Átadták a Corvinus Egyetem új, jövőbe mutató campusát 

190

Az ország legfenntarthatóbb felsőoktatási épületének otthont adó Gellért Campust február 22-én ünnepélyes megnyitón adták át a Corvinus egyetemi polgárainak Újbudán. A közösségi tervezés alapján készült, 680 hallgató befogadására alkalmas budai campus kooperációra ösztönző oktatási terekkel, négyemeletes kollégiummal, valamint sportközponttal és parkkal várja az egyetemi közösséget.

„A Gellért Campus arra vállalkozik, hogy megmutassa, hogy működik egy huszonegyedik századi gazdaság- és társadalomtudományi egyetem. Az épületet a jövő és a kapcsolatok szimbólumának szántuk. Egy olyan minőségi létesítmény ez, amely a 4I háza: az innovációé, az inspirációé, az interakcióé és az integrációé. Ezek azok a kulcstényezők, amik különlegessé teszik ezt a helyet” – mondta beszédében Szabó Lajos, az egyetem rektora a Gellért Campus avatóünnepségén.

Innovációra bátorító terek

A campuson mintegy 680 hallgató tud egyszerre dolgozni, a hasznos terület csaknem 14 ezer négyzetméter, ami a Fővám téri egyetemi épületnek körülbelül a fele. Az épületet kooperatív, többfunkciós oktatási-kutatási helyiségek és közösségi terek töltik meg, és egy 300 fős előadóterem is rendelkezésre áll. Az 1,1 hektáros parkban akár kültéri órákat is lehet tartani.

A campus újdonságai közé tartozik az adatelemzést és adatvizualizációt támogató Adattér, a storytelling-készségeket fejlesztő Médiastúdió és a designkészségek gyakorlásában többek között 3D-nyomtatókkal is segítő Makerspace.

A négyemeletes, panorámás kollégiumrész 180 hallgatónak nyújt kedvezményes lakhatási lehetőséget 2-3 ágyas szobákban, önálló vizesblokkokkal. Hat professzori apartman is helyet kapott a campuson. A multifunkciós sportközpontban egy kültéri és egy beltéri csapatsport-pályát is kialakítottak, emellett fitnesztermet és 4 mozgásstúdiót is használhatnak a corvinusosok. A campus sportkülönlegessége a hamarosan megnyíló mászófal-terem lesz.

Kiemelt környezettudatosság

A fejlesztés során kiemelt szempont volt a környezettudatosság: a Gellért Campus Magyarország legfenntarthatóbb egyetemi épülete lett, amely a LEED Gold fenntarthatósági minősítés kritériumai szerint épült és működik. Ezen túl az épületet felterjesztették az AA+ energiahatékonysági tanúsításra is, annak köszönhetően, hogy az energiaellátása napelemekre és földhőszondás hőszivattyúkra épül.

A régi épület bontási és építési hulladékának 82%-át szelektíven gyűjtve előkészítették későbbi hasznosításra. A szigetelés kiemelten jó, a szaniterek víztakarékosak, a tervezők figyeltek a fényszennyezés csökkentésére, és az üzemeltetést a leghatékonyabb eszközökkel végzik majd. Az 1,1 hektáros, biodiverz park öntözésigénye alacsony, a burkolt felületek mindössze a terület negyedét teszik ki. A parkoló csak minimális mennyiségű autót tud fogadni, viszont 170 kerékpár tárolására alkalmas, az érkezőket a kiváló tömegközlekedés használatára is ösztönzik (a campus a Fővám téri épülettől tömegközlekedéssel 15 perc alatt elérhető).

Közösségi vezérelv, emlékezetes dizájnrészletek

A Gellért-hegy oldalában elhelyezkedő épületegyüttes 2019-ben került a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány tulajdonába, és felújításának pénzügyi támogatásáról még abban az évben döntött a kormány. A mintegy 17 milliárd forintos beruházás háromnegyede állami, illetve uniós forrásokból, egynegyede a fenntartó alapítvány forrásaiból származik. A tartalmi tervezés 2020 novemberében kezdődött meg, a konkrét építési munkálatokat pedig 2021 őszén indította el a közbeszerzést megnyerő Market Zrt. A felújításon több mint 3000 ember dolgozott.

Zöldtető

A Gellért Campus emlékezetes esztétikai részletekkel is gazdagodott, ilyen a magasabb torony felső szintjét meghatározó „korona” épületdísz, a bejárati csarnokot díszítő, árfolyamdiagramok által inspirált magyar lámpainstalláció és a magyar szabadalmaztatású litracon anyagból készült, fényáteresztő üvegbeton pult, valamint az Adattérbe kerülő, hetvenes évekbeli, retró hálózatirányító kapcsolószekrény, az akusztikajavító falburkolat a tanulási terekben, a  két épület közötti hangulatos zöldtető, továbbá a Tökéletlen kockák kortárs magyar szoborinstalláció Csörgő Attila szobrászművésztől.

 

Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem