A Lechner Tudásközpontban 2021 júliusától egy új, korszerű lézerszkenner segíti az épületfelmérések és tervezési feladatok ellátásához szükséges szakmai munkát – tájékoztat honlapján a szakmai intézmény. Mint írják, a Riegl VZ 400-i lézerszkenner az örökségvédelem területén is nagy könnyebbséget jelent. A Lechner a Fiumei úti sírkert legjelentősebb mauzóleumainak és síremlékeinek felmérése során alkalmazta a rendszert.

A lézerszkenneres technológiát világszerte alkalmazzák a kulturális örökség dokumentálására is. Így például Velence esetében, amikor a 2019-es áradás után tartották fontosnak, hogy a víz által veszélyeztetett várost minden részletében felmérjék. Ugyancsak nagyon hasznos volt a 2019 áprilisában tűzvész áldozatává vált párizsi Notre Dame újjáépítésénél az a lézerszkenneres felmérés, amelyet Andrew Tallon művészettörténész készített a katedrálisról négy évvel korábban – emlékeztet honlapján a Lechner.

Nagy hatótávolság és kiemelkedő pontosság

A Tudásközpontban folyamatosan fejlesztik a technikai infrastruktúrát, amelynek egyik elemeként 2021 júliusától egy új, korszerű lézerszkenner segíti az épületfelmérések és tervezési feladatok ellátásához szükséges munkát. A Riegl VZ 400-i lézerszkenner akár 800 méteres hatótávolsága lehetővé teszi a nagy léptékű felmérést is, ami az örökségvédelem területén, például kastélyok, templomtornyok esetében jelentős könnyebbséget jelent – ismertetik az intézmény honlapján.

Másodpercenként akár 500 000 mérést képes elvégezni, egy álláspont adatgyűjtése 60 másodperc alatt elkészül, így a sok álláspontot igénylő feladatokat is igen hatékonyan lehet vele elvégezni. A szkenner mérési pontossága még 300 méteren is 2 milliméter alatt van, valamint képes detektálni és kiszűrni a többszörös visszaverődéseket, valamint a növényzetet.

Az Árkádsor a Fiumei úti sírkertben – lézerszkennelt pontfelhő (Forrás: Lechner Tudásközpont)

Leírják azt is, hogy a Riegl VZ 400-i szkenner integrált kamera segítségével a lézer- és a képi adatokat is tudja rögzíteni, és magas minőségű automata pontfelhőszínezést tesz lehetővé. A lézerszkenner rendszer az innovatív feldolgozási architektúrát a legújabb hullámforma feldolgozású LiDAR technológiával ötvözi, mindezek mellett pedig könnyen kezelhető a felhasználóbarát színes érintőképernyőjének köszönhetően. A gyors, hatékony metódus BIM-modellek előkészítéséhez is jól használható, egyetlen felméréssel részletes geometriai alapot lehet előállítani a modellezéshez – részletezik a szakmai intézmény honlapján.

Lézerszkenneres mérés a Batthyány-mauzóleum külső és belső részéről (Forrás: Lechner Tudásközpont)

Térképalkalmazás fejlesztése

A Nemzeti Örökség Intézetével folyó együttműködés keretében a Lechner Tudásközpont megkezdte a Fiumei úti sírkert lézerszkenneres, fotogrammetriai és geodéziai felmérését. A közel 170 éves sírkert a magyar történelem és kultúra nagyjainak is a nyughelye, mely síremlékek általában külön művészettörténeti értéket képviselnek, nagy részük neves építészek, szobrászok alkotása. A munkálatok során a Lechner Tudásközpont 3D Építésügyi Módszertani Osztálya lézerszkenneres technológiával mérte fel a legjelentősebb mauzóleumokat és síremlékeket: a Kossuth-, a Deák-, a Ganz- és a Batthyány-mauzóleumot, a Jókai-síremléket az Árkádsort, melyekről bővebben a szakmai intézmény weboldalán olvashatnak.

A Lechner Tudásközpont és a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a múlt év szeptemberében kötött együttműködési megállapodást. Az együttműködés keretében a Tudásközpont térinformatikai alapú webes térképalkalmazást fejleszt a nemzeti örökség gondozásához kapcsolódó szakmai munka támogatására. Az alkalmazás segítségével a NÖRI 21. századi színvonalon a 3D modellezés és a térinformatika legmodernebb eszközeivel állhat lakossági és szakmai partnerei rendelkezésére a Nemzeti Sírkert helyszínei, valamint a nemzeti és történelmi emlékhelyek tekintetében, mindezt magyar szervereken futó szoftver-megoldásokkal – írja a Lechner Tudásközpont.

Forrás: Lechner Tudásközpont honlap
Címlapkép: Drónfotó a Kossuth-mauzóleumról (Forrás: Lechner Tudásközpont)