A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság mérkőzéseinek otthont adó MVM Dome világítástechnikai rendszere a legmodernebb megoldásokat vonultatja fel. Homlokzati fényeit egy több mint 10.000 digitális címből álló rendszer szabályozza, sportvilágítása pedig a legmagasabb fokú világversenyek HDTV közvetítéseire alkalmas.

MVM Dome homlokzatvilágítás

Az MVM Dome rendkívül izgalmas szakmai kihívás elé állította a BE LIGHT! szakembereit. A vállalat a Dome teljes építészeti-, sport- és díszvilágításának tervezésében és felprogramozásában vett részt, céljuk egy olyan rendszer létrehozása volt, amely 50.000 négyzetméteren mutatja be, hol tart ma a világítástechnika és a vezérlés.

A homlokzati koncepció megvalósítását hosszas előkészítés előzte meg: Skardelli Györggyel, a Közti Zrt. vezető tervezőjével és Scheer Sándorral, az építéssel megbízott Market Zrt. vezérigazgatójával közösen egy olyan nem mindennapi rendszert alakítottak ki, mely keretében a homlokzat palástjába, az úgynevezett izomrostokba rejtik a világítótesteket, ráerősítve az komplexum építészeti jellegére. Innen világítják meg a lámpatestek a hatalmas felületet. Az RGBW-s lámpatestek DMX protokollon kommunikálnak, így azok egyesével vezérelhetőek. A lassú átúszások, pulzálás mellett a DMX rendszer lehetővé teszi a gyors jelenetváltások előhívását is, segítségükkel az egész épület „mozgásba hozható”.

Az épület nem csak kívül, de belül is tele van ötletes megoldásokkal. Az aulaterében egy grandiózus függesztett fényinstalláció fogadja a látogatókat, mely Csehországban készült a LASVIT manufaktúrájában, és összesen 848 darab kézzel készített üvegcső alkotja. AZ RGBW világító egységek szintén vezérelhetők, a BE LIGHT! csapata ez esetben is több dinamikus világítási jelenetet programozott fel.

Az aulaterében egy grandiózus függesztett fényinstalláció fogadja a látogatókat

Elhagyva a főbejáratot érünk a kerengőkbe, illetve a közösségi terekhez. Ezeken a területeken a világításáról az MVM Dome belsőépítésze, az MCXVI Építészműterem tervei alapján gyártott egyedi lámpatestek gondoskodnak. A függesztett profilok gyakorlatilag végigvonulnak az épület egészén, remek kontrasztot képezve a sötét tónusú mennyezettel. Nem pusztán funkciójukat töltik be, de markáns formájuk és mennyiségünk miatt meghatározó design elemmé, a belső tér védjegyévé lépnek elő.

MVM Dome kerengő megvilágítása

Hasonlóképp a minimál, letisztult formák köszönnek vissza VIP boxokban, igazodva a belsőépítészeti koncepcióhoz. Az általános világítást áramsínbe illesztett lineáris LED lámpatestek biztosítják, melyek végeinél 1-1 kiemelő, irányítható orientációjú spot kap helyet.

Egy ilyen jellegű létesítmény, így az MVM DOME szíve is maga a küzdőtér: A szabályozható sportvilágítás a legmagasabb fokú világversenyek HDTV közvetítéseire, valamint a flicker free technológia miatt szuperlassított felvételekre is alkalmas. A világítási rendszer rendezvények, koncertek lebonyolításánál is fontos szerepelt tölt be, alkalmas a nézőtér színhőmérsékletének változtatására, amivel a nézőtér világítása a csarnok átalakítása nélkül, pusztán a világításvezérlésen keresztül, programozott módon képes funkciót váltani. Ez, ilyen teljesítményű lámpatestek esetében, európai szinten is első és egyedülálló.

MVM Dome küzdőtér megvilágítása

 

Forrás: Octogon Communication