Megnyitotta kapuit az ACADEMIA irodaház, a belváros, Budapest 5. kerületének új ékköve. A kiváló lokációval, dunai panorámával és homlokzattal rendelkező épület az Europa és a ConvergenCE közös fejlesztésének köszönhetően született újjá.

A legmodernebb technológiákkal, számos zöld megoldással tervezett és felöltöztetett irodaház megnyitó beszédét Zeley Csaba, a ConvergenCE ügyvezető igazgatója tartotta.

Zeley Csaba, a ConvergenCE ügyvezető igazgatója

Az épület Duna felőli szárnya 1861-62-ben épült Procopp János és Hild Károly által a DDSG, az első Dunai Gőzhajózási Társaság számára.” – kezdte a ház történetével a cégvezető. „Az Akadémia utcai szárny helyén korábban álló épület 1863-ban nyílt meg Sebastiniai Vilmos tulajdonában Wechselmann Ignác tervei alapján. A ma látható épületszárny 2000-ben valósult meg, immár a Raiffeisen Bank számára, a Finta és Társai Építész Stúdió tervei alapján, Guczogi György Ybl-díjas építész, felelős építész tervező vezetésével.”

Zeley Csaba, a múlt felidézése után személyes kötődéseken keresztül próbálta közelebb hozni az épületet és annak hangulatát a vendégekhez.

„Sokan jártunk a bank földszinti pénztárába banki ügyeinket intézni, valamint sokan közületek megfordulhattak az első emeleti ingatlanfinanszírozási részlegen és nem egyszer sétáltunk a korábbi összekötő hídon a vezérigazgatóságra hiteleinkkel kapcsolatosan egyeztetni.”

Nem az első közös projekt az Europa és a ConvergenCE életében az ACADEMIA fejlesztése. 2010-ben adták át az Eiffel Tér Irodaházat, amely újjá varázsolta Budapest egyik legelhanyagoltabb részét. Öt évvel később felújításra került a Duna Office Center, amely névváltoztatáson is átesett, ma már CityZen-ként ismert. Ugyanebben az évben megújult Kálvin Square is megnyitotta kapuit. A közös munka tehát nem volt kérdés, az időzítés viszont annál inkább:

„Nagyon régóta szemeztünk ezzel a projekttel, de csak 2020 tavaszán született meg az eladói akarat az értékesítésre. Tökéletes adottságokkal és lokációval rendelkezik az épület, de úgy éreztük, hogy ennél sokkal többet szeretnénk: egy minden szempontból kiemelkedő, A+ kategóriás irodaházat.”

Elsődleges szempont volt a fenntarthatóság

Már a vételi tárgyalások során elkezdődött a tervezés és a felújított irodaház arculatának kialakítása. Elsődleges szempont volt a tervezés során a fenntarthatósági irányelvek figyelembevétele és a két épületszárny összekötése. Megújult az épület teljes gépészete, hőszivattyú látja el a jövőben az épület hűtés-fűtését. A WELL irányelvei alapján felújították a légkezelőket és az Akadémia utcai szárnyban csendesebb és nagyobb komfortérzetet nyújtó mennyezeti hűtő/fűtő panelrendszer került beépítésre. Nagy kihívást jelentett a korábban bankfiókként működő földszinti terek újratervezése is. Az ESG irányelvek mentén igyekeztek a lehető legkevesebb hulladékot termelni a felújítás során, sok értékes burkolati elem visszakerült a régi helyére.

„Megújultak a közös területek, a liftek, a parkoló, de legfőképpen az irodaterek, amelyek minden bérlői igényt kielégítő formában, a bérlői igényeknek megfelelően kerültek kialakításra.” – folytatta köszöntőjét a ConvergenCE ügyvezetője. „A ház sikeres felújítása sok-sok ember sikeres együttműködésének, harmóniájának köszönhető.”

Elkészült a ház, de egy-két művelet még folyamatban van: zajlanak a minősítések és büszkén jelenthetem ki, hogy hamarosan az ACADEMIA lesz az első, nem új építésű WELL Platinum ház Magyarországon. Zajlik a BREEAM minősítés is és nemsokára elérhetjük a BB energia tanúsítványt, egy olyan szintet, amelyet Budapesten még az új irodaházak is csak ritkán értek el. Fontos kiemelni, hogy a WELL ideológia kapcsán kortárs művészeket támogatunk, a lobbyban kiállított művek a Képzőművészeti Egyetemen végzett Dóra Emese és Plank Antal alkotásai. Szándékaink szerint az irodaház közös terei a továbbiakban is teret biztosítanak majd feltörekvő művészeknek.”

A ház bemutatását Rachel Hanke, a Europa egyik ügyvezetője zárta, majd a Hays Magyarország engedett betekintést a jelenlévőknek az újonnan elkészült irodáikba, amelyeket a jövő héten vesznek majd birtokba.

 

Forrás: ConvergenCE