Hazánkban és a közép-kelet-európai régióban is elsőként kapta meg a nemzetközi zöld épületminősítés, a BREEAM legmagasabb „Outstanding” fokozatát a CTPark Vecsés, a CTP Magyarország legújabb beruházása. Ez az ipari létesítmény nemcsak megfelel a csúcstechnológia és a fenntarthatóság legszigorúbb követelményeinek, hanem példát mutat a jövő prémium kategóriás ingatlanjainak – közölte a vállalat szerdai közleményében. A cég arról is tájékoztat, hogy az ipari ingatlanok terén is egyre fontosabbak a fenntarthatósági szempontok a beruházók és az épülethasználók számára egyaránt.

2022-ben már nincs új ipari ingatlan zöld minősítés nélkül, de most először kezdi meg működését a legmagasabb fokozatú zöld minősítéssel rendelkező logisztikai épületegyüttes Magyarországon. A környező országok tekintetében is kimagasló eredményt a CTP kereskedelmi ingatlanfejlesztő és -kezelő cég érte el a Vecsésen felépült ipari parkjával.

A vállalat közleményében ismertetei, hogy a BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Methodology) az ingatlanpiac legnépszerűbb és legismertebb nemzetközi, szabványosított minősítési rendszere, és a bérlők körében jelentős presztízsértékkel bír, valamint garanciát jelent egy új beruházás minőségére vonatkozóan is.

A 9 kategóriát felölelő fenntarthatósági szempontrendszer – egészség és jóllét, energiahasználat, szállítás, vízhasználat, felhasznált anyagok, hulladékkezelés, földhasználat és ökológia, szennyezés – alapján a CTPark Vecsés 88,2%-os összesített eredményével szerezte meg a hétfokozatú skálán legmagasabbnak számító szintet. Emellett a minősítés során három kategóriában – földhasználat és ökológia, anyaghasználat, hulladék és pazarlás – 100%-os eredményt ért el. A minősítés többek között olyan innovatív, hatékony és környezettudatos megoldásoknak köszönhető, mint a víztakarékos berendezések, az akadálymentesített földszinti területek vagy a temperált logisztikai csarnokok – ismerteti a CTP.

A CTPark Vecsés Budapest déli felén, közvetlenül az M0-s autópálya mentén fekszik, közel a repülőtérhez, a belvároshoz, valamint az M4 és M5 autópályákhoz. A három épületet magában foglaló logisztikai park első fázisának kivitelezése 2021 elején kezdődött. Az épületek mindegyike BREEAM szabványok szerint épül, és átadáskor „Excellent” minősítéssel rendelkezik majd.

Versenyben a minősítésekért – az épülethasználók számára is vonzók ezek az ingatlanok

A magyarországi beruházások során az elmúlt két év tendenciája egyértelműen azt mutatja, hogy a piaci szereplők tudatosabban figyelnek oda a fenntarthatóságra, ezen belül is elsősorban az energiahatékony üzemeltetésre, a hulladékkezelésre és a környezeti terhelés csökkentésére. A beruházók és a bérlők társadalmi felelősségvállalása egyre inkább megmutatkozik nemcsak az irodapiacon, hanem az ipari ingatlanok esetében is. A különféle minősítések megszerzése ösztönzőleg hat a beruházásokra, hiszen sokszor már a tervezés folyamatában bevonják a tanácsadó szakembereket, másrészt a bérlők számára kifejezetten vonzó egy elismert, díjjal vagy kiváló minősítéssel elismert ingatlanba költözni.

A piac meghatározó szereplői éppen ezért egyre gyakrabban vetik alá magukat egy-egy nemzetközileg is elismert önkéntes minősítési eljárásnak. A minősített épületek számát tekintve hazánkban a BREEAM rendszer szerint minősített épületekből van a legtöbb, ezt követi a LEED zöldépületértékelő rendszere. A piac legújabb és egyben legkomplexebb minősítő rendszere a DGNB, amelyből ugyan még csak néhány esetben, de már itthon is történtek sikeres minősítések. A WELL minősítés kifejezetten az egészséges belső terek kialakítására és értékelésére helyezi a hangsúlyt, míg az Access4you az épületek akadálymentességét tanúsítja.

A BREEAM minősítés fokozatai:

  • Unclassified <10%
  • Acceptable >10%
  • Pass >25%
  • Good >40%
  • Very Good >55%
  • Excellent >70%
  • Outstanding >85%
    Forrás: CTP cégcsoport

A CTP cégcsoportról

Több mint 20 éves megalakulása óta a CTP cégcsoport ma már tíz országban van jelen, több mint 500 alkalmazottat foglalkoztat és 8 millió m² ingatlant üzemeltet több mint 700 ügyfél számára. A dinamikusan fejlődő CTP mára az öt legszínvonalasabb európai ipari és logisztikai ingatlanfejlesztők közé tartozik, és vezető szerepet tölt be Közép-Kelet-Európában, köztük Magyarországon is.

A vállalat élenjáró az iparágon belül mind az okos épületek és az innovatív megoldások területén, mind a fenntarthatósági szempontok érvényesítése során. Portfóliójának 100%-a rendelkezik BREEAM minősítéssel, amelyek „Very Good” vagy annál magasabb fokozatot kaptak. A környezeti terhelés minimalizálása érdekében a CTP vállalta, hogy 2023-ra karbon-semleges gazdálkodásra áll át.

Forrás: CTP cégcsoport
Kiemelt kép: CTPark Vecsés