Az építőipari termelés trendje (2015 havi átlaga = 100) Forrás: KSH

2020 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 2,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 1,6, az egyéb építményeké 4,2%-kal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a januárihoz mérten 6,1%-kal nőtt. A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban még nem jelentkezett.

Az előző év azonos hónapjához képest 2020 februárjában mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 1,6, az egyéb építményeké 4,2%-kal.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 4,0%-kal csökkent, míg az egyéb építmények építésében 5,2, a speciális szaképítésben pedig 5,5%-kal bővült a termelés. Februárban ipari épületeken, útépítéseken és vasútfelújításokon végeztek nagy értékű munkákat.

megkötött új szerződések volumene 2,7%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 7,8%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 16,2%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 15,2%-kal elmaradt a 2019. február végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 9,8%-kal nőtt, az egyéb építményeké 25,7%-kal csökkent.

2020 első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 0,2%-kal emelkedett.

 

További információ: www.ksh.hu

 

 

Forrás: KSH