Közismert tény, hogy ha egy szerkezeti síkon belül egymás mellé eltérő hővezetési tényezővel rendelkező építőanyagokat illesztünk, ott hőhíd jön létre a szerkezeten belül. Van azonban megoldás ennek kiküszöbölésére.

A tartószerkezetek adnak stabil alapot minden épületnek, ezért nem is kérdés, hogy a szerkezeti megoldást és a tartószerkezetbe beépítendő anyagokat gondos előre tervezéssel kell kiválasztani. Külső teherhordó falak falazási munkálataihoz felhasználhatunk különböző falazóelemeket, egy bizonyos épületszint felett tartószerkezeti meg­oldásként vasbeton pillért is kialakítunk, amely a függőleges teherhordó szerkezetet adja.

Nyílások feletti teherhordásra, teherátadásra pedig vízszintes teherhordó szerkezet készítünk, úgynevezett monolit vasbeton áthidalót, és a födémek síkjában elhelyezkedő vasbeton koszorú szintén elengedhetetlen része statikailag az épületszerkezetnek. Hasonló vasbeton szerkezettel épülnek az épület külső falának függőleges síkjából kinyúló erkélyek, teraszok is.

SZERKEZETI JELENSÉGEK

Megépült tehát a remek tartószerkezet. Mivel épületfizikailag közismert tény, hogy ha egy szerkezeti síkon belül egymás mellé eltérő hővezetési tényezővel rendelkező építőanyagokat illesztünk, ott hőhíd jön létre a szerkezeten belül, így akaratlanul szépen kialakítottuk a hőhidakat is… A vasbeton monolit szerkezetekben létrejött hőhidak többlet-hőveszteséget okoznak télen, a belső felületi hőmérsékletek eltéréséből adódóan pedig kialakulhatnak penészesedések, nedvesedések, amelyek következtében az épületek állagvédelmi szempontból is károsodhatnak. És akkor a belső komforttényezőkről még nem is beszéltünk.

Itt jön a tervezési svédcsavar: a hőhidak kedvezőtlen fizikai hatásainak megszüntetésére minden épület vasbeton tartószerkezetét egy hőtechnikailag speciálisan erre méretezett, kiegészítő hőszigeteléssel kell kívülről ellátni az építés során.

EXTRUDÁLT POLISZTIROL

URSA XPS PLUS

Az egészen a külső fal síkjáig felrakott kiegészítő hőhídszigetelés céljára kiválóan alkalmasak az URSA által gyártott vakolható felületű extrudált polisztirol (XPS) táblák.

A vakolható felületű URSA XPS PLUS és a 2 cm-es URSA XPS N-R-I extrudált polisztirol lapok nemcsak jó hőszigetelők, de magas nyomószilárdsággal is rendelkeznek. Kapillárisan zárt szerkezetük következtében csekély a vízfelvételük, fagyállók és magas a páradiffúziós ellenállásuk. Az egyszerű kézifűrésszel vagy egy éles késsel könnyen vágható és egyszerűen beépíthető táblák rothadásmentesek, alak- és formatartók.

A gyárilag ostyás felülettel ellátott URSA XPS hőszigetelő táblákon a vakoló- és ragasztóhabarcsok nagy szilárdsággal és megbízhatósággal tapadnak. A felületképzés történhet üvegszövet hálós, ún. „vékonyvakolatos” kialakításban, de lehet ún. hagyományos vakolatos rendszerű fém rabicháló-erősítéses megoldást is alkalmazni. Mindkét felületképzés esetében az adott vakolatgyártó alkalmazástechnológiáját kell figyelembe venni és betartani.

Az ostyaszerűen strukturált vagy vágott felületű URSA XPS hőszigetelő táblák nyomásállók, érzéketlenek a nedvességgel és elegendően ellenállók a vegyszerekkel szemben, így a betonnal közvetlenül érint­kezhetnek, tehát eredményesen felhasználhatók vasbeton monolit szerkezetek hőszigeteléséhez.

KIVITELEZÉSI SZABÁLYOK

Fontos tudni, hogy nemcsak az épület szerkezetépítésénél, hanem a betonozás előtt a zsaluzatban, vagy utólag, a kizsaluzást követően is elhelyezhetjük a táblákat. Be kell azonban tartani néhány íratlan sza­bályt az installáció során.

Amennyiben a hőhídszigetelést a zsaluzatba helyezzük, rögzítéstechnikai okokból a mechanikus (tüskés) rögzítést javasoljuk a zsaluzatba állításnál. A rögzítő tüskék hosszát úgy kell kiválasztani, hogy a vasbeton szerkezetben minimum 5 cm legyen a lehorgonyzása. A tüskék darabszámának mennyisége négyzetméterenként változhat a hőszigetelendő felület kiterjedésétől függően (de kb. 6 db/m2).

Ha nem vonalas szigetelésre (pl. koszorú) használjuk fel a hőszigetelő táblákat, hanem például egy kilógó vasbeton erkély elkészített zsaluzatára szeretnénk elhelyezni a szigetelést, úgy a táblákat egymás mellé szoro­san, hézagmentesen kell illeszteni, a sorokat egymáshoz kötésben kell kialakítani. Mindenképpen gondoskodni kell a táblák szétcsúszás elleni megtámasztásáról is.

Amennyiben a hőhídszigetelést a kizsaluzás után készítjük, a hőszigetelő táblákat pont- vagy sávszerűen kell felragasztani, mégpedig kizárólag olyan diszperziós vagy poliuretán bázisú ragasztóval, mely bizonyítottan alkalmas extrudált polisztirolból készült keményhab anyagok ragasztásához. Fontos tudni, hogy az oldószertartalmú ragasztók, illetve a legtöbb szerves oldószer megtámadja az URSA XPS-t, ezért kétség esetén ajánlott kikérni a ragasztóanyag gyártójának tanácsát vagy próbaragasztást végezni. Rögzítéstechnikai okokból javasoljuk a mechanikus rög­zítést is a ragasztás kiegészítésére, minimum 60 mm tányérátmérőjű dübel segítségével. A rögzítő dübelek darabszámának ajánlott mennyisége ennél a megoldásnál is kb.: 5-6 db/m2.

LÁBAZATOK TARTÓS HŐSZIGETELÉSE

Épületeink lábazati szerkezeteit különösen nagy gondossággal és szakszerűséggel kell hőszigeteléssel és vízszigeteléssel ellátni. Épületfizikailag ez a szerkezeti csomópont nagyon kritikus, az egyik leg­nagyobb hőhíd az épületekben, mert itt sokféle szerkezeti síkváltás és hővezetési tényezőjű anyag találkozik: az alaptest, a termett talaj vagy földfeltöltés, a földszinti padlószerkezet vagy pincefödém, a külső épület körüli járda, a felmenő falszerkezet és maga a lábazati fal.

Az ilyen típusú hőhidak télen többlet hőveszteséget okoznak. Az épület lábazatát a talajból és a légkörből támadó hatások igencsak intenzíven igénybe veszik: a talajban lévő nedvességek és vegyi anyagok különböző fajtái, a csapóeső, a járdáról felverődő mandiner vizek, a különböző mechanikai igénybevételek mind olyan szempontok, amelyeket egy lábazati szigetelés kialakításakor elengedhetetlenül figyelembe kell venni.

A MEGOLDÁS

Léteznek olyan anyagok, amelyek ezeknek az igénybevételeknek nagyon jó hatásfokkal állnak ellen – mint például az URSA XPS (extrudált polisztirol) vakolható felületű termékek –, ezért kiváltképp alkalmasak az épületlábazatok hőszigetelésére.

A beépítésnél a felületképzés többnyire üvegszövet hálós „vékonyvakolatos” kialakítású. A ragasztóhabarcsba (tapasz rétegbe) teljes felületen üvegszövet háló kerül beágyazásra, amelynek átlapolásai min. 10 cm szélességűek. Ezután következik az alapozóréteg felhordása, majd a lábazati fedővakolat elkészítése – mindez az adott vakolatgyártók utasításainak betartásával.

Az URSA 30 éve bizonyít a szigetelőanyag gyártók piacán az általa gyártott és forgalmazott megbízhatóan magas minőségű extrudált polisztirol és szálas ásványgyapot szigetelőanyagokkal. Szigetelés egy jobb jövőért.

 

Varga Tamás
alkalmazástechnológus
URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu