Szinte eltűntek az akciók az építőanyag kereskedésekből

650

Harmadára csökkent az akciót és promóciót indító építőanyag kereskedések száma 2021-ben, derült ki a Mapei próbavásárlás kutatásából. A csökkenés oka az építőanyagárak kiszámíthatatlansága mellett a megnövekedett kereslet.

A kereskedések alig győzik kiszolgálni az igényeket, emiatt kismértékben csökkent a kiszolgálás színvonala. Ebben a helyzetben a munkatársak termelési szándékának a fenntartása a legnagyobb kincs – hangzott el az Évindító Mapei Kereskedő Konferencián tegnap. A hibrid rendezvényen, mintegy 180 partner vett részt, főleg online.

A lakásépítési és családtámogatási kedvezmények hatására megjelent tömeges érdeklődés átformálta a piacot. Az építtetőknek kevesebb idő jut a tervezésre, ugyanakkor az építőanyag-hiány és a változó árak miatt egyre gyakrabban van szükség a műszaki tartalom újragondolására. Ennek eredményeként, több időt kell fordítani a kérdések megválaszolására és igényfelmérésre az építőanyag kereskedésekben.

Eközben 38 százalékról 12 százalékra csökkent az akciót, promóciót indító kereskedések aránya, valószínűleg terhelés csökkentése érdekében. A megnövekedett terhelés és a kiszámíthatatlanság hatására a kiszolgálás szinte minden területén romlott a helyzet a 2020-ban mért eredményekhez képest – ismertette a 2021. évi próbavásárlás eredményét előadásában Szautner Csaba, a Mapei Kft. kereskedelmi vezetője.

„A munkatársaid termelési szándéka a legnagyobb kincsed. Hogyan őrizd meg és növeld azt?” – vetette fel előadásában Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője. A szakember rámutatott, hogy a terhelés és a bizonytalanság, ha a vezető felől érkező leértékeléssel, bizalmatlansággal, túlzó kritikával párosul, lecsökkenti a munkatársak érzelmi szintjét és a termelési kedvét. Azt tanácsolja, hogy a vezető töltse fel a munkatársak érzelmi „bögréjét”. Szenteljen a kollégáinak figyelmet, ismerje el az igazukat, ne kritizálja túlzott mértékben a munkájukat és végképp ne értékelje le a személyüket. Ehelyett a vezető adjon bizalmat, támogassa, képezze, fejlessze a munkatársakat.

A gazdag programban a résztvevők meghallgathatták Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, a Marketing Commando vezető tanácsadója, Laczkó Péter a Lawrence & Benett Zrt. szervezetfejlesztési konzultánsa, valamint Marco Rossi szövetségi kapitány előadását. A szakmai előadások mellett az eseményen bemutatásra kerültek a vállalat új termékei (Kerapoxy Easy Design, Mapeguard Board).

 

Forrás: Hírnévügynökség