Őrmező és Kelenföld két ikonikus épülete is elnyerte az Építőipari Nívódíjat

409

Az elmúlt években dinamikusan fejlődő kelenföldi városközpont arculatát meghatározó két épület is Építőipari Nívódíjat nyert. Az egymás szomszédságában, Kelenföld és Őrmező határán épült irodaház és kereskedelmi komplexum látványos formatervezésükkel és innovatív építészeti megoldásaikkal a helyi közösségek és a szakma elismerését is kivívták az átadásuk óta eltelt időben. A Paulinyi & Partners kiemelkedő tervezői munkáját és színvonalas kivitelezést mindkét épület esetében Építőipari Nívódíjjal jutalmazták a december 7-i díjátadó gálán.

Két kiemelt fővárosi projektjével is sikerrel pályázott a Paulinyi & Partners építésziroda az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) Építőipari Nívódíjára. Az 1999-ben létrehozott elismerés a tervezők mellett kitünteti a fejlesztő és kivitelező partnereket is, az épület teljes megvalósítását díjazza a szakemberekből álló döntőbizottság. Idén így mindkét épület esetében a fejlesztő Futureal-t is díjazták. A Budapest ONE irodaház kategóriában, míg az Etele Plaza kereskedelmi létesítmény kategóriában nyerte el a rangos díjat. A díjakat az ÉVOSZ Évzáró Ünnepi Közgyűlésén, az ágazat legfontosabb képviselőinek jelenlétében adták át. Az eseményen a Paulinyi & Partners nevében Dr. Paulinyi Gergely, elnök-vezérigazgató, a projekteken dolgozó vezető munkatársak jelenlétében vehette át a díjakat.

„Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy az általunk megálmodott Budapest ONE-t és az Etele Plazát is elismeri a hazai szakmai közösség, és ezt most az Építőipari Nívódíjjal is megerősítették. Mindkét épület az innovatív, emberközpontú és jövőbiztos építészetet képviseli, a célunk, hogy ezt a szemléletet meghonosítsuk a hazai piacon. Úgy gondolom, hogy a Budapest ONE elismerése egy jelentős lépés ezen az úton, hiszen azt mutatja, hogy a kerület lakosai és az ott dolgozók mellett az építőipari szakértők is pozitívan látják az épület szerepét az új városközpont fejlődésében.” – mondta el Dr. Paulinyi Gergely a díjak átvételekor.

A díjazott Budapest ONE hullámvonalra épülő kialakításának és színes lamellákból álló homlokzatának köszönhetően egyedülálló jelenség 

A Budapest legnagyobb multimodális közlekedési csomópontjában elhelyezkedő 65 ezer m2-es irodaház három ütemben épült meg, és 2022-ben nyerte el a most is látható, végleges formáját. A Budapest ONE tervezésénél a dolgozók komfortját és a környezettudatos, zöld megoldásokat egyaránt szem előtt tartották, amit a nemzetközi minősítő rendszerekben WELL Building Platina és BREEAM Excellent minősítésekkel jutalmaztak.

Budapest ONE projekt résztvevők: 

Felelős tervezők: Dr. Paulinyi Gergely Dla. vezető tervező, Dr. Reith András Phd. vezető tervező, Vámossy István
Építész főmunkatárs: Dr. Burián Gergő Dla.
Belsőépítészet: Vass Orsolya
Projektvezetők: Balaskó Miklós, Haaz Imre, Kiss Márton

Budapest One irodaház

A két épület nem csak a környezetükhöz, de egymáshoz is kapcsolódik, a közlekedési csomópont két végén egyfajta tengelyt alkotnak, amely körül új városnegyed épülhet ki – mondta el Vámossy István, a Paulinyi & Partners projektigazgatója. – Az Etele Plaza remekül illeszkedik egy modern városközpontba, hiszen úgy terveztük meg, hogy ne csak hagyományos kereskedelmi funkciók ellátásra legyen alkalmas, hanem közösségi térként is jól hasznosítható legyen, a környéken élők és dolgozók személyes vagy akár szakmai találkozóinak helyszíneként.”

Az Etele Plaza Magyarország első okosplázájaként új szintre emelte a kereskedelmi-szolgáltató épületek hazai megítélését

A létesítmény vizuálisan izgalmas térszerkezete eltér a hagyományos, dobozba zárt elrendezéstől, és 900 m2-es üvegfalával egyedülálló a megjelenése a hazai bevásárlóközpontok között. Az Etele Plaza fenntartható építészeti megoldásait is értékelte a nemzetközi szakma, az épület a BREEAM Very good minősítését érdemelte ki. A pláza a fiatalabbak körében is népszerű, hiszen olyan saját applikációval rendelkezik, amely a tájékozódási funkciók mellett a megvásárolni kívánt termékek előrendelésre is alkalmas.

Etele Pláza projekt résztvevők: 

Felelős tervezők: Dr. Paulinyi Gergely Dla., Tömösi Örs, Vámossy István
Belsőépítészet: Vass Orsolya
Projektvezetők: Baranya Tamás, Krocskó Krisztina, Mészáros Márton, Nagy Emese

Etele Pláza

A Paulinyi & Partners a most nívódíjakkal jutalmazott épületek tervezésén túl is számos kivételes projekten dolgozik. 2022 őszén a vállalat holdkőzetből megépíthető űrbázisának tervét mutathatta be a párizsi Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson. Magyarországon a jelentős középületek sorába tartozik a szintén 2022-ben bemutatott és hamarosan megépülő Budai Egészségközpont szakkórháza, amelyet nemzetközi együttműködésben terveztek a Paulinyi & Partners szakemberei.

 

Forrás: sajtóközlemény