Megfizethető és fenntartható lakásokra van szüksége Belgiumnak is

378

Az építési, felújítási és finanszírozási költségek növekedése lassította mind az új lakásépítést mind a meglévők felújítását, és fokozta a megfizethető és fenntartható lakhatás kihívásait Belgiumban. Mindezt egy olyan időszakban amikor a lakásállomány további bővítésre és egyre inkább felújításra szorul.

Növekvő költségek

2019 óta, vagyis közvetlenül a pandémia, majd az ukrajnai háború kirobbanása és az azt követő energiaválság előtt, Belgiumban mintegy 20%-kal emelkedtek a lakhatási költségek. Ez főként az anyagköltségek és a bérek növekedésével magyarázható (+40%, illetve +19% 2019-hez képest). A finanszírozási költségek is meredeken emelkedtek. A 20 éves lejáratú fix kamatozású hitel kamata több mint duplájára nőtt 2022 eleje és 2023 első fele között. Ennek következtében a havi törlesztőrészlet mértéke ugyanerre a felvett összegre 18%-kal nőtt. Összességében a lakásérték 80%-át finanszírozó havi jelzáloghitel-törlesztés költsége 36%-kal emelkedett 2019 és 2023 között, meghaladva az átlagos fogyasztói árakat, melyek ugyanebben az időszakban 17%-kal bővültek.

Finanszírozási nehézségek

Magától értetődik, hogy emiatt a lakhatás pénzügyi vonatkozása még fontosabb lett mivel már a költségek emelkedése előtt is sokat nyomott a latban. A belga Építőipari Munkaadók Szövetsége, az Embuild 2021-ben végzett felmérése a következőket találta:

  • A potenciális lakásvásárlók 75%-a számolt be arról, hogy a telekköltség, az építési költségek és a meglévő lakások ára problémás.
  • Az akkoriban történelmi alacsony jelzálogkamat mellett is a tulajdonosok közel fele mondta, hogy a jelzáloghitel törlesztése is akadályt jelent.
  • A bérlők 75%-ának a bérleti díj kifizetése is gondot okozott.
  • A tulajdonosok több mint 50%-ának az energetikai felújítási normák jelentenek problémát, a fele úgy véli, hogy az anyagi források hiánya a legfőbb akadálya az energetikai felújításoknak.

Növekvő lakásigény

Belgium lakossága a következő években várhatóan nőni fog; a Szövetségi Gazdaságtervezési Hivatal (BFP) előrejelzése szerint 2060-ra 12,8 millió lesz, szemben a mai 11,6 millióval. A Hivatal arra számít, hogy a családok átlagos méretének csökkenő tendenciája folytatódni fog az egyedülállók arányának meredek növekedése miatt (35%-ról 40%-ra a következő 40 évben). A növekvő népesség és a csökkenő családlétszám párosítása azt jelenti, hogy az új lakások iránti igény a következő években is magas marad: 2030-ra 225 000, 2060-ra pedig 810 000 családnak kell majd otthont adni.

A lakásállomány energetikai felújítását fel kell gyorsítani

A következő évtizedekben Belgium lakásállományát nemcsak bővíteni, de korszerűsíteni is kell mivel az épületállomány 56%-a 1982 előtt épült. Alkalmazkodni kell az egyedülállók és a kisebb családok növekvő arányához, de a legfontosabb, hogy fel kell gyorsítani az energetikai felújításokat. A 2050-re kitűzött célok eléréséhez évente a lakásállomány 3%-át kell a szabványnak megfelelően felújítani, szemben a mai 1%-kal. Kérdés, hogy az idén júniusi belga választások után milyen politikát fogadnak el erre vonatkozóan, és az mennyire fog tudni megfelelni ennek a kihívásnak.

Szerző: Liebaert Jean-Pierre, Aquiec-Vkebi,
Euroconstruct Belgium

 

Forrás: Buildecon/Euroconstruct