EBI Építésaktivitási Jelentés: több kivitelezés indult a második negyedévben

462

Az év második három hónapja az elmúlt három negyedévhez képest javulást hozott a hazai építőipar Aktivitás-Kezdés mutatójában. Április és június között összesen 754 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések – derül ki a az EBI Építésaktivitási Jelentésből. Az előbb említett érték jelentős növekedést jelentett az első negyedévhez képest, több, mint 30 százalékost, de 2022 második féléves számaihoz hasonlítva is bővülés volt megfigyelhető.

A növekedés az előző negyedévhez képest még változatlan árak mellett is tetten érhető volt, bár az Aktivitás-Kezdés továbbra is elmaradt a 2021-et és 2022 első felét jellemző negyedéves számoktól.

Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2023. 2. negyedév)

A magasépítéseknél folytatódott a visszaesés

A második negyedévben még alacsonyabb összegben indultak el kivitelezések a magasépítési szektorban, mint az év első három hónapjában, így az Aktivitás-Kezdés mutató már egymást követő harmadik negyedéve csökken. Az elindult munkák összege alig lépte át a 400 milliárd forintot, vagyis 16 százalékkal esett vissza a második negyedévben az előző negyedévhez képest, de az elmaradás 2021 és 2022 kiemelkedőnek számító második negyedéveihez képest még jelentősebb. Változatlan árakon nézve 2015 óta nem volt ilyen alacsony az egy negyedév alatt elindított magasépítési kivitelezési munkák értéke.

A csökkenés folyóáron a nem lakáscélú magasépítésekre volt jellemző, míg a társasházi lakásépítések esetében minimális javulás volt megfigyelhető az Aktivitás-Kezdésben, bár továbbra is nagyon alacsony szinten mozgott. A nem lakáscélú magasépítések között a megkezdett kivitelezési munkák összértéke közel 20 százalékkal volt alacsonyabb a második negyedévben, mint az év első három hónapjában. Változatlan árakon nézve 2016 harmadik negyedévében volt utoljára ennél alacsonyabb az Aktivitás-Kezdés mutató.

Az idei év második három hónapjában indult legnagyobb magasépítési projektek közé tartozott a Csengeri Büntetés-végrehajtási Intézet kivitelezése, az Inpark Debrecen raktárcsarnokának és fémmegmunkáló üzemének, illetve Nyíregyházán a Boysen Battery elektromos autó akkumulátorház gyártó üzemének építése, a HelloParks logisztikai csarnok beruházása Pátyon, valamint a Weerts Logisztikai Központ következő épülete, illetve több nagyobb társasházi lakásberuházás.

Jelentősebb növekedés a mélyépítéseknél

A mélyépítések Aktivitás-Kezdés mutatójában nagyobb bővülés volt megfigyelhető az idei év második negyedévében, ami több mint 30 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest, míg a tavalyi harmadik, negyedik és az idei első negyedévhez képest kiugró volt az emelkedés. Utoljára 2022 első negyedévében volt csak ennél magasabb az Aktivitás-Kezdés a szektorban, összege közelítette 2023 áprilisa és júniusa között a 350 milliárd forintot. A növekedés változatlan árakon is szembetűnő volt, az idei év első három hónapjához képest közel megnégyszereződött a megkezdett kivitelezések értéke, de a korábbi évekhez képest változatlan áron nem nevezhető kiugrónak az Aktivitás-Kezdés.

A mélyépítéseken belül a nagy növekedés az útépítések bővülésére volt visszavezethető, közel 300 milliárd forintos volt esetükben az Aktivitás-Kezdés mutató, ami a harmadik legmagasabb összeget jelenti 2018 és 2022 első negyedévei után. Változatlan árakon nézve ugyanakkor inkább csak a 2020-2023 közötti időszakban tűnik kiugrónak az érték 2022 első negyedéve mellett.

A mélyépítések esetében, a magas Aktivitás-Kezdés főként két útépítési projekthez kapcsolódott, az M49 gyorsforgalmi út M3 autópálya – Ököritófülpös szakaszának építésére, illetve a szintén elindult M4 gyorsforgalmi út Törökszentmiklós-Kisújszállás (Kelet) szakaszának kivitelezésére.

Az Észak-Alföld továbbra is vezet

Az elmúlt 4 negyedévet vizsgálva az Aktivitás-Kezdés legnagyobb arányban az Észak-Alföld régióban koncentrálódott, mely a mostani elemzés fókuszául is szolgál, részesedése 33,7 százalékos volt. A második legmagasabb összegben Budapesten kezdődtek meg kivitelezések, 20,4 százalékos volt az aránya az Aktivitás-Kezdésből, míg harmadik helyen Pest megye állt 12,4 százalékos arányával. Az Észak-Alföld jelentős kivitelezési összege miatt Kelet-Magyarországon indult el a legtöbb építési beruházás az elmúlt 4 negyedévben, közel az építkezések értékének fele kapcsolódott ide, míg Nyugat-Magyarország részesedése kevesebb mint 18 százalékos volt.

A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2023. 2. negyedév)

Enyhe bővülés a társasházi lakásépítéseknél

Továbbra is nagyon kevés társasházi lakásépítés indult hazánkban, alig valamivel több, mint 50 milliárd forintnyi, ennek is nagy részét csak néhány nagyobb projekt adta. A második negyedév így növekedést hozott ugyan a társasházi Aktivitás-Kezdésben, de a mutató értéke messze elmaradt a 2017-2019 és a 2021-2022 közötti negyedéves számoktól. Változatlan árakon nézve pedig a második negyedév volumenben a 2014-2015-ös éveket idézi. Az első félévben folyó áron 2015, változatlan árakon pedig 2014 óta nem indult el ilyen kevés társasházi kivitelezés, mint 2023-ban.

Még egyelőre sok a bizonytalanság a piac jövőbeli alakulását illetően, a hitelkamatok lassan araszolnak lefelé, ami bár pozitívan hathat a lakáspiaci keresletre, ugyanakkor a jövő évtől több, lakásvásárláshoz elérhető családtámogatási elem is megszűnik a városokban, ahol a társasházi lakásépítések a jellemzőek voltak. Így összességében a fejlesztők továbbra is óvatosak lehetnek a projektindításokkal.

A befejezett társasházi lakásépítések összege növekedett 2023 első félévében az előző év azonos időszakához képest, és némileg meghaladta a 2021 első félévét jellemzőt is. Összességében körülbelül 150 milliárd forint értékben fejeződtek be projektek. Az idei évre még további jelentős Aktivitás-Befejezés várható, ha a csúszások nem módosítanak jelentősen az átadási dátumokon, akkor a tavalyi évet meghaladhatja az elkészülő társasházi beruházások értéke.

A társasházi lakásépítések a legnagyobb arányban továbbra is Budapesten kezdődtek meg az elmúlt 4 negyedévet nézve, részesedése 61,4 százalékos volt, ezzel együtt a társasházi lakásépítések összesen 64,3 százaléka koncentrálódott Közép-Magyarországra. Kelet-Magyarország részesedése 16,1 százalékos volt, míg Nyugat-Magyarországhoz a teljes Aktivitás-Kezdés 19,6 százaléka tartozott.

Észak-Alföld

Jelentős bővülés volt megfigyelhető az Aktivitás-Kezdésben az elmúlt másfél évben az Észak-Alföldön. 2023 első hat hónapjában például 29 százalékkal növekedett a megkezdett kivitelezések értéke 2022 második félévéhez képest, ami így meghaladta az 500 milliárd forintot. Különösen drasztikus volt az ugrás a második negyedévben, amely közel 450 milliárd forintos Aktivitás-Kezdés összegével a korábbi rekordot is többszörösen megdöntötte.

Elkezdett és befejezett építőipari projektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban építésre fordított összeg Észak-Alföldön, folyóáron, legutóbbi 4 negyedév adatai összesen. (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2023. 2. negyedév)

A bővülés az első félévben elsősorban a mélyépítésekre volt visszavezethető, miközben a magasépítések esetében az Aktivitás-Kezdés csökkent a tavalyi év második félévéhez képest. Utóbbi esetében ugyanakkor a tavalyi első félévhez képest a mérséklődés már minimálisnak tekinthető, összesen valamivel több mint 200 milliárd forint értékben kezdődtek meg építési munkák az idei első 6 hónapban. Az alacsonyabb összegű kivitelezés kezdés hátterében a gyengébb első negyedéves számok álltak, ugyanakkor a második negyedév jelentős Aktivitás-Kezdést hozott a régióban.

Észak-Alföldön a magasépítéseken belül a nem-lakáscélú magasépítések esetében volt tetten érhető nagyobb volumenű projektindítás április és június között, ezek értéke meghaladta a 160 milliárd forintot.  Az első félévben elindult például a régióban a szolnoki Helikopter Bázis hangárkomplexum kivitelezése, a BMW logisztikai központjának építése Debrecenben, de az Észak-Alföldhöz kapcsolódott többek között a korábban már a legnagyobb projektek között említett nyíregyházi Boysen Battery elektromos autó akkumulátorház gyártó üzem és a Csengeri Büntetés-végrehajtási Intézet beruházás is.

A nem lakáscélú magasépítésekkel szemben a társasházi lakásépítések visszaestek az idén a régióban, a csökkenés már az első negyedévben is megfigyelhető volt, és a második negyedévben tovább mérséklődött az Aktivitás-Kezdés mutató, a korábbi évek negyedéves értékeinek töredékére esett vissza.

A mélyépítések ugyanakkor szárnyra kaptak az Észak-Alföldön, valósággal kilőttek a második negyedévben. Ilyen magas Aktivitás-Kezdés mutatóra, mint a második negyedéves, még soha nem volt példa a régióban. Ez elsősorban a korábban már a legnagyobb projektek között említett útépítési beruházások elindulásának volt köszönhető, és az M49-es és M4-es gyorsforgalmi utak építésének folytatásához kapcsolódott.

 

Forrás: Buildecon/ELTINGA