Építészeti koncepció, amely nem csupán kevéssé szennyezi a Földet, hanem kifejezetten pozitív hatással van a környezetre, az épület használóira? Meglepő módon egyfajta választ éppen Kelet-Indiában, Kolkata külvárosában megvalósult irodaház ad a kérdésre!

Fenntartható biológiai kapcsolat az ember, az építészet és a természet között: ez volt a gerince az izgalmas indiai projekt építészeti koncepciójának. A látványban szokatlan, zöld megoldásokban élen járó irodaház megvalósítását már a tervezési fázisban az innovatív és 100%-ban a környezetet tisztelő gondolkodás hatotta át. A tervező, a Pasari Group tervein a kereskedelmi központ bármely ablakából feltáruló zavartalan kilátás, a lélegzetelállító panoráma pedig csak hab a tortán. Még manapság is rendhagyó a Biowonder energiamegtakarítási célú önakklimatizálódási elve és biofilikus jellege. Ennek lényege, hogy a fosszilis energiahordozók felhasználását minimalizálja, a természetes rendszerek pedig akklimatizációs technikákkal párosulnak. A Biowonder irodaház ezzel Kelet-India első E+ (pozitív környezeti hatású) kereskedelmi központja, amely az első Gold Green-besorolású, LEED tanúsítvánnyal rendelkező munkakörnyezet is egyben.

Mindez nem csak a környezetre, hanem egyúttal a benne dolgozók teljesítményére is pozitív hatással van, ugyanis 100%-ban zöld felületeinek köszönhetően maximálisan oxigéndús a munkakörnyezet. A tájépítészekkel kiegészült tervezői csapatot az emberek és a természet közötti kapocs ihlette, amelynek jelentősége napról napra fokozódik, legyen szó bármilyen projektről. Egyre inkább érezhető, hogy ez a fenntarthatósági szemlélet sok helyen már a tervezést alapelvek között szerepel.

A fenntartható építészet gondolata és a C2C elve

A világszerte számos jelentős építészeti projektben résztvevő üveggyártó cég, a Guardian Glass, Európában az első float üveggyártó cégként 2022-ben ismét elnyerte a Cradle to Cradle minősítést, annak is a szigorúbb, bronz szintű 4.0 verziójú elismerését. A Cradle to Cradle Building Charter alapelve, hogy arra ösztönzi a épületek megvalósulásának minden résztvevőjét, hogy a folyamat kezdetétől fogva szem előtt tartsanak bizonyos elveket. Ezek középpontjában a környezetre tekintettel zajló tervezés, kivitelezés, anyaghasználat és üzemeltetés áll. Mindez kiválóan illeszkedett a különleges kelet-indiai irodaház profiljához, így ez a C2C elv a Biowonder irodaház tervezői és a Guardian Glass közös nevezőjévé vált a munka során.

A „felmelegedés” kérdése – épületen belül, és azon kívül…

Tekintsük át, mit kínál mindez a szóban forgó irodaház használóinak!
A kolkatai épület 37 000 négyzetméterén a világ egyik legegészségesebb munkahelyi környezetét alakították ki. Mindezt úgy, hogy a hatalmas épület tetőtől talpig üveggel borított. Ashok Pasari, a Pasari Group elnöke szerint „a terek egyfajta nyugodt energiát sugároznak, amely csak a természethez fűződő szoros kapcsolaton keresztül valósulhat meg.” – majd így folytatja – „a Biowonder tervezése során célunk volt, hogy az épület elősegítse az emberek és a természet közötti kapcsolat erősödését, ami pedig termelékeny környezetet biztosít, így a stresszmentes, nyugodt és békés életvitel kulcsa.”

Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen teljes üveghomlokzat esetén hogyan alakítható ki a megfelelő beltéri klíma túlzott energiafelhasználás nélkül? A megalkotók számára a Guardian SunGuard High Performance (HP) Royal Blue 40, a Neutral Plus 50 és a Guardian SunGuard Solar Silver 20 üvegmodell adta meg a választ és fenntartható megoldást. Az épületenergetikai megfontolások ugyanakkor a megfelelő mennyiségű természetes fény beltérbe juttatásának elvével is összhangban álltak – mindez a megfelelő üveg-kombinációnak köszönhetően.

Környezettudatos építés itthon

Habár a beruházói döntéseket egyre gyakrabban befolyásolják a környezettudatos törekvések világszerte, és akár itthon is, továbbra sem számottevő az ebbe a felfogásba illeszkedő megvalósítás Magyarországon. Ennek oka azonban valószínűleg inkább anyagi természetű. Természetesen nem csupán az üveghomlokzatokba beépülő üvegtermékek kapcsán érzékelhető a törekvés és a valóság közötti kényszerű különbség. Ugyanakkor bíztató, hogy az építészeti megfogalmazásokban legalább már a törekvés felfedezhető.

 

Inspiráció a nagyvilágból Guardian üveggel: https://www.guardianglass.com/eu/hu

További információ ITT található.