Iparterületet alakít ki Tiszavasvári

486

Tiszavasvári Város Önkormányzata már közel 10 éve célul tűzte ki egy ipari park létrehozását. Ennek finanszírozására a város TOP-1.1.1-15 kódszámú „Ipari parkok, iparterületek fejlesztése” című konstrukció keretében 235.800.600 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A város TOP-1.1.1-15-SB1-2016-00005 azonosítószámú, „Iparterület kialakítása Tiszavasváriban” c. projektje az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Az ipari tevékenység jelenleg elsősorban a város déli területeire, az Alkaloida Vegyészeti Gyár térségére koncentrálódik, és itt helyezkednek el a leginkább környezetterhelő tevékenységek is (a városi szennyvíztelep az Alkaloida zagytereivel, Alkaloida ipartelep, hulladéktárolók, sertéstelep, téglagyár, járműszerelvény-gyár, csirkenevelő telep). A városfejlesztés során megfogalmazott ipari park létrehozásával látja a település biztosítottnak a gazdasági területek és a lakó-, üdülő-, valamint zöldterületek térbeli elválasztását, ennek nyomán a környezetvédelmi előírások és védőtávolságok teljesítését.

Ennek érdekében Tiszavasvári Város Önkormányzata a TOP-1.1.1-15 kódszámú „Ipari parkok, iparterületek fejlesztése” című konstrukcióra nyújtott be pályázatot, és TOP-1.1.1-15-SB1-2016-00005 azonosítószámú, „Iparterület kialakítása Tiszavasváriban” c. projektje 235.800.600 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Az „Ipari parkok, iparterületek fejlesztése” című támogatási konstrukció a vállalkozói környezet és az üzleti infrastruktúra fejlesztése érdekében az önkormányzati tulajdonú iparterületek, ipari parkok, tudományos és technológiai parkok (a 651/2014-es EU rendelet előírásainak figyelembevételével, egyedi alapon meghatározva) fejlesztésére, iparterületek kialakítására, alapinfrastruktúra kiépítésére, bővítésére, az iparterületek elérhetőségét és feltárását segítő vonalas infrastruktúrák fejlesztésére fókuszál.

A projekt elemei

Az iparterület kialakítása a 36-os jelű főúttól 2-300 méterre, a tiszavasvári bűdi városrészen található Vasvári Pál utcából nyíló Daráló utcán (0371/17-23 hrsz.) valósul meg, mely teljes egészében önkormányzati tulajdonú ingatlan. A korábban nem hasznosított területrészen zöldmezős beruházással egy olyan beépítési lehetőség jön létre, ami teljes infrastruktúrával biztosítja a kis- és középvállalkozások számára új telephely kiépítését. Kialakításra kerül 6 darab ipari-gazdasági beruházásra alkalmas ingatlan, melyeken akár 350 m2-től 560 m2-ig terjedő nagyságú csarnokok épülhetnek majd.

A pályázat részeként támogatható volt többek közt az iparterületek alapinfrastruktúrájának (gáz, víz, csatorna, út, iparvágány, parkoló, elektromos vezetékrendszer, energiahálózat, távközlési és kommunikációs hálózat, hulladékkezelő létesítmények) kiépítése, átalakítása, felújítása, bővítése, korszerűsítése, közlekedőfelület kialakítása, illetve telekhatáron kívüli alapinfrastrukturális beruházás.

Ennek megfelelően megvalósult a terület teljes közművesítése (gáz, ivó-, csapadék és szennyvíz, elektromos ellátás). Szintén megvalósul az ipari park körbekerítése (0,9 hektár) és a megközelítést szolgáló rossz minőségű út szélesítése és felújítása újra aszfaltozással, padkázással, valamint új aszfaltozott útszakasz épül csapadékvíz elvezetéssel és közvilágítással ellátva.

Értékteremtő beruházás

Az Önkormányzat a településen és a térségben felmért társadalmi-gazdasági lehetőségekhez mérten olyan iparterületet alakít ki, amelynek infrastrukturális ellátottsága vonzóvá válhat mind a terület környezetében működő, mind a betelepülni szándékozó vállalkozások számára. A település földrajzi elhelyezkedése, a kialakítandó gazdasági terület településszerkezeti pozíciója ugyanis ideális befektetési lehetőséget jelenthet a termelőtevékenységet végző és a szolgáltató cégek számára egyaránt.

A projekt eredményeképpen megvalósított értékteremtő beruházás az iparterület optimális kihasználtságának biztosításával hosszú távon járulhat hozzá a település és a térség foglalkoztatási helyzetének javításához, gazdasági felzárkóztatásához.

A következő, jelen projektre épülő, „Ipar 2” pályázat során az önkormányzat további előfejlesztést kíván megvalósítani annak érdekében, hogy a jövőben jelentkező befektetőknek vonzó legyen a terület. Az ingatlanok biztonságos és akadálytalan megközelítéséhez a város az úthálózat további fejlesztését tűzte ki célul, mely során a 0371/24 helyrajziszámú önkormányzati ingatlanon új aszfaltozott útszakasz kerül megépítésre, a várható teherforgalomnak megfelelő szerkezettel és geometriai méretekkel, fordulási sugarakkal, és a szükséges csapadékvíz elvezetéssel.

A projekt a Széchenyi 2020 Program keretében valósul meg. A projektről bővebb információ a www.tiszavasvariiparipark.hu  honlapon olvasható.

További információ kérhető:
Huri-Szabó Szilvia
elérhetőség: 06-30-880-1501