•  

 

   
 2018. március 21., szerda

 

 • V4 ARCASIA alairas csoportkepAz több mint egy évtizede október első hétfőjén ünnepelt Építészet Világnapja nem csupán számos olyan eseménynek ad teret, amely a szakma mellett a közvélemény figyelmét az építészetre irányítja, de apropót ad annak is, hogy az ezen a területen dolgozó szakemberek az épített örökséggel kapcsolatos felelősségéről, feladatairól és lehetőségeiről is elgondolkodjunk." – mondta el Kálmán Ernő, a Visegrádi Országok Építészeti Alapítványának (V4AF) magyar elnöke.

  A szakember szerint az Építészet Világnapjának egyik legaktuálisabb kérdése a műemlékvédelem és a kultúrák békés egymás melletti kölcsönös tiszteletben tartása. A nyár elején e témában, a frissen felújított Klébelsber-kastélyban lezajlott nemzetközi konferencia után a világ legtöbb építészét tömörítő ARCASIA, az Ázsiai Építész Szövetségek Regionális Szervezete és a Visegrádi Négyek Építészeti Alapítványa kerekasztal beszélgetése után közös nyilatkozatot írt alá ebben a témában.

  ARCASIA-V4 declaracioKálmán Ernő szerint- „Az építészet a különböző kultúrák tükre, a közép-európai országok monarchiabeli egységes arculata Ázsia számára minta értékű. Ezt a közös értéket Hudec László shangha-i építészeti munkássága reprezentálja, aki 2018-ban lesz 100 éve, hogy a kínai fővárosba érkezett. Fontos, hogy ezt a századfordulós építészeti hagyományt megőrizzük, módszereinket, eredményeinket megmutassuk a világnak."

  A konferencia az évek óta folyó nemzetközi együttműködés fontos eseménye volt, amelyet 2018-ban újabbak követnek majd.

   

   

  A deklaráció magyar nyelvű fordítása:

  Az ARCASIA (Ázsiai Építészek Regionális Tanácsa) és a V4AF (Visegrádi országok (Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) Építészeti Alapítványa)
  nyilatkozata az építészeti örökség adaptív újrahasznosításáról
  Budapesten, 2017. július 1-jén megtartott kerekasztalt követően

  Kinyilvánítjuk, hogy a kultúra és a kulturális sokféleség megőrzése a világon minden ember kötelessége. Az örökség megóvása éppen jövőnk szempontjából fontos. Az ARCASIA és a V4 Építészeti Alapítvány együttműködésének alapját ez a gondolat képezi. Kinyilvánítjuk, hogy közös célunk és feladatunk az örökségre, valamint az építészeti örökség adaptív újrahasznosítására vonatkozó tudás megosztása és cseréje, többek között az egyetemeink között a tudás megosztása és a tanárképzés céljából megvalósítandó tanár- és diákcsere, illetve kiállítások és workshop-ok szervezése révén. Nemcsak a kortárs építészetet, hanem a régi korok építészetét is tisztelettel kell öveznünk. Az építészeti örökség megítélésében nemcsak az építmény kora és mérete képvisel értéket. Sürgetően szükségesek a tapasztalt építőmesterek, az építészeknek és a mesterembereknek pedig kölcsönösen tanulniuk kell egymástól. Fokoznunk kell a társadalom, a kormányok és a politikusok érzékenységét. Az építészeti örökség értékét, sőt a közösség számára képviselt kereskedelmi értékét is hatékonyan és megfelelően kell kommunikálnunk.

   

         S. M. Jahangir Khan                                                            Kálmán Ernő
           ARCASIA elnöke                                                    V4AF Tanácsadó Testület tagja

   

   

  Forrás: Build-Communication Kft.

   

   

  Eseménynaptár

  Március 2018
  H K Sz Cs P Szo V
  26 27 28 1 2 3 4
  5 6 7 8 9 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 31 1

  Keresés

  kepzes 180x240

  MEHI-kepzes 180x180

  Banner-MAPASZ-120x240

  Partnereink

  EVOSZ-logo

  measzlogo fb

   

   

   

   

  proidea-logo-fb

  VarepitoPalyazat logo-web

   

   

  bme logo-kicsi

   

  Ybl-logo-kicsi

    mapasz-logo-web

   

  zeosz-logo-webebsz logo 2

   

   

   HuGBC LOGO kicsi

   

  TEGY-web

   Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

   Hazicincer logo

      Kivet-logo-web

   

   

   

   

  Construmalogo-web

    emsz-logo-web180

  mti hirfelhasznalo

   

  dimag logofinal-web

   
   
   observer logo-web