivitelezettek. Az új üzem kizárólag a Grabarics saját kivitelezéseihez gyárt termékeket vagy külső megrendeléseket is fogadnak? 

A saját felhasználás mellett örömmel fogadjuk a külső megrendeléseket is. Az új technológiai gépláncunk beüzemelésre került, így megvan a kellő kapacitásunk a külső igények kielégítésére is.

Az érdeklődőknek milyen lehetőségei vannak a termékportfólió megismerésére? Hol tudnak érdeklődni?

A termékkörünk bemutatására vannak katalógusaink, melyekből ihletet meríthetnek a leendő vásárlóink, valamint honlapunkon is megtekinthető a termékpalettánk.

Ugyanakkor ezt a területet nem a szabvány termékek jellemzik, a dekorbeton megoldások alapvetően egyediek, a tervezői elképzelés és a műszaki tudás ötvözéseként jönnek létre, ez adja a különlegességét. Az elképzelések pontosítása érdekében konzultációs lehetőséget biztosítunk partnereink számára, illetve a dekorbeton üzletág vezetőnél, Benkő Józsefnél is érdeklődhetnek.

A cég segít a dekorbeton termékek tervezésénél is?

Igen, egy erős, ütőképes tervezőcsapattal rendelkezünk, amely mind statikai mind építészeti oldalról segíti ügyfeleinket.

Milyen további fejlesztéseket terveznek az üzemben?

Fejlesztésink során az alábbiakra helyezzük a fókuszt:

  • különböző termékstruktúrák speciális tulajdonságokkal való kialakítása, ennek megfelelő leképezési anyagok fejlesztése,
  • az elemek speciális rögzítése, összekapcsolása,
  • minél filigránabb és kisebb súlyú termékek létrehozása,
  • UHPC betonok statikai szállal történő megerősítése, felhasználási területeinek specializálása, iparszerű gyártására történő kialakítása.

Az érdeklődők kitől kérhetnek további információkat? 

Az alábbi elérhetőségeinken várjuk a leendő ügyfeleink megkereséseit:
Benkő József dekorbeton üzletág vezető
e-mail: benko.jozsef@grabarics.hu
Tel: +36 30 611 5015
http://www.gvb.hu/