Nagy felületű üveghomlokzattal megépített, nem lakó funkciójú épületekkel szembeni igény is kifejezetten komplex: kényelem, forma, funkció. Lássuk, hogyan oldották meg a feladatot a megfelelő üvegkombinációt használva – különböző éghajlati viszonyok és használati igények között – Európa három különböző pontján, egy-egy irodaépületen.

Az energetikai kérdések mellett a megfelelő esztétika, a megfelelő mennyiségű természetes fény biztosítása, vagy éppen a megfelelő hővédelem is a fontos tényezők között volt. De nem feledkeztek meg az irodaépületektől elvárt kényelmi és funkcionális igények kielégítéséről sem.

Különleges forma

Találkozási és közösségi pontként működik Amszterdamban az ING pavilon, amelynek épülete fa sziluettet formál, és amelynek külső megjelenését a nagy méretű üveghomlokzatok dominálják. Utóbbi látványa remekül illeszkedik a környék mozgalmas üzleti környezetébe – az épületrengetegben vonzza a tekintetet. A homlokzat kialakításához kiválasztott üvegnek számos elvárásnak kellett megfelelnie, a homorú formájú tetőszerkezet kivitelezés során pedig egy sor további kihívásnak is meg kellett felelni. A kiváló napvédelem és a nagy fényáteresztés mellett az üveggel szembeni elvárás volt a semleges megjelenés. Az ING kampusz közepén található többfunkciós tér tervezőit a Guardian SunGuard® SuperNeutral (SN 70/37) napvédő bevonatos üveg áttetsző megjelenése, mérsékelt tükröződése és egyenletes színe melletti kiemelkedő hőszigetelési tulajdonsága győzte meg.

Megfelelő kényelem

Az európai projektek másik, franciaországi példája az a zöld környezetben álló, teljes körűen felújított, 10 900 négyzetméter alapterületű irodaépület, amelynek neve is impozáns küllemére utal.

A „Le Cristallin”, azaz kristály tervezőinek elsődleges szempontjai közé tartozott a bőséges természetes fény biztosítása a belterekben, amellyel a kényelmes munkakörnyezet megteremtése volt a cél. Nem is sejthető kívülről, hogy a szabályos külső vonalak milyen rugalmas térrendezést rejtenek!  A homlokzat paneljei ugyan egységes rácsszerkezetet alkotnak, ám ennek ellenére az Atelier Zündel Cristea építészei tágas, a fényre, a kényelemre és átlátszóságra fókuszáló szabad tereket terveztek. A külső látvány és belső kényelem megteremtésében fontos szerepet játszott az irodaépület kéthéjú homlokzata és az ahhoz választott Guardian SunGuard® High Durable (HD) Silver 70 napvédő bevonatos üveg. Ez a tartóssága mellett az épület gyémántszerű megjelenését eredményezte. A választott Guardian üvegezésének jellemzői könnyedén illeszkedtek az építésziroda elképzelésihez, hiszen a Guardian SunGuard® High Durable (HD) Silver 7 rendkívül tartós bevonata magas, 70%-os fényáteresztést és 72%-os naptényezőt biztosít.

E gondolkodás és a körültekintő kivitelezés eredményeként a Le Cristallin elnyerte a HQE® (Haute Qualité Environnementale) környezetvédelmi tanúsítványt.

Rendhagyó funkció

A csehországi projekt különlegessége annak nem hétköznapi funkciója. Az épületben ugyanis orvosbiológiai és asztrofizikai lézerkutatások folynak. A három blokkból álló komplexumban háromszázan dolgoznak, ahol a tervezők a funkcióhoz és a benne folyó munka innovatív jellegéhez, modern, ám természetes megjelenéséhez elengedhetetlennek tartották az üveg intelligens használatát. Mindez pedig a homlokzat és az ablakok, valamint a látványos átrium napfényszabályozó képességének kulcsa. A prágai intézmény kapcsán is a Guardian SunGuard® SuperNeutral® (SN) 70/37 bevonatú Guardian ExtraClear úsztatott üvege bizonyult a megfelelő választásnak. Az épületben zajló munka jellegéből adódóan kifejezetten fontos volt, hogy elegendő természetes fény jusson mindenhova: ezt a Guardian úsztatott üvegének 70%-os fényáteresztő funkciója biztosítja.

És mi a helyzet, ha lakóépületek homlokzatát borítja üveg?
Lakókomfort és az üveg változó piacokon, változó igények között – Build Marketing

Inspiráció a nagyvilágból Guardian üveggel:
Projektek | Guardian Glass