Építési termékek új környezeti információs rendszere

276

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) háttérintézményénél, az ÉMI Nonprofit Kft.-nél a kormány fenntartható gazdaság- és iparfejlesztési céljaival összhangban elindult az építési termékek egyszerűsített környezeti értékelése és az ehhez kapcsolódó információs rendszer.

Az ÉMI az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével együttműködve a termékgyártók önkéntes nyilatkozatára és adatszolgáltatására alapozottan minden stratégiai jelentőségű termékre elvégzi az értékelést és közzéteszi az információkat. Ez támogatja, hogy lehetőség szerint a beruházási helyszínhez legközelebb gyártott – tehát a magyar ipar által előállított -, elérhető, illetve legalacsonyabb környezetterhelésű építési termékekre essen a választás egy beszerzés során.

A most készülő információs rendszer jelentősen erősíti a magyar tulajdonú vállalatokat azáltal, hogy a magyar ipar által előállított termékekre fókuszál. A rendszernek köszönhető adatalapú döntéshozatal pedig közvetetten növeli a hatékonyságot és az eredményességet.

A beruházók tudatos döntését az adatbázis azzal is segíti, hogy az építési termékek leglényegesebb műszaki információit is publikálja gyártói teljesítménynyilatkozatok formájában. A minőségen túl tehát a szállítási távolság, az újrahasznosítási potenciál és a természetes anyagok arányának figyelembevétele is meg tud történni a kiválasztásnál. Ezzel Magyarországon is elindul az építőipar zöld átállása és párhuzamosan a zöld közbeszerzési szabályok, illetve a támogatással megvalósuló lakáscélú programok felülvizsgálata.

A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja az építőipari szereplők figyelmét, hogy vegyenek aktívan részt az adatbázis és információs rendszer építésében, hiszen a cél közös: a hazai ipar versenyképességének javítása, az épített környezetünk védelme, a fenntartható megoldások elterjesztése és a beruházások ösztönzése.

Az ÉMI gondozásában elindult az építési termékek nyilvántartása felület

A felület célja, hogy egy dinamikusan bővülő adatbázisban összegyűjtse és elérhetővé tegye az építőipar valamennyi szereplője számára – legyen az gyártó, forgalmazó vagy fogyasztó – az építési termékekhez kapcsolódó műszaki és környezeti információkat.

Az építési termékek nyilvántartása felület elérhető a https://www.termekinfo.emi.hu/ címen, és az ÉMI honlapjáról is.

A felületen az építőipari termék gyártók, valamint a gyártói meghatalmazottak (a gyártó által az Európai Parlament és a tanács 305/2011/EU rendelete alapján meghatalmazott képviselői) regisztrálhatnak.

Forrás: MTI/ÉVOSZ