A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő korszerűsítési projektje díjat nyert a MAPEI referenciaépületek világversenyén. A felújítás keretében restaurálásra és áttelepítésre került két nagyméretű védett mozaikalkotás. Ilyen nagyméretű üvegmozaik alkotás bontása, restaurálása és áttelepítése ezidáig még nem történt Magyarországon.

A MAPEI Csoport leányvállalatai között 18. alkalommal megrendezésre került Reference Grand Prix versenyre 459 kiemelkedő referencia pályázat érkezett be a világ minden tájáról. A múlt héten Bolognában rendezett eredményhirdetésen a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő felújítása hidegburkolás projektek kategóriában került a legjobbak közé.

A BERUHÁZÁS ADATAI

Referencia: Csillaghegy Árpád Forrásfürdő
Helyszín: Budapest
Kivitelezés éve: 2018
Beruházó: Budapesti Gyógyfürdő és Hévízei Zrt.
Generálkivitelező: Kalotherm Zrt.
Építész: Ybl Tervező Kft.
Hidegburkolati kivitelező: AG Total Solutinos Kft., Filó és Társa Kft.
Mapei partnerkereskedő: AG Total Solutions Kft., Filó és Társa Kft.
Mapei kapcsolattartó: Hugyecsek György

A beruházás közbeszerzéskeretében a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. beruházásában és a Kalotherm Zrt. generálkivitelezésében valósult meg. A több ezer négyzetméternyi hidegburkolati munkálatot az AG Total Solution Kft. végezte. Megújultak és új burkolatot kaptak a medencék és medenceterek, valamint több helyre, medencékbe, falakra, gőzfürdőkbe, gőzkabinba és wellness terekbe üvegmozaik burkolat került. A munkálatok legkülönlegesebb eleme a Barcsay mozaik áttelepítése volt.

A Barcsay mozaik

A két elemből álló nagyméretű mozaik 1976 óta díszítette a lebontásra váró Újpesti Uszodát. Mivel a Barcsay mozaik védett alkotás, bontása és elszállítása gondos tervezést és nagy körültekintést igényelt. Az áttelepítést a Filó és Társa Kft végezte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatala által jóváhagyott restaurátori tervek alapján. A restaurálási munkálatokat Filó Mihály (Magyarország Mesterek Mestere 2015.) irányította.

A bontást követően tisztításra kerültek az üvegmozaik szemek, pótolták a hiányzó darabokat végül újra összeépítésre került a teljes alkotás. A restaurálási szakasz mintegy hét hónapig tartott. A Barcsay-mozaik ma az új helyén, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő uszodaterében csodálható meg.

Ez egy nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő teljesítmény, ami nagyon magas szintű szakmai tudást igényel minden szereplő részéről. Nagyon büszke vagyok, hogy hozzájárulhattunk e műalkotás megmentéséhez” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

 

További információ: www.mapei.hu

 

 

Forrás: Hírnévügynökség