Budapesten tartotta plenáris ülését az európai BIM szabványosítási bizottság

1344

Az európai országok BIM szabványosítási bizottsága (CEN TC 442) a Graphisoft meghívására 2023. június 14-15.-én Budapesten tartotta a plenáris ülését. A testület fogja össze és végzi az európai országok BIM szabványosító testületeinek munkáját számos más érintett európai és nemzetközi szervezet bevonásával. A program alatt a magyar kormány képviselője és a bizottság vezetője kölcsönösen tájékoztatta egymást a magyar BIM koncepcióról, illetve a nemzetközi szabványalkotás aktualitásairól.

Az európai szintű BIM szabványosítási munka célja, a teljes építési szektor digitális alapú működési kereteinek létrehozása

A szabványosított digitális munkafolyamat biztosítja, hogy idő- és költségkeret túllépés nélkül valósuljon meg beruházás, valamint az építmények teljes életciklusát a hatékonyság, a veszteségek és hulladékok keletkezésének minimalizálása, illetve a fenntarthatóság jellemezze. A bizottság munkájának köszönhetően az európai országok 2016 óta folyamatosan kihirdetik az egyre szélesebb szakmai területeket érintő BIM szabványokat. A BIM szabványokat elsőként alkalmazó országok gazdaságai pedig már megtapasztalják a modell üzleti előnyeit is.

Magyarország a bizottság létrejötte óta részt vesz a szakmai munkában, a Magyar Szabványügyi Testület keretén belül működő MSZT/MB 442 tükörbizottsággal. A plenáris ülés vendéglátója, a Graphisoft alapítása óta tagja a hazai és az európai BIM munkabizottságnak. A testület magyar szakemberei a nemzetközi munkafolyamattal olyan tudásra és tapasztalatra tesznek szert, amely segíti a hazai BIM szabályozás sikeres megalkotását és alkalmazását.

Reicher Péter, a Graphisoft Magyarországért felelős ország igazgatója elmondta, hogy: ”Kezdeményezésünkre érkeztek Magyarországra a BIM szabványosítás nemzetközi szakemberei, és ez alkalom arra, hogy a magyar BIM szabályozás alkotói találkozhassanak az európai szabványalkotókkal. A program alatt a magyar kormány képviselője tájékoztatta a BIM koncepcióról az európai testület képviselőit, illetve megismerhették az európai BIM szabványalkotás folyamatát. Várakozásunk szerint ez segítheti az európai szabványok sikeres magyar adaptálását. Vállalatunk számára ez a munka azért is fontos, mert az építőipar digitalizálását a gyakorlatban a szoftverfejlesztők valósítják meg. Európában egyébként egyre több ország alkotja meg és használja a közös építőipari szabványrendszert, ami biztosítja, hogy bármely országban, azonos minőségben képesek beruházást hatékonyan megvalósítani.”

 

Forrás: Graphisoft