Az új zöldmezős beruházás a németországi (Fridolfingen, Felső Bajorország) székhelyű cégcsoport legújabb hazai nagyberuházása, amely a Magyarországon 2006-ban Jászárokszálláson először megépült és már háromszor is bővített (tovább nem bővíthető) telephelyet Nyírbátor ipari parkjának szélén új gyártó és szerelő-fejlesztő épülettel egészítette ki. Funkciója: autóipari és híradástechnikai kábelek és csatlakozók összeszerelése (és részben gyártása). A beruházás értéke meghaladta a 2,3 milliárd forintot.

A klasszikus kialakítású, 12×18 méteres raszterre szerkesztett előregyártott vázas vasbeton szerkezetű földszintes gyártóüzem-raktárcsarnokot a csarnoképület sarkára szervezett, szellemes, és a környezet adottságait figyelembe vevő, a város felé nyitott, részben kétszintes, L alakú fejépület (irodák, tárgyalók, szociális helyiségek, étkező, stb.) gazdagítja a sarkon kialakított, látványos, íves bejárati előcsarnokkal.

Projektadatok

Pályázó, fővállalkozó: MERKBAU Építőipari és Kereskedelmi Kft., Kiskunhalas
Építtető: Rosenberger Magyarország Kft., Jászárokszállás
Tervező: STUDIO IN-EX Zrt. (felelős építésztervező: Krámer Péter), Budapest
Műszaki ellenőr (beruházó): KIBBAU’77 Kft., Kalocsa

A csarnok raktár felőli oldalán, külön tömegben helyezkedik el a kisebb kétszintes technológiai épületrész, a gyártási folyamathoz közvetlenül kapcsolódó iroda- és kiszolgáló helyiségekkel, műhelyekkel, gépészeti terekkel, illetve gazdasági portával.

A GYÁRTÓCSARNOK A KÖZÉPPONTBAN

Az épületegyüttes egy 90×66 méter alapterületű egyszintes csarnokból és az azt kiegészítő kétszintes épületrészből áll.

A kétszintes irodaszárny 1100 négyzetméteres, a kétszintes technikai helyiségeket magában foglaló épületrész 300 négyzet- méter alapterületű. Az épület előregyártott vasbeton szerkezetű, kivéve a lépcsőházat, az előtetőt és a bejárati épületrészt, amelyek monolit vasbeton szerkezetűek.

Az alapozás módja síkalapozás, a pillérek alatt vasbeton pontalapokkal. A födémszerkezet is előregyártott vasbeton szerkezet (gerendák, illetve födémpallók).

A gyártócsarnokot és a raktárrészt egy mintegy 30 méter hosszú tűzgátló fal (egyben tűzszakaszhatár) választja el. A csarnokban acélhaj erősítésű ipari padló készült, a gyártó csarnokrészben műgyanta burkolattal. A termőtalaj felső rétegét cementtel kellett megerősíteni.

A homlokzati falak vízszintes szendvicspanelek, illetve a fejépületnél hőhídmegszakítású alumínium függönyfalak, ahol a napvédelmet a déli homlokzatnál a földszinten végigfutó – helyenként felülvilágítókkal kiegészített – előtető (terasz) biztosítja.

A pillérek monolit vasbeton kehelybe vannak befogva. A kehely mérete a közbenső pilléreknél 140×140×85 centiméter, homlokzati pilléreknél 110×120, 110×110 centiméter, illetve 130×130 centiméter, magasságuk 110 és 85 centiméter. A kehely alatt 50 centiméter vasbeton talplemez épült, ami a síkalapozásnak szolgált. A földszinti padló megközelítőleg 1 méter magas feltöltésre épült.

A csarnok tetőszerkezete 18×24-es, illetve 18×18-as pillérállásra szerkesztett, előregyártott, feszített vasbeton tartókból és trapézlemez födémből áll. A homlokzatnál, ahol 6 méterenként vannak pillérek, a feszített tartók helyett négyszög keresztmetszetű, változó magasságú előregyátott gerendák épültek. A legkisebb keresztmetszet 24×40 cm. A tartó magassága a 3 százalékos lejtésnek megfelelően nőtt.

Az épület főbejárata az ívesen kialakított falú előcsarnokba nyílik. Ezenkívül a szociális funkciójú épületszárnyban helyezték el a két bejáratot, amelyeken keresztül az öltözőket lehet megközelíteni, valamint innen érhető el gyalogosan a csarnok gyártórésze is.

Az üzemben 1000 fő fizikai létszámra tervezett öltözőcsoport van, a fizikaiak három műszakban dolgoznak. Az adott létszámra három öltözőegységet terveztek. A földszinten 240 nő, az emeleten 448 nő és 312 férfi részére létesült egy-egy öltözőblokk.

Az épület, mint általában az ipari épületek, a gyártó és raktározási funkciót magában foglaló csarnok köré szerveződött. A két kisebb tömegű épületrész pozícióját a környezethez való igazodás és a belső személy- és teherforgalmi rend figyelembevételével határozták meg.

A fejépület mozgalmasabb homlokzata a város irányába néz. Az irodák nagyméretű üvegfelületeit fém szerkezetű árnyékoló védi a nyugati-délnyugati naptól.

A szociális épületrész zártabb tömege a parkoló felé néz. Az étkező és pihenőtér szintmagas üvegfelülete a funkcionálisan kapcsolódó teraszra néz. A déli naptól a terasz fölé nyúló előtető védi.

SZIGETELÉS

Az épület tetőszigetelése 1,5 centiméter vastag, mechanikus rögzítésű PVC anyagú szigetelőlemez. A vízelvezető rendszer a tetőhéjalás síkja alatt gyűjti össze a csapadékvizet.

Az épület 60 centiméterrel emelkedik ki a rendezett terephez képest, így a belső tereket talajpára elleni szigeteléssel látták el. Az úsztatott rétegrendű padlókban 1 réteg modifikált bitumeneslemez szigetelés készült, az ipari padló alatt 2 rétegű PE fóliaterítés készült, valamint a beton póruszáró felületkezelést kapott.

SZOKATLAN MEGOLDÁSOK, KÜLÖNLEGES KÖRÜLMÉNYEK

A kivitelezést nehezítő, illetve szokatlan megoldásokat igénylő különleges körülmények, sajátosságok között kell említeni a szűk, alig egy esztendős megvalósítási határidőt. Az építtető külföldi cég (piaci és gyártástechnológiai okokból) feltétlenül ragaszkodott a határidőkhöz, amelyet csak a megvalósításban közreműködők – immáron rutinos, több megvalósult sikeres beruházásnál is bizonyított – szoros együttműködésével, szakaszos és gördülő ütemezéssel lehetett teljesíteni. Ebbe még egy menet közbeni engedélymódosítás is belefért.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni az építésben együttműködő felek között a bizalom és a közös megoldáskeresés fontosságát.

A végeredmény: egy egyedi, építészetileg is érdekes, korszerű ipari épület, amely a benne folyó technológiai folyamatot maximálisan kielégíti.

 

MK