A benevezett 87 nemzetközi tető közül idén ismét sikerült három magyar tetővel dobogóra kerülnünk: a Magyar Zene Háza aranyérmet, a Néprajzi Múzeum ezüstérmet, a Nyugati pályaudvar bronzérmet kapott október 13-án, az olaszországi Meranóban megrendezett díjátadó gálán. 

Az épületburok témakör (a tető, a homlokzat és a szigetelés összefogó elnevezése) nemzetközi szakemberei, legbefolyásosabb döntéshozói, cégvezetők, oktatók, építőanyag-gyártó cégek felsővezetői részvételével megtartott 2 napos bolzanói építőipari konferenciát követte a világbajnokság eredményhirdetése egy elegáns gála keretében.

Aranyérmet nyert lapostető szekcióban a METAL HUNGARIA HOLDING Zrt. a Magyar Zene Háza extravagáns tetőszigetelésével

A ház a kiemelkedő látogatottság mellett Magyarország egyik legtöbbet posztolt épületévé vált. Számtalan fotón, videón köszön vissza egyedi üvegfala a social media felületeken, itthon és külföldön egyaránt. Az épület ikonikus jellemzője az organikus, lebegő tetőszerkezete, melyet a hang rezgésének vizuális képéből, a hanghullámból kiindulva formált meg a tervező. A tetőzetében szinte nincsenek szögletes elemek, csak kizárólag hullámzó formák; felületét közel 100 egyedi tervezésű fénykút töri át, amelyek közül több átvezeti a természetes fényt a belső terekbe, és ezzel különleges atmoszférát teremt.

A Metal Hungaria Holding Zrt. nevében a díjat Karsai István vette át.

A Magyar Zene Háza nyitása óta Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális intézményévé vált. Már egymilliónál is többen jártak a Liget Budapest részeként megvalósult intézményben, ezzel példátlanul rövid idő alatt a fővárosi kulturális élet egyik emblematikus helyszíne lett. A fellépők és a közönség visszajelzései, valamint a látogatottsági adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a Magyar Zene Háza nem csak különleges építészeti műalkotásként, hanem sokrétű programkínálata révén is sikeresen kapcsolódott be a fővárosi kulturális élet vérkeringésébe.

Ezüstérmes lett lapostető szekcióban a Renomé-Bau Kft. és a Lajta-Duna Építő és Vízszigetelő Kft. közös projektje, a Néprajzi Múzeum speciális tetőszerkezete

2022 májusában látványos kiállításokkal nyitotta meg kapuit a Néprajzi Múzeum új, a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult épülete. A múzeumban interaktív tárlatok mellett, mintegy 4000 műtárgyat felvonultató, lenyűgöző Kerámiatér és a Liget Budapest Látogatóközpontja várja az érdeklődőket, Budapest aranykorát bemutató óriásmakettel. A nyitás óta eltelt közel egy év alatt a Néprajzi Múzeum látogatottsága már megközelíti félmillió főt.

A díjat Fleisz Júlia vette át a Lajta-Duna Építő és Vízszigetelő Kft. képviseletében.

Az épület ikonikus formáját különleges műszaki megoldás adja, íves architektúráját a hidakhoz hasonlóan utófeszített szerkezet tartja. Ezen kapott helyet az épület jellegzetessége, a hatalmas, gyakorlatilag a Városliget zöld kiterjesztéseként funkcionáló tetőkert. Az épület domboldalain több mint 3.000 köbméter, speciális tápanyagokkal dúsított termőtalajt terítettek el, melybe gazdag növényvilág került telepítésre. Nem véletlen, hogy ez a több, mint 7.000 négyzetméteres tetőkert Budapest egyik kedvelt találkozóhelyévé vált, kiránduló iskoláscsoportoktól a piknikező családokon át leánykérésekig, már számtalan élménynek adott helyszínt.

A bronzérmet a fémlemezfedés kategóriában a HOREX Kft. kapta a Nyugati pályaudvar tetőjével 

A Nyugati pályaudvar első két ütemében a HOREX Kft. ács, tetőfedő, bádogos és díszműbádogos kivitelezést végzett. A munkát 2020 júniusában kezdték el és 2022 szeptemberében fejezték be. Az ács és bádogos kivitelezés folyamán több, mint 1000 köbméter faanyagot építettek be, 10.481 négyzetméter korcolt lemezfedést készítettek el, 1.043 méter belső helyzetű, kettősfalú csatornával, valamint 1.767 db díszműbádogos elemet helyeztek el. (Pl. egy darab oroszlán dísz présmunkáihoz 37 db öntvény-szerszámpárt kellett gyártani és használni). 2.144 méter tagozatos párkányt és díszes élgerincet gyártottak és helyeztek el.

Képen (balról jobbra): ifjabb Reznicsek Zoltán, Reznicsek Zoltán (HOREX) és Birghoffer Péter (Rheinzink Magyarország)

Munkájukat nagyban segítette dr. Birghoffer Péter okleveles építészmérnök és szaktervező. A határidők betartása érdekében a díszműbádogozás egyes elemeinek előregyártásába, illetve egyes épületrészek díszműbádogos kivitelezésébe alvállalkozókat vontak be: Bilonka István díszműbádogos mestert és csapatát, Németh Zoltán díszműbádogos mestert és csapatát (Alu-Flamand Kft.), Rézműhely Kft. díszműbádogos csapatát Barabás Tibor és Budavári József vezetésével, valamint Zellei Zoltán díszműbádogos mestert.

A bontási és építési munkálatokokban 15 fő vett részt. Az ácsmunkák kivitelezésében három ács csapattal dolgoztak együtt. Az épületbádogos munkák során megközelítőleg 35 fő dolgozott a helyszínen. Az egyszerre akár-négy öt épületrészen történő párhuzamos munkavégzés, a kötbérterhes határidők, a nagy elemszámú díszműbádogos munka nagyfokú odafigyelést és kellő előrelátást követelt meg.

A HOREX KFT. nem először állhatott dobogóra ezen a versenyen: korábban a Zeneakadémia tetőjével és két éve a Budavári Lovarda tetőjével is győzött már a VB-n.

A versenyről

Az IFD egy világméretű szakmai szervezet, ami a nemzeti tetős szövetségeket fogja össze: 22 ország 15 ezer tetőfedő cégét foglalja magában. A szervezet Magyarországot képviselő tagja az ÉMSZ. Négy szekcióban pályázhatnak az IFD Award-ra a szervezet rendes tagjai és a nemzeti szövetségek: lapostető, fémlemezfedés, homlokzat és magastető kategóriákban.

A minden páratlan évben megrendezett IFD Award idei versenyén az európai országok mellett az USA, a Dél-afrikai Köztársaság és Kína is képviseltette magát, így nagyon erős mezőnyben sikerült az ÉMSZ által benevezett 9 projektből háromnak dobogóra kerülnie.

A zsűri a tetős és a szigetelő szakma legismertebb nemzetközi szakembereiből áll. A verseny zsűrizését általában a precíz svájci/német/osztrák szemlélet jellemezi, de idén a projektek méretéből adódó speciális kihívások mellett a kreativitást is figyelembe vették a pontozásnál. Az idei eredmények azt mutatják, hogy most az ítészek inkább a jövőbemutató, formabontó kivitelezéseket értékelték.

Az idei kimagasló siker is bizonyítja, hogy a magyar szigetelő és bádogos szakemberek, a tetős szakkivitelezők felkészültsége svájci, osztrák, német kollégáikéhoz hasonlóan magas színvonalú.

 

Forrás: ÉMSZ