BIM World München: a régió legnagyobb digitális építőipari kiállítása

3247

A német építőipari vállalatok fele már BIM munkafolyamattal tervez és kivitelez

A napokban megrendezett BIM World München szakkiállításon és vásáron több mint 8000 látogató vett részt, köztük a német piac vezető tervezőszoftverének fejlesztője, a Graphisoft és tulajdonosa, a Nemetschek csoport. A német nyelvterületek építőiparának legnagyobb tematikus konferenciáját és kiállítását hagyományosan november utolsó napjaiban rendezik meg, bemutatva az intelligens tervezés és kivitelezés legmodernebb digitális megoldásait, illetve a várható fejlesztési trendeket.

A német nyelvterületek építőiparainak legnagyobb évenkénti szakmai találkozója a müncheni BIM World szakkiállítás és vásár. Az eseményre Ausztria, Svájc, Németország építőipari cégei, valamint a digitális megoldások fejlesztői érkeznek, és a több mint 8000 résztvevő megismerheti a régiós és a globális digitális trendeket. A kétnapos esemény az iparági élvonal, valamint az úttörő megoldások bemutatása mellett összességében az építőipar dinamikus piactere. A fejlesztők között a Nemetschek csoport magyar központú vállalatával, a Graphisofttal is találkoztak a felhasználók. Az Archicad a magyar mellett a német és svájci építészpiacon is piacvezető BIM megoldás, ezért fokozott volt az érdeklődés a vállalat digitális platformfejlesztése és a Mesterséges Intelligencia felhasználásának első megoldása iránt. Emellett a magyar keresletnél erősebb igényt tapasztalt a vállalat a német felhasználóknál a mennyiségi kimutatás és minőségellenőrzési megoldások iránt, amit a vállalat Solibri terméke kínál.

Reicher Péter, a Graphisoft ország igazgatója elmondta: „Évek óta résztvevői vagyunk ennek a rangos eseménynek, és idén érdekes volt megtapasztalni, hogy a német nyelvterületek építőipari cégei máris elkezdték keresni a mesterséges intelligencia építőipari felhasználásának lehetőségeit. Ez arra utal, hogy a vállalatok készek, illetve készülnek a BIM összetettebb alkalmazására.”

Új felhasználói igények jelentek meg a kivitelezés és az üzemeltetés terén

A müncheni építőipari szakkiállítás és konferencia egyesíti a teljes BIM ökoszisztémát, és a régió összes érintett iparági szereplőjének a legnagyobb szakmai találkozóhelye. A résztvevők teljes képet kapnak a BIM technológiai megoldásokról és trendekről, illetve a szabályozottságról is. Az esemény egyértelműen tükrözte, hogy a digitalizáció magas szinten elfogadott a német-osztrák-svájci építőipari szektorokban, és ez nemcsak a nagyvállalatokra, generálkivitelezőkre igaz, hanem a kisebbekre is. Az intelligens tervezés mellett az idén egyértelműen érezni lehetett, hogy új felhasználói igények jelentek meg a kivitelezés és az üzemeltetés területén, mégpedig a digitális adatmegosztás és feldolgozás szofisztikált megoldásaira. Az intelligens tervezés alkalmazásának egyre nagyobb térnyerésével létrejövő épület adatbázisok felhasználása még kiaknázatlan lehetőség, ezért nem meglepő, hogy a kivitelezőket és az üzemeltetőket megcélzó start-upok is megjelentek a kiállítók között.

BIM folyamatokra épülő építőipari értéklánc szerepe

Az épületinformációs modellezés célja az iparág hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tétele, hangzott el számos előadásban. Azonban sok cég megfeledkezik arról, hogy ez csak akkor lesz hosszú távon sikeres, ha a beruházó és az üzemeltető felhasználhatja a tervezésből és kivitelezésből származó adatokat. Aki épületinformációs modellezéssel (BIM) tervez és épít, a folyamat során hatalmas építmény-adatbázist épít fel. Ennek felhasználása előnyt jelent a tervezés során vagy az építkezésen, más része a fenntartható és hosszú távú hatékony üzemeltetéshez szükséges. Viszont ahhoz, hogy az építmény élettartama alatt hozzáférhető és használható legyen ez az adatbázis, a teljes építőipari ciklus során a BIM folyamatnak veszteségmentesnek és zökkenőmentesnek kell lennie.

A legfrissebb adatok szerint Németországban a BIM-képes vállalatok 64%-a folyamatosan használja a BIM-et, és a 2024-es projektjeik több mint felét már BIM szerint valósítják meg. Sőt, a BIM projektek 41,5%-ában létrehozzák az épület digitális ikerpárját, a digital-twin adatbázist is.

Miközben egyre több start-up cég jelenik meg az intelligens tervezésére ráépülő, kiegészítő megoldásokra specializálódva, még folyamatosan fejlődik az intelligens tervezői munkafolyamat is. Sőt, a BIM szabványok és szükséges nemzeti szabályozások sem teljesek az említett országokban sem. A piaci gyakorlat néhol megelőzi a szabályozást, emiatt a vállalatok felismerték, hogy a BIM alkalmazásával keletkező új adatmennyiség kezeléséről és felhasználásáról is rendelkezniük kell a projektszerződéseikben is, hiszen ez hosszútávon nagy érték.

A digitalizáció terjedésével bővül a megoldások kínálata is, ami felveti a kérdést, hogy az építési digitális folyamat mikor használható ki hatékonyan a felhasználó és a szolgáltatók szempontjából. Mivel számos bevált eszköz található a piacon, amelyek segíthetnek a hatékonyabb erőforrástervezésben, a jobb építési módszerekben, valamint az eszközök hatékonyabb üzemeltetésében és karbantartásában, ezért a megoldások választása fontos szemponttá vált, ami új tanácsadói szolgáltatókat is életre hívott.

A építőiparban egy teljes technológiaváltás lassabb folyamat, mint más üzletágban

A vállalatok gyakran küzdenek különféle örökölt problémáikkal és megpróbálják korábbi megoldásaikat is átmenteni, nem figyelve arra, hogy azok miként tudnak majd együttműködni más rendszerekkel. A szakmai előadásokban azt is bemutatták, hogyan működnek együtt a különféle rendszerek az interoperabilitást biztosító IFC protokollon keresztül. Ez lehetővé teszi a rugalmas tervezést, például az összetett épületmodellek esetén az IFC használatával, amely elkerüli az adatvesztést és a különböző fájlok integrálásával kapcsolatos problémákat.

 

Forrás: Graphisoft