BIM használata nem elválasztható a szoftverektől, de ezen belül egy külön szegmenst jelentenek az alkalmazások, amely kifejezés alatt a mobil eszközökön futtatható programokat, megoldásokat értjük. Cikkünk elsődleges célja a BIM alkalmazások közötti eligazodás segítése, és csak másodsorban hivatkozunk szoftverekre.

NÉZŐPONTUNK

Kuczogi László
okl. építő mérnök,
okl. mérnök közgazdász
„Az építőipar digitális átállása” rovat vezetője

Az alkalmazások sokféle helyről, sokféle céllal jönnek létre, ezért először is vágjunk rendet, határozzunk meg szempontokat az alkalmazások értékeléséhez.

Talán legfontosabb, hogy milyen eszközön lehet használni a programot. Ha valaki meg szeretne nézni egy nagyobb épületet egy 5”-os telefonon, lehet hogy megjelenik, de kitépi a haját, mert folyton zoomolni kell.

Alapvetően két szegmensre bontjuk az alkalmazásokat: vannak, amelyeket csak tableten értelmes használni, és vannak, amelyek okostelefon kijelzőjén is használhatók (itt jelezzük, hogy hiába mondja a gyártó minden modell-megjelenítő alkalmazásra, hogy fut okostelefonon, nem soroljuk a telefonon használható programok közé).

Hasonlóképp szempont, hogy milyen operációs rendszeren fut. Vannak olyan termékek, amelyek csak iOS (Apple termékek) környezetben futnak, legelterjedtebbek az androidos környezetben futó megoldások, de léteznek Windows környezetű alkalmazások is. Nem vettük listára azokat, amelyek mobil eszköz böngészőjében futnak (a következő számban ezekről is írunk), illetve szintén nem tekintjük alkalmazásnak a virtuális szerveren keresztül (pl. Citrix) elérhető szoftvereket.

De ne dobjuk ki a BIM hagyományos dimenzióit sem, ahol 3D, 4D, 5D és 6D funkcionális csoportok szerint tudjuk értékelni, hogy adott szoftver a tervezést, a kivitelezést vagy az üzemeltetést támogatja. Kitérünk ennek egy részletesebb taglalására, ahol adott funkciók (kivéve modellezés) szerint ismerhetik meg a termékek lehetőségeit.

A cikket elsősorban egy saját szempontrendszer szerint taglaljuk, ahol 3 kategória szerint osztályozzuk a termékeket:

  1. Felhőalapú komplex megoldások, amelyeknek egyes részterületeire készültek mobilalkalmazások.
  2. Hagyományos, asztali BIM alapú megoldások, amelyek egyes területeire fejlesztettek mobilalkalmazásokat.
  3. Önálló alkalmazások, amelyek egy adott céllal, a BIM egy funkcióját kívánják mobil eszközön támogatni.

A fenti tagolást az indokolja, hogy a felhőalapú rendszerek új koncepció és cél alapján jöttek létre, teljes mobilitást biztosítva, ami várhatóan meghatározó lesz a jövőben. A hagyományos BIM alapú rendszerek mobilalkalmazásai egy-egy funkcióval próbálják az asztali számítógépes megoldást mobilizálni. Az egyedi mobilalkalmazás pedig egyedi céllal jön létre.

FELHŐALAPÚ MEGOLDÁSOK

A felhő használatáról és építőipari alkalmazási lehetőségeiről hosszabb cikk jelent meg (Napsütést hoznak a felhőszolgáltatások, Magyar Építéstechnika, 2019/11. 42), amelyben több szempont szerint taglaltuk hasznukat. Ha a BIM-re mint az épület teljes életciklusának menedzsmentjére gondolunk, akkor két dolgot kell kiemelni:

  • A felhőbe kerülve a BIM adatok elérhetők lesznek minden érintett számára, legyen az tervező, a kivitelezés műszaki ellenőre vagy művezetője. Mindenki egy forrásból dolgozik, egységessé válhat a kommunikáció.
  • Mivel felhőben van, ezért mindenkinek szinte mindenhol elérhető lesz, az információmegosztás egyszerűvé válik.

Ha végiggondoljuk, hogy hol jelent ez nagy előnyt az építőiparban, akkor rögtön megjelenik az a két terület, ahol a felhőalapú megoldások jelentik az optimális környezetet:

  • terv egyeztetése/felülvizsgálata,
  • kivitelezés követése/elszámolása.
BIMx

További BIM funkciók is megtalálhatók felhő alapon, de a fentebb említett területek mentén jöttek létre az elmúlt időszakban a megoldások. A felhőalapú BIM rendszerek legtöbb funkciója egy web böngészőn keresztül érhető el, de általában léteznek alkalmazások, amelyek célirányosan, de ezáltal korlátozott funkcióval érhetők el egy mobiltelefon kijelzőjén vagy tableten.

A tervegyeztetést támogatja a nagy építészeti fejlesztők egy-egy felhő megoldása, amely elsősorban az anyaprogram (REVIT, ArchiCAD, TEKLA) támogatására jött létre (BIM 360, BIMx, Trimble Connection).

Ezen megoldások mobilalkalmazásai részfeladatokat vesznek át a teljes funkcionalitást nyújtó web böngészős felülettől, elsősorban nézegető, felülvizsgálati funkciókat.

A programokban vannak kisebb eltérések, mennyire nyitottak, miként képesek egyéb dokumentumokat és rajzokat kezelni. Ezek mind iOS, mind Androidos verziója elérhető.

A BIM 360-nak van további 2 célalkalmazása, a Layout a kitűzést, felmérést segíti, a Team pedig kifejezetten a mérnökök, építészek együttműködését.

Ide lehet sorolni CYPE komplex BIM alapú tervező rendszer (rövidesen elérhető lesz Magyarországon) kollaborációs eszközét, a BIMserver.center-t, amely CYPE összetett funkcionalitása és jó mobilalkalmazhatósága miatt erős kihívó lehet.

Egy külön szegmenst alkotnak az anyamegoldás-mentes – szoftversemleges – megoldások. Itt érdemes kiemelni a DALUX programcsaládot, amely az egyik legkomplexebb BIM szolgáltatást nyújtja (3D-5D), és letölthető mind a Google Play-ből, mind az AppStore-ból két fajta alkalmazás.

A Dalux BIM Viewer nézegető, tervegyeztető funkciókkal rendelkezik, az építésvezetők eszköze pedig a Dalux Field. Nagyon hasonló a streamBIM felhőalapú BIM rendszer, amely az első 3 rendszerhez hasonló funkciókkal rendelkezik, így elsősorban tervezési időszakban használható. A kivitelezésre fókuszál a Grit Virtual, amellyel az építés projektmenedzsmentje támogatható BIM alapon, és tartozik hozzá egy mobilapplikáció.

Ide kell még sorolni az Autodesk nem olyan régen történt akvizícióját, az Assemble-t, amely az építés kezdetétől a végéig komplex megoldást tesz lehetővé BIM alapon.

Az Assemble Systems Mobile Apple mobil eszközökön a projekt legfontosabb információit teszi a helyszínen elérhetővé.

ASZTALI BIM SZOFTVEREK ALKALMAZÁSAI

Másik szegmens, amikor egy nagy BIM asztali szoftvercsaládnak van mobil kiegészítése. Ezek önállóan korlátozottan használhatók, igazi hasznosságát a hagyományos szoftverrel együtt érik el, céljuk az alapszoftver mobilitásának növelése.

A kivitelezési szakma számos ismert asztali megoldással rendelkezik. Érdemes megemlíteni a SYNCHRO Pro programcsaládot, amely talán a legjobb 4D BIM megoldás.

Ennek mobilos megoldása SYNCHRO Site, ami iOS környezetben, elsősorban iPAD-en nyújt segítséget az építkezésen dolgozóknak.

ProcoreBIM

Hasonló megoldás az STR Vision CPM komplex építőipari szoftver, amely első körben iPAD-re készült, de ma már az STR Vision Time Androidos verzió is képes a BIM 4D funkciók numerikus követésére, egyelőre olasz nyelven. Az amerikai kivitelező szakma népszerű megoldása a Pro-Core, amelyet több évtizede fejlesztenek, nem tekinthető teljesen BIM alapú szoftvernek, de a Procore alkalmazás alkalmas az építési naplózás követésére, illetve jobban a tárgyba illik a Procore BIM Module (Apple rajongóknak), ahol a virtuális valóságban nézhető a 3D-s modell.

Fentiek is mutatják, hogy a szoftverek 2 területre koncentráltak, amikor kifejlesztettek egy-egy alkalmazást:

  • a kivitelezésben használható egyszerűsített alkalmazásra, amiben rögzíteni lehet az előrehaladást, naplózni a problémákat a helyszíni munkatársaknak, akik nem biztos, hogy a digitális átállás sztrádáján száguldoznak;
  • a BIM modell megjelenítésre, amely segíti a jobb megértést, elsősorban a helyszínen.

Természetesen a modellező asztali rendszereknek is vannak mobil megoldásaik. Itt említést érdemel a SketchUp modellező rendszer Viewer alkalmazása, amelyben mobil eszközön is megtekinthető a modell.

Nehéz a határt meghúzni azon nézegető alkalmazásoknál, amelyek nem IFC fájlt használnak, de valamely módon kapcsolódnak egy BIM folyamatba illeszthető szoftverhez. Ilyenek lehetnek az DWG alapú CAD rendszerek (GstarCAD, ZwCAD, Bri-CsCad), amelyek tudnak IFC fájlt előállítani, van mobilalkalmazásuk (DWG Fast-View, CadPocets, Bricsys 24/7) a rajzok/modellek nézegetésére, de a 2 információ nem egy helyen találkozik, így ezeket már nem soroljuk a BIM alkalmazások közé.

EGYEDI ALKALMAZÁSOK

A BIM használata sokszor komplexen éri el az igazi hatást, de azért lehet helye olyan megoldásoknak, amelyek BIM alapon (értsd alatta, hogy használja a 3D modellt, vagy előállítja a BIM modellt, vagy hozzátesz információt) működnek.

OrtoGraph

A felmérési funkció támogatására jött létre az OrtoGraph hazai fejlesztés, amely külföldi sikerei után hazánkban is egyre többek számára ismert. A program egy iPad alkalmazásban képes felmérni a létező ingatlant több módszertan segítségével, és előállítani egy BIM modellt. A szoftver hasznos eszköz, lehetővé teszi, hogy gyorsabb és pontosabb felmérést végezzünk, legyen modellünk egy BIM alapú áttervezéshez vagy üzemeltetéshez. Egy kisebb alkalmazás a Project Manager BIM, amely ingyenesen letölthető a Google App Store-ból, és építkezések egyszerűbb projektjeinél használható.

Talán a legérdekesebb alkalmazás a BIM Terminology, amely összegyűjtötte a legfontosabb BIM-es rövidítéseket.

A BIM alapú alkalmazások elsősorban modellek nézegetésére, tervezői és kivitelezői együttműködésre, kommunikációra készültek.

Így önálló bevezetésük ritkán indokolt (kivéve talán az OrthoGraph), de a mobilalkalmazás jelentősen növelheti a BIM szoftvercsomagunk rugalmasságát, mobilitását. Ha a trendet nézzük, rövidesen lesz olyan megoldás, amely BIM 3D, 4D és 5D szolgáltatással bír, és talán a létesítménygazdáknak (6D) is találunk megoldást.

Az alkalmazások legtöbbje ingyenes, kezelőfelületeik általában könnyen érthetők, de angol nyelvűek (kivéve a BIMx). Valószínű, egy év múlva ebben a témában is egy teljesen más cikket lehet írni, mert a kütyük mindent visznek.