Ingatlan.com: a rozsdaövezetekben épülő lakások kiegyensúlyozottabbá tehetik a budapesti ingatlanpiacot

149

Hosszabb távon és megfelelő lakásszám esetén a rozsdaövezetekben megépülő lakások kiegyensúlyozottabbá tehetik a budapesti ingatlanpiacot, mert a növekvő kínálat a versenyhelyzetet fokozhatja az új lakások piacán.

A portál úgy véli, hogy a kormány által újra bevezetett kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa azoknál a lakásoknál, amelyek az úgynevezett rozsdaövezetekben épülnek meg, újabb átrendeződést eredményezhet a használaton kívüli iparterületekkel rendelkező budapesti városrészekben, de akár a többi nagyvárosban is.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a rozsdaövezetek bevonása több szempontból is kedvező a lakáspiacra. Egyrészt  bővül a lakásfejlesztésre alkalmas telkek kínálata. Másrészt évtizedes kérdésre ad választ azzal, hogy az érintett területek megújulnak. Lényeges az is, hogy több olyan külvárosi részt tesz fel a lakáspiaci térképre akár Budapesten, akár a többi nagyvárosban, amelyek eddig nem voltak fókuszban. Megfelelő volumenű rozsdaövezeti fejlesztésekkel így hosszabb távon kiegyensúlyozottabbá válhat a fővárosi lakáspiac – tette hozzá.

Az ingatlan.com elemzése szerint a rozsdaövezetekkel rendelkező budapesti kerületekben az elmúlt 4 évben 86-128 százalékkal drágultak az új lakások. Ugyanakkor a mostani bizonytalan piaci helyzetben lehetetlen megmondani az árak jövőbeni alakulását.

 

 

Forrás: MTI