A városi hőszigethatás mérséklésének lehetőségeinek vizsgálata űrtechnológia segítségével

262

A Paulinyi & Partners tervezőiroda 2023 decemberében szerződést kötött az Európai Űrügynökséggel (ESA), amelynek az „Űrkutatás a zöld építészetért” (Space for Green Construction) pályázatán vesz részt a magyar vállalat. A magyar szakemberek a műholdakból származó földmegfigyelési adatokat felhasználva vizsgálják a városi mikroklíma jelenségét és megoldásokat dolgoznak ki a hőszigethatás csökkentésére. Az egyéves projekt célja, hogy a magyar kutatók kidolgozzák a megvalósítás részleteit és elősegítsék a technológia üzleti felhasználását.

A Paulinyi & Partners építésziroda a 2022-ben bemutatott holdbázis tervei után ismét jelentős űripari projektben vesz részt, ezúttal az Európai Űrügynökség (ESA) partnereként. A vállalat fejlett szimulációs eszközökkel dolgozik az ingatlanfejlesztések energia-hatékonyságának javításán, most ehhez az űrtechnológiát hívják segítségül. Az iroda olyan megoldást fejleszt, amely műholdas földmegfigyelési felvételek felhasználásával feltérképezi a városi hőszigethatást, hogy ezekkel az adatokkal javíthassa a meglévő prediktív szimulációk hatékonyságát. A megvalósításban a szintén magyar Envirosense szakemberei is részt vesznek, akik a műholdas felvételek feldolgozásában, valamint a térképkészlet kialakításában segítik a Paulinyi & Partners munkáját. A kereskedelmi célú fejlesztési projekt az Európai Űrügynökség ARTES BASS programján belül, annak támogatásával valósul meg.

Nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy együtt dolgozhatunk az Európai Űrügynökséggel, ez egyben az eddigi kutatói tevékenységünk és korábbi munkánk elismerése is. Az ESA segítségével az űrtechnológiával nyerhető adatokat a gyakorlatban is tudjuk hasznosítani, úgy, hogy azok a bolygó javát szolgálják” – mondta Dr. Paulinyi Gergely DLA, a Paulinyi & Partners Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A városi hőszigethatás minimalizálása komoly lehetőséget kínál az építőipar szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére

A klímaváltozás hatására, a jelenlegi technológia mellett, 2050-re a melegedő városok hűtése akár 60 százalékkal több szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint a fűtés, a kutatással a szakemberek ennek minimalizálására keresnek megoldásokat. A városi hőszigetek intenzitása Európában 1-16°C között változik, amely a nyári időszakban és a melegebb éghajlatú városokban erősebb. Budapesten például akár 6°C fokkal is növelheti a hőmérsékletet egy ilyen hősziget. Ez jelentősen befolyásolja az épületek fűtési és hűtési igényét, és bár jótékony hatással van a fűtési szükségletre, a hűtéssel járó fogyasztást nagyobb mértékben növeli. A nyári hűtési időszakban a hőmérséklet csökkentése, különösen a sűrűn lakott városi területeken, nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához.

A Paulinyi & Partners Zrt. erre a problémára a HeatScape Resolve szolgáltatással nyújt megoldást, amelyet az ESA-val közös projekt adataira épít majd a vállalat. Ez a megoldás problématérképet biztosít a tervezők számára, elemzést készít a városi hőszigethatások mérséklésére vonatkozó tervekről, és segíti az eredmények követését. A szolgáltatás kiegészítő elemként illeszkedik a Paulinyi & Partners által alkalmazott szimulációs energetikai modellekhez, amelyek növelik az épületek és városnegyedek energiahatékonyságát és növelik a beruházások értékét. Ehhez a fejlesztéshez szolgálnak rendkívül értékes adatokkal a műholdfelvételek, amelyeket a következő egy évben a magyar szakemberek is felhasználhatnak majd.

„A következő időszakban az energetikai korszerűsítés lesz az egyik meghatározó trend az építőiparban, a szükségletet az elöregedő ingatlanállomány mellett a klímaváltozás is erősíti. Ez a projekt az átlaghőmérséklet emelkedésével járó negatív környezeti hatások mérséklésében segíthet hosszú távon. Az adatokat a meglévő szimulációinkba beépítve, konkrét projekteken is fel tudjuk majd használni, akár teljes városnegyedek szintjén is” – tette hozzá Németh Roland, a Paulinyi & Partners Zrt. automatizációs fejlesztési vezetője.

 

Forrás: sajtóközlemény