Vénül az építőipar korfája, sürgős cselekvésre van szükség!

266

Az építőiparban évente körülbelül 25 ezer szakember vonul nyugdíjba [1], szemben az öt-hatezer fiatal szakemberrel, akik bekapcsolódnak a szakképzésbe [2], és közülük is csak mintegy fele helyezkedik el az ágazatban. Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint sürgős és azonnali cselekvésre van szükség, amelyben a piaci szereplőknek is aktív részt kell vállalniuk.

Ma egy átlagos építkezésen szakmunkákat nagyrészt idősebb generációk végzik, csak elvétve találunk fiatal a szakembereket. Az elidősödő építőipar komoly aggodalomra ad okot az ágazat jövőjét illetően. Ha a tendencia folytatódik, néhány év múlva nem lesz olyan szakember, aki képes lenne az otthonokat, kórházakat, óvodákat, utakat megépíteni, létrehozni.

„A probléma megoldása nem csak a kormány, hanem a szakma, az építőipari cégek feladata is, mivel a társadalom és a piac szereplőinek az érdeke azonos: ha nincs szakember utánpótlás, nem lesz aki építsen” – jelentette ki Markovich Béla az ÉpítŐk Szakmai Konferencián januárban.

Össze kell fognunk, ha pozitív változást szeretnénk

Csak egy társadalmi szintű együttműködés képes kellően javítani az építőipar vonzerején a fiatalok szemében. Ez a felismerés húzódik a Mapei Kft. támogatási programjának a hátterében, ezért támogatja a vállalat a szakképzést, tart pályaorientációs napokat, ahol bemutatja az építőipar szépségeit és perspektíváit, és segíti a fiatal szakemberek munkához jutását és szakmai fejlődését a Magyar Építőipari Szakember Közösség keretében.

Markovich Béla arra ösztönzi a cégeket és szakembereket, hogy aktívan vegyenek részt a szakma népszerűsítésében. Például megoszthatják a saját szakmai munkáikat a közösségi médiában, amivel felkelthetik a fiatalok érdeklődését. Készíthetnek bemutató videókat arról, hogyan oldják meg a különleges szakmai kihívásokat, és ezen keresztül bemutathatják a szakma szépségét és kreativitását. Emellett, A duális képzésben való részvétel további lehetőséget nyújt a szakma népszerűsítésére és a jövőbeli szakemberek képzésére.

Ezek az intézkedések nem csak a szakemberhiány enyhítését segíthetik, hanem az építőipar társadalmi megítélését is javíthatják, amely hosszú távon hozzájárulhat az építőipar és a kapcsolódó ágazatok fejlődéséhez.

________________________________________________________________________

[1] Az ÉVOSZ adatai szerint.
[2] https://mkik.hu/uploads/documentitem/228/az-epitoipari-szakkepzes-es-felnottkepzes-jovoje-2021-1613482558.pdf

 

Forrás: Hírnévügynökség